Steeds meer ZZP'ers lopen werk mis door gevolgen wet DBA

‘Steeds meer ZZP’ers lopen werk mis door gevolgen wet DBA’

De wet DBA en handhaving op de modelovereenkomsten werd eind vorig jaar opgeschort tot januari 2018. Toch is het aantal ZZP’ers dat minder werk heeft in het eerste  kwartaal van 2017 verdrievoudigd ten opzichte van eind 2016. Dat blijkt uit recent onderzoek van Intelligence Group en ZZP-expert Pierre Spaninks.

De modelovereenkomsten, die in mei 2016 ter vervanging van de VAR-verklaring werden ingevoerd om de werkrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers beter te kunnen duiden, hebben vorig jaar tot veel onrust geleid op de arbeidsmarkt.

Omdat sinds de invoering van de wet DBA opdrachtgevers óók verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de financiële gevolgen van schijnzelfstandigheid, is de drempel om een ZZP'er in te huren hoger geworden. Opdrachtgevers gaven in 2016 steeds vaker de voorkeur aan uitzendcontracten en payroll-constructies.

Wet DBA uitgesteld tot 2018

De grote onduidelijkheid leidde eind 2017 uiteindelijk ertoe dat staatssecretaris Wiebes besloot om de handhaving op de wet DBA op te schorten (tenminste) januari 2018.

Uit een brief van de Belastingdienst die begin dit jaar naar zelfstandige professionals is verstuurd, blijkt dat - extreme situaties daargelaten - opdrachtgevers bij het inhuren van een ZZP'er dit jaar niet hoeven te vrezen voor eventuele boetes en naheffingen van de fiscus:

"Als een opdrachtgever u in deze periode inhuurt en wij achteraf constateren dat er sprake is van loondienst, zullen wij geen naheffingen, boetes, correctieverplichtingen en loonheffingen opleggen."

Nog steeds veel onduidelijkheid

Uit onderzoek van Pierre Spaninks en de Intelligence Group blijkt echter dat er nog altijd veel onduidelijkheid bestaat over wat nou wel en niet is toegestaan. De ZZP-expert peilt elk kwartaal bij een afspiegeling van de 400.000 zelfstandige professionals op wie de wet gericht is of zij gevolgen ondervinden van de onduidelijkheid omtrent de wet DBA.

Veel opdrachtgevers lijken vooralsnog het zekere voor het onzekere te nemen, daardoor is het voor een deel van deze groep ZZP'ers ook in 2017 moeilijk om aan opdrachten te komen. 

Naar aanleiding van zijn recente meting concludeert Spaninks dat inmiddels 99.000 (25 procent) van de betreffende 400.000 ZZP'ers opdrachten is kwijtgeraakt.

Het aantal zelfstandigen dat op basis van uitzendovereenkomst of payroll-contract werkt is sinds zijn meting van eind 2016 constant gebleven. Het aantal ZZP'ers dat klussen is misgelopen zou echter meer dan verdrievoudigd zijn en nu 77.000 bedragen.

Lees hier meer over de modelovereenkomsten voor ZZP'ers en opdrachtgevers in 2017.

Gepubliceerd op:
17-04-2017

Wat vind je van dit artikel?

x0
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Modelovereenkomst ZZP

Modelovereenkomst vervangt VAR-verklaring

Vroeger werkte je als zelfstandige vaak op basis van een VAR-verklaring, maar dit fiscale systeem is op 1 mei 2016 door de overheid afgeschaft. Sindsdien is het voor de wet dba de bedoeling dat ZZP'ers, voorafgaand aan het aannemen van een klus, samen met hun opdrachtgever(s) een modelcontract afsluiten.

Wiebes stelt wet DBA uit tot 2018

De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij ZZP'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen van een samenwerking.

Eind november maakte staatssecretaris Wiebes van Financiën daarom bekend dat de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) (en daarmee de controle op de samenwerkingsverbanden tussen ZZP'ers en opdrachtgevers) wordt uitgesteld tot 1 januari 2018.

De VAR-verklaring komt hiermee niet terug, maar de voor opdrachtgever nadelige voorwaarden zijn voorlopg uitgesteld. Lees meer op deze pagina: Wiebes stelt nieuwe wetgeving ZZP'ers uit

  Voorbeeld modelovereenkomst 

  Ben je nog steeds op zoek naar een voorbeeldovereenkomst? De Belastingdienst heeft zowel algemene voorbeelden van modelovereenkomsten als branchespecifieke modelcontracten opgesteld. Klik hier om de actuele voorbeeldovereenkomsten te bekijken.

  Created with Sketch.

  Ondernemingsplan maken?

  Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
    

  Stuur mij de PDF

  Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

  Meld je aan

  Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.