Wiebes stelt nieuwe wetgeving ZZP’ers uit tot 2018
Update: dit artikel is inmiddels verouderd, omdat met het Kabinet Rutte 3 de wet DBA van de baan is. Lees hier meer over de plannen.
De wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) wordt uitgesteld tot tenminste 2018. Dit maakte staatssecretaris Wiebes van Financiën eind vorige week bekend. De modelovereenkomsten zouden ZZP’ers een sterkere positie op de arbeidsmarkt geven en schijnzelfstandigheid beter tegengaan, maar de wetswijziging leverde in de praktijk bij zowel opdrachtgevers als -nemers juist meer onzekerheid op.
Door alle onrust omtrent de mogelijk nadelige gevolgen van het samenwerken met ZZP'ers huurden steeds meer organisaties geen zelfstandigen meer in. Andere opdrachtgevers weken hiervoor uit naar een payrollconstructie.
Omdat bovendien ieder samenwerkingsverband tussen een opdrachtnemer en zijn opdrachtgever apart door de fiscus moest worden beoordeeld, kon het maanden duren voor een modelcontract werd goedgekeurd (of afgekeurd).
Zoals eerder bij de VAR-verklaring is de modelovereenkomst niet verplicht om een opdracht te kunnen (laten) uitvoeren, maar in dat geval kan voor een opdrachtgever niet worden uitgesloten dat de Belastingdienst in een later stadium alsnog vaststelt dat er sprake was van een dienstverband.
Het gevolg van al deze onzekerheid: ZZP'ers raakten dit jaar vaker bestaande opdrachten kwijt (of konden de klus alleen nog maar via payrolling uitvoeren) en hadden moeite om nieuw werk te vinden.
Aanhoudende kritiek
ZZP'ers, opdrachtgevers, belangenvertegenwoordigers en werkgeversorganisaties hebben sinds de invoering van de modelcontracten in mei aanhoudend kritiek geuit op het nieuwe systeem. Nu de gevolgen van de wetswijziging steeds beter zichtbaar worden, was duidelijk dat er iets moest gebeuren.
Nadat werkgeversorganisaties hadden aangedrongen op het bevriezen van de wet DBA, maakte staatssecretaris Eric Wiebes afgelopen vrijdag bekend dat ZZP'ers en opdrachtgevers in ieder geval tot 1 januari 2018 niet hoeven te vrezen voor een boete of naheffing van de Belastingdienst.
Knelpunten oplossen
Wiebes benadrukt dat op het gebied van schijnzelfstandigheid echte "kwaadwillende" organisaties, dat wil zeggen: ZZP'ers en opdrachtgevers die aantoonbaar een werkgevers-werknemersrelatie hebben, nog steeds zullen worden aangepakt.
"Maar soms worden ook echte ondernemers niet ingehuurd, en dat is niet goed", aldus Wiebes op NOS.nl. Het kabinet wil het komende jaar of - indien nodig - een langere periode gebruiken om de knelpunten van de huidige wetgeving op te lossen.
Zo heeft minister Asscher van Sociale Zaken aangekondigd om in gesprek te gaan met organisaties en professionals die werkzaam zijn in branches waar veel zelfstandigen werkzaam zijn, zoals de culturele sector. In dergelijke branches zijn opdrachtgevers doorgaans in principe bereid om mensen tijdelijk in dienst te nemen, maar niet met vaste contracten en de langdurige verplichtingen die nu daarvoor gelden.
Nieuwe arbeidswetgeving
Het herzien van de algemene arbeidswetgeving is volgens de staatssecretaris hard nodig. Het invoeren van de modelovereenkomsten en de grote onrust op de flexibele arbeidsmarkt heeft hem als het ware 'de ogen' geopend, zo stelde hij eind vorige week in de Volkskrant.
De huidige wetgeving - "Let wel: die stamt van 1907" - is simpelweg niet meer van toepassing op de situatie in 2017: "De kernbegrippen daarin, 'werknemer' en 'zelfstandige' voldoen niet meer."
Lees ook
Een derde startende ondernemers weet niet wat een modelovereenkomst is
‘Modelovereenkomst ZZP’er vaak afgekeurd door Belastingdienst’
TV-programma RADAR gaat in op onrust wet DBA onder ZZP’ers
ZZP Nederland: ‘Nieuwe wet DBA kost ZZP’ers opdrachten’