marieke

'Jonge ondernemers ervaren meer werkgeluk'

Jonge ondernemers ervaren veel meer werkgeluk dan jonge professionals in loondienst. Jonge ZZP'ers volgen vaker hun passie en kunnen daar hun talent in kwijt. Dit blijkt uit het

a target="_blank" href="http://www.4youngpeople.nl/young-professional-onderzoek-2014-werkgeluk/#more-4533">Young Professional Onderzoek 2014 van Stichting 4YoungPeople en Careerwise.nl onder ruim dertienhonderd jonge hoogopgeleiden in de leeftijdscategorie van 20 tot 35 jaar.

Ondernemers geven zichzelf in het onderzoek een ruime 7,5 op het gebied van passie. Dat is fors hoger dan de jonge hoogopgeleiden in loondienst die slechts een krappe 6 scoren. Ondernemers scoren verder significant hoger op werkgeluk, omdat zij meer van hun talent en passie kwijt kunnen in hun onderneming. Zij beoordelen hun werkgeluk met het cijfer 8, terwijl jonge professionals in loondienst zichzelf ook hier net een 6 toekennen.

Talent benutten

Er blijkt volgens het onderzoek een sterke relatie te zijn tussen het benutten van talent en het ervaren van geluk. De jonge hoogopgeleiden zijn over het algemeen niet gelukkig in hun huidige baan en een ruime meerderheid (67%) is dan ook van plan in 2014 op zoek te gaan naar een nieuwe functie. Tachtig procent wil deze baan zoeken buiten de huidige organisatie.

Lees het volledige artikel met alle uitkomsten van het onderzoek bij Careerwise.

Gepubliceerd op:
09-01-2014

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

VAR verklaring / Wet DBA

Vroeger werkte je als zzp'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Opvolger VAR - wet DBA - lijkt van de baan

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, werd op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij zzp'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Rutte 3 wil opdrachtgeversverklaring 

Het kabinet Rutte 3 wil niet verder met de wet DBA. Wel willen ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er niet eigenlijk sprake is van een arbeidsrelatie.’ 

Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat. Het bleek voor oprachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen. 

Zzp’er of arbeidsrelatie: meer meetbare criteria

Het kabinet wil meer duidelijkheid scheppen over wanneer je echt zzp'er bent of wanneer het een verkapt dienstverband is. Is je uurtarief bijvoorbeeld heel laag? Dan gaat de belastingdienst ervan uit dat je eigenlijk een contract zou moeten krijgen.

Opdrachtgeversverklaring

Met een online ‘opdrachtgeversklaring’ kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was.

Minimumuurtarief

Een van de criteria wordt het uurtarief, als het aan Rutte 3 ligt. Het minimum uurtarief zal naar verwachting veel schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak. 

Lees hier meer over de plannen tot 2020.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.872 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.