Het nieuwe ZZP-contract: dit zijn de aandachtspunten

Het nieuwe ZZP-modelcontract: dit zijn de aandachtspunten

Sinds 1 mei moet je als ZZP'er met modelcontracten werken. Op de site van de Belastingdienst zijn er steeds meer te vinden die je kunt gebruiken. In dit artikel lees je wat de belangrijkste aandachtspunten zijn bij deze opvolger van de VAR.

De weg ernaar toe was niet zonder obstakels, maar op 1 mei 2016 is de VAR-verklaring vervangen door de modelovereenkomst voor ZZP’ers. Deze contracten waren in het leven geroepen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.

Update! Eind november 2016 maakte staatssecretaris Wiebes van Financiën bekend dat de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) (en daarmee de controle op de samenwerkingsverbanden tussen ZZP'ers en opdrachtgevers) wordt uitgesteld tot 1 januari 2018. Dat betekent dat de Belastingdienst volgend jaar nog niet actief gaat controleren of er bij het uitvoeren van een opdracht sprake is (geweest) van een vast dienstverband. Lees meer op deze pagina: Wiebes stelt nieuwe wetgeving ZZP'ers uit.

Modelcontracten voor ZZP'ers

Zowel opdrachtnemer als de opdrachtgever zijn nu beide aansprakelijk voor schijnzelfstandigheid - en niet langer uitsluitend de ZZP’er. Als de Belastingdienst achteraf toch een loondienstverband constateert, kunnen beide partijen een boete verwachten.

De modelcontracten moeten vooraf goedgekeurd worden door de Belastingdienst. De eerste goedgekeurde modelovereenkomsten zijn inmiddels gepubliceerd op de website van de Belastingdienst. De fiscus maakt onderscheid tussen algemene modelovereenkomsten, individuele overeenkomsten en voorbeeldovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen.  ZZP'ers en bedrijven kunnen deze contracten downloaden, invullen en (her)gebruiken.

Daarnaast mogen opdrachtgevers ook een eigen overeenkomst opstellen en voorleggen aan de fiscus. Dit hoeven geen nieuwe overeenkomsten te zijn; het mogen ook overeenkomsten zijn waar nu al mee gewerkt wordt. Na goedkeuring door de Belastingdienst is ook dit contract te gebruiken.

ZZP’ers mogen overigens ook zelf contracten opstellen, maar volgens de Belastingdienst heeft dit alleen zin als de opdrachtnemer deze overeenkomst bij al zijn (toekomstige) opdrachtgevers kan gebruiken. In andere gevallen kan de zelfstandige zonder personeel beter gebruikmaken van de voorbeeldovereenkomsten per branche of sector.

Welke modelovereenkomsten zijn er?

Startersvoordeel ZZP

Start je als ZZP’er?

Dan komt er veel op je af. Bij de Rabobank is de zakelijke rekening voor starters het eerste jaar gratis. 

Meer weten

De Belastingdienst breidt het aantal  algemene modelovereenkomsten steeds verder uit. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Modelovereenkomst geen werkgeversgezag:
  situaties waarin het gezag van de werkgever ontbreekt.
 • Modelovereenkomst tussenkomst:
  situaties waarbij een intermediair bemiddelt.
 • Modelovereenkomst vrije vervanging:
  situaties waarin de ZZP’er niet verplicht is zelf de arbeid te verrichten en iemand anders in kan schakelen.
 • Modelovereenkomst vrije vervanging en geen werkgeversgezag:
  deze modelovereenkomst is gericht op situaties waarin het werkgeversgezag ontbreekt. Ook kan de opdrachtnemer zich met deze modelovereenkomst vrij laten vervangen
   

Daarnaast publiceert de Belastingdienst steeds meer voorbeeldovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen, zoals:

 • artiest individueel
 • huisarts, duurwaarneming of incidentele waarneming
 • kunst- en cultuureducatie
 • tandartsen, praktijkmedewerking en praktijkwaarneming
 • thuiszorg via zorginstelling
 • zelfstandigen bouw


De gepubliceerde overeenkomsten zijn goedgekeurd door de Belastingdienst. Deze teksten mogen om die reden niet zonder overleg met de fiscus worden aangepast.

Het is ook goed om te weten dat de Belastingdienst deze lijst met modelcontracten regelmatig bijwerkt. Check voor de volledigheid dus altijd de laatste stand van zaken op de website van de Belastingdienst. 

Daarnaast moet je in de overeenkomst die je met de opdrachtgever sluit, een verwijzing opnemen naar de voorbeeldovereenkomst die je gebruikt.

Als je deze verwijzing niet opneemt in de overeenkomst, of als je de tekst van de voorbeeldovereenkomst wijzigt, kan de opdrachtgever er niet van uitgaan dat hij geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen.

Wanneer is de nieuwe wet ingegaan?

De wet DBA is op 1 mei 2016 in gegaan. Er is een overgangsregeling van kracht tot 1 mei 2017. In die periode zal de Belastingdienst nog geen boetes opleggen.

De Belastingsdienst zegt hierover: "In deze periode kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers eventueel hun werkwijze aanpassen om met de nieuwe overeenkomsten te kunnen werken. Tot die tijd houden wij wel toezicht, maar nemen we nog geen repressieve handhavingsmaatregelen. Uiteraard blijven we overduidelijke gevallen van fraude aanpakken."

Let op: ondanks die overgangsperiode behoort de VAR-verklaring sinds 1 mei 2016 definitief tot het verleden. Je kunt sindsdien niet langer een VAR-verklaring aanvragen en dient als zelfstandige dus gebruik te maken van de nieuwe modelovereenkomsten. 

Ook interessant voor jou

Modelovereenkomst voor ZZP’ers: de nieuwe VAR
Dit moet je weten over de VAR-wuo
Van VAR-verklaring naar modelcontract: zo zit dat
Verdienmodel opstellen: zo zit dat
Zo vind je klanten en pleeg je acquisitie

Bijgewerkt op: 07-12-2016 Gepubliceerd op:
10-11-2015

VAR verklaring

Van VAR naar modelovereenkomst: hoe zit dat?

Vroeger werkte je als ZZP'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Wiebes stelt wet DBA uit tot 2018

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, is op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij ZZP'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Eind november maakte staatssecretaris Wiebes van Financiën bekend dat de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) (en daarmee de controle op de samenwerkingsverbanden tussen ZZP'ers en opdrachtgevers) wordt uitgesteld tot 1 januari 2018. Lees meer op deze pagina: Wiebes stelt nieuwe wetgeving ZZP'ers uit

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Hoe ontvang ik geld?

Welke betaalmethoden zijn relevant voor jou?

Van pinnen tot iDeal en contactloos betalen: als ondernemer kun je op meerdere manieren je klanten laten betalen. Welke methode kies jij?

Bekijk de betaalmethoden

Ondernemende vrouwen
Vrouw promoblok - 3

Wist jij dat een op de drie Nederlandse ondernemers een vrouw is? Hier vind je een overzicht van artikelen en interviews met vrouwelijke ondernemers.

Alles over vrouwelijke ondernemers

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

Zakelijke rekening nodig?
X
Startersvoordeel

Bij de Rabobank is dit voor startende ondernemers het eerste jaar gratis.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.