Wiebes stelt nieuwe wetgeving ZZP'ers uit tot 2018

Wiebes stelt nieuwe wetgeving ZZP’ers uit tot 2018

De wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) wordt uitgesteld tot tenminste 2018. Dit maakte staatssecretaris Wiebes van Financiën eind vorige week bekend. De modelovereenkomsten zouden ZZP’ers een sterkere positie op de arbeidsmarkt geven en schijnzelfstandigheid beter tegengaan, maar de wetswijziging leverde in de praktijk bij zowel opdrachtgevers als -nemers juist meer onzekerheid op.

Door alle onrust omtrent de mogelijk nadelige gevolgen van het samenwerken met ZZP'ers huurden steeds meer organisaties geen zelfstandigen meer in. Andere opdrachtgevers weken hiervoor uit naar een payrollconstructie. 

Omdat bovendien ieder samenwerkingsverband tussen een opdrachtnemer en zijn opdrachtgever apart door de fiscus moest worden beoordeeld, kon het maanden duren voor een modelcontract werd goedgekeurd (of afgekeurd).

Zoals eerder bij de VAR-verklaring is de modelovereenkomst niet verplicht om een opdracht te kunnen (laten) uitvoeren, maar in dat geval kan voor een opdrachtgever niet worden uitgesloten dat de Belastingdienst in een later stadium alsnog vaststelt dat er sprake was van een dienstverband.

Het gevolg van al deze onzekerheid: ZZP'ers raakten dit jaar vaker bestaande opdrachten kwijt (of konden de klus alleen nog maar via payrolling uitvoeren) en hadden moeite om nieuw werk te vinden.

Aanhoudende kritiek

ZZP'ers, opdrachtgevers, belangenvertegenwoordigers en werkgeversorganisaties hebben sinds de invoering van de modelcontracten in mei aanhoudend kritiek geuit op het nieuwe systeem. Nu de gevolgen van de wetswijziging steeds beter zichtbaar worden, was duidelijk dat er iets moest gebeuren.

Nadat werkgeversorganisaties hadden aangedrongen op het bevriezen van de wet DBA, maakte staatssecretaris Eric Wiebes afgelopen vrijdag bekend dat ZZP'ers en opdrachtgevers in ieder geval tot 1 januari 2018 niet hoeven te vrezen voor een boete of naheffing van de Belastingdienst.

Knelpunten oplossen

Wiebes benadrukt dat op het gebied van schijnzelfstandigheid echte "kwaadwillende" organisaties, dat wil zeggen: ZZP'ers en opdrachtgevers die aantoonbaar een werkgevers-werknemersrelatie hebben, nog steeds zullen worden aangepakt.

"Maar soms worden ook echte ondernemers niet ingehuurd, en dat is niet goed",  aldus Wiebes op NOS.nl. Het kabinet wil het komende jaar of - indien nodig - een langere periode gebruiken om de knelpunten van de huidige wetgeving op te lossen. 

Zo heeft minister Asscher van Sociale Zaken aangekondigd om in gesprek te gaan met organisaties en professionals die werkzaam zijn in branches waar veel zelfstandigen werkzaam zijn, zoals de culturele sector. In dergelijke branches zijn opdrachtgevers doorgaans in principe bereid om mensen tijdelijk in dienst te nemen, maar niet met vaste contracten en de langdurige verplichtingen die nu daarvoor gelden.  

Nieuwe arbeidswetgeving

Het herzien van de algemene arbeidswetgeving is volgens de staatssecretaris hard nodig. Het invoeren van de modelovereenkomsten en de grote onrust op de flexibele arbeidsmarkt heeft hem als het ware 'de ogen' geopend, zo stelde hij eind vorige week in de Volkskrant. 

De huidige wetgeving - "Let wel: die stamt van 1907" - is simpelweg niet meer van toepassing op de situatie in 2017: "De kernbegrippen daarin, 'werknemer' en 'zelfstandige' voldoen niet meer." 

Lees ook

Een derde startende ondernemers weet niet wat een modelovereenkomst is
‘Modelovereenkomst ZZP’er vaak afgekeurd door Belastingdienst’
TV-programma RADAR gaat in op onrust wet DBA onder ZZP’ers
ZZP Nederland: ‘Nieuwe wet DBA kost ZZP’ers opdrachten’

Gepubliceerd op:
21-11-2016

Modelovereenkomst ZZP

Modelovereenkomst vervangt VAR-verklaring

Vroeger werkte je als zelfstandige vaak op basis van een VAR-verklaring, maar dit fiscale systeem is op 1 mei 2016 door de overheid afgeschaft. Sindsdien is het voor de wet dba de bedoeling dat ZZP'ers, voorafgaand aan het aannemen van een klus, samen met hun opdrachtgever(s) een modelcontract afsluiten.

Wiebes stelt wet DBA uit tot 2018

De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij ZZP'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen van een samenwerking.

Eind november maakte staatssecretaris Wiebes van Financiën daarom bekend dat de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) (en daarmee de controle op de samenwerkingsverbanden tussen ZZP'ers en opdrachtgevers) wordt uitgesteld tot 1 januari 2018.

De VAR-verklaring komt hiermee niet terug, maar de voor opdrachtgever nadelige voorwaarden zijn voorlopg uitgesteld. Lees meer op deze pagina: Wiebes stelt nieuwe wetgeving ZZP'ers uit

  Voorbeeld modelovereenkomst 

  Ben je nog steeds op zoek naar een voorbeeldovereenkomst? De Belastingdienst heeft zowel algemene voorbeelden van modelovereenkomsten als branchespecifieke modelcontracten opgesteld. Klik hier om de actuele voorbeeldovereenkomsten te bekijken.

  Nieuwsbrief

  Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

  Hoe ontvang ik geld?

  Welke betaalmethoden zijn relevant voor jou?

  Van pinnen tot iDeal en contactloos betalen: als ondernemer kun je op meerdere manieren je klanten laten betalen. Welke methode kies jij?

  Bekijk de betaalmethoden

  Wat is IkGaStarten?

  IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

  sluiten

  Ondernemingsplan maken?

  Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
    

  Stuur mij de PDF

  Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.