‘Modelovereenkomst ZZP’er vaak afgekeurd door Belastingdienst’

‘Modelovereenkomst ZZP’er vaak afgekeurd door Belastingdienst’

Een groot deel van de ZZP-modelcontracten die zelfstandige professionals hebben voorgelegd aan de Belastingdienst, is door de fiscus afgekeurd. Van de 4481 voorgelegde modelovereenkomsten zijn er slechts 370 voorstellen direct goedgekeurd. Dat blijkt uit kerncijfers naar aanleiding van een WOB-verzoek eind vorige week naar buiten zijn gebracht. 

Belangrijke update! Eind november maakte staatssecretaris Wiebes van Financiën bekend dat de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) (en daarmee de controle op de samenwerkingsverbanden tussen ZZP'ers en opdrachtgevers) wordt uitgesteld tot 1 januari 2018. Dat betekent dat de Belastingdienst volgend jaar nog niet actief gaat controleren of er bij het uitvoeren van een opdracht sprake is (geweest) van een vast dienstverband. Lees meer: Wiebes stelt nieuwe wetgeving ZZP'ers uit.

MKB Belangen had een WOB-verzoek ingediend bij de Belastingdienst om inzicht te krijgen in deze gegevens. Van de 4481 modelovereenkomsten die sinds dit voorjaar zijn voorgelegd aan de Belastingdienst, werd een kleine 17 procent goedgekeurd en 47 procent afgekeurd, en werd in nog eens 37 procent van de gevallen de procedure afgebroken.

2.264 van de voorstellen worden op dit moment behandeld of moeten nog in behandeling worden genomen. De gemiddelde doorlooptijd van een aanvraagprocedure blijkt circa elf weken te zijn, vijf weken langer dan de termijn die hiervoor is gesteld. MKB Belangen spreekt van een waar 'bloedbad'.

Schijnzelfstandigen

In een reactie tegenover de NOS suggereert de Belastingdienst dat het hoge aantal afwijzingen simpelweg komt doordat er door de nieuwe wet veel schijnzelfstandigen boven water komen. 

"Er komen nu zaken naar boven waarvan de Belastingdienst zegt dat deze arbeidsverhouding niet voldoet aan de wet", aldus een woordvoerder. "Een geschiedenisleraar die via een rooster twintig uur lesgeeft op een lyceum is bijvoorbeeld geen ondernemer volgens de wet." Het probleem zit hem hierbij in het feit dat een leraar niet zomaar zelf zijn eigen werktijden en het studiemateriaal kan indelen. 

Werken zonder modelovereenkomst

Overigens staat het opdrachtgevers en -nemers vrij om zonder modelovereenkomst een samenwerking aan te gaan. Een ZZP-modelcontract is, net zoals dat voorheen bij de VAR-verklaring ook het geval was, namelijk niet verplicht.

In dat geval is het nu alleen niet uitgesloten dat de Belastingdienst achteraf alsnog een dienstbetrekking vaststelt en zowel de ZZP’er als zijn opdrachtgever kunnen worden beboet.

Meer weten?

Het besluit van het ministerie van Financiën met betrekking tot de wet DBA kun je vinden op Rijksoverheid.nl. Goed om te weten: tot 1 mei 2017 geldt er een overgangsregeling waarbij er nog geen financiële gevolgen kleven aan een schijnconstructie. Aan het eind van dit jaar zal een onafhankelijke commissie bovendien eerst de nieuwe regels evalueren. 

Moet jij nog beginnen met het maken van een ZZP Modelcontract? Op deze pagina vind je een overzicht van artikelen over het opstellen van een goede modelovereenkomst.

Bijgewerkt op: 22-11-2016

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Modelovereenkomst ZZP

Modelovereenkomst vervangt VAR-verklaring

Vroeger werkte je als zelfstandige vaak op basis van een VAR-verklaring, maar dit fiscale systeem is op 1 mei 2016 door de overheid afgeschaft. Sindsdien is het voor de wet dba de bedoeling dat ZZP'ers, voorafgaand aan het aannemen van een klus, samen met hun opdrachtgever(s) een modelcontract afsluiten.

Wiebes stelt wet DBA uit tot 2018

De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij ZZP'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen van een samenwerking.

Eind november maakte staatssecretaris Wiebes van Financiën daarom bekend dat de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) (en daarmee de controle op de samenwerkingsverbanden tussen ZZP'ers en opdrachtgevers) wordt uitgesteld tot 1 januari 2018.

De VAR-verklaring komt hiermee niet terug, maar de voor opdrachtgever nadelige voorwaarden zijn voorlopg uitgesteld. Lees meer op deze pagina: Wiebes stelt nieuwe wetgeving ZZP'ers uit

  Voorbeeld modelovereenkomst 

  Ben je nog steeds op zoek naar een voorbeeldovereenkomst? De Belastingdienst heeft zowel algemene voorbeelden van modelovereenkomsten als branchespecifieke modelcontracten opgesteld. Klik hier om de actuele voorbeeldovereenkomsten te bekijken.

  Created with Sketch.

  Ondernemingsplan maken?

  Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
    

  Stuur mij de PDF

  Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

  Meld je aan

  Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.