Overgang VAR naar ZZP-modelcontract mag 1 jaar duren

Overgang van VAR naar ZZP-modelcontract mag 1 jaar duren

Vind jij de aanstaande overgang van VAR naar modelovereenkomst een ingewikkelde kwestie en vraag je je af wat jij hiervoor allemaal moet regelen? Dan is het goed om te weten dat jij en jouw opdrachtgever(s) van de overheid vanaf de introductie van de modelcontracten (op 1 mei aanstaande) een jaar lang de tijd krijgen om onderling goede afspraken te maken.

Update! Eind november maakte staatssecretaris Wiebes van Financiën bekend dat de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) (en daarmee de controle op de samenwerkingsverbanden tussen ZZP'ers en opdrachtgevers) wordt uitgesteld tot 1 januari 2018. Dat betekent dat de Belastingdienst volgend jaar nog niet actief gaat controleren of er bij het uitvoeren van een opdracht sprake is (geweest) van een vast dienstverband. Lees meer op deze pagina: Wiebes stelt nieuwe wetgeving ZZP'ers uit.

Het eerste jaar kun je dus beschouwen als een zekere overgangsperiode waarin de nieuwe wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) nog op soepele wijze door de overheid  zal worden gehandhaafd. 

Voorlichting over DBA

De Belastingdienst houdt wel toezicht op de grote veranderingen in de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever- en nemer, maar vervult tot 1 mei 2017 vooral een voorlichtende rol en zal bedrijven en ondernemers hoofdzakelijk ondersteunen bij de implementatie van de nieuwe regeling. 

Zo zullen er in samenwerking met de organisaties voor opdrachtgevers en opdrachtnemers diverse voorlichtingsbijeenkomsten, chatsessies en webinars worden georganiseerd. Ook ontvangen ZZP’ers die momenteel op basis van een VAR-verklaring werken binnenkort een brief van de fiscus waarin zij over de aanstaande wetswijziging zullen worden geïnformeerd. 

Inspanningsverplichting in 2016

Hoewel de Belastingdienst in het eerste jaar na de introductie van de DGA in principe dus nog een oogje zal toeknijpen bij onduidelijke of ‘schijnzelfstandige’ werkafspraken tussen ZZP’ers en hun opdrachtgevers, geldt in dit implementatiejaar al wel direct een zekere inspanningsverplichting. 

Dat houdt in dat de opdrachtgever en opdrachtnemer actief bezig moeten zijn met het opstellen van een modelcontract, waarin de vrijblijvende arbeidsrelatie op heldere wijze wordt gedefinieerd. De intentie om in de nabije toekomst op basis van een modelovereenkomst samen te werken moet dus duidelijk aanwezig zijn.

Petitie

Overigens lijken veel zelfstandigen in Nederland ondanks het aangekondigde overgangsjaar nog niet gerustgesteld. Er heerst onder deze groep (en vaak ook hun opdrachtgevers) nog veel onduidelijkheid over de precieze voorwaarden van de nieuwe modelovereenovereenkomsten. 

Een groep ZZP’ers is eind vorige week een petitie gestart en verzoekt minister Dijsselbloem van Financiën om "het plan DBA te herzien en de voorwaarden aan een overeenkomst aanzienlijk te vereenvoudigen." Op het moment van schrijven is de petitie al meer dan 27.000 keer ondertekend. Klik hier voor meer informatie.

Actuele overheidsinformatie over de DBA vind je op belastingdienst-in-beeld.nl. Of lees dit artikel: het nieuwe ZZP-modelcontract: dit zijn de aandachtspunten.

Bijgewerkt op: 21-11-2016

VAR verklaring

Van VAR naar modelovereenkomst: hoe zit dat?

Vroeger werkte je als ZZP'er vaak op basis van een VAR-verklaring. Met een geldige VAR toonde je aan dat er geen sprake was van een vaste dienstbetrekking tussen jou en de opdrachtgever.

Wiebes stelt wet DBA uit tot 2018

Omdat dit in de praktijk voor de Belastingdienst moeilijk te controleren bleek, is op 1 mei 2016 een nieuw systeem van modelovereenkomsten ingevoerd. De wetswijziging veroorzaakte veel onzekerheid bij ZZP'ers én opdrachtgevers over de mogelijk nadelige financiële gevolgen.

Eind november maakte staatssecretaris Wiebes van Financiën bekend dat de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) (en daarmee de controle op de samenwerkingsverbanden tussen ZZP'ers en opdrachtgevers) wordt uitgesteld tot 1 januari 2018. Lees meer op deze pagina: Wiebes stelt nieuwe wetgeving ZZP'ers uit

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Gratis PDF's voor starters

Gratis whitepapers voor startende ondernemers

Alle informatie die je nodig hebt in één PDF: met deze whitepapers ga je goed voorbereid van start met je bedrijf:

 • Ondernemingsplan in 10 stappen
 • Bedenk de perfecte bedrijfsnaam
 • Bereken je uurtarief
 • Een administratie opzetten doe je zo
   

Download gratis PDF

Ondernemerstalent

6 kenmerkende eigenschappen van ondernemers

Beschik jij over de competenties om het maken als zelfstandig ondernemer? 

Hoe succesvol word jij?

Pensioen opbouwen? 

Pensioen opbouwen als ZZP'er: wat zijn de mogelijkheden?

Als ZZP'er moet je zelf geld opzij zetten voor je pensioen. Maar lang niet iedereen begint daar op tijd mee. Toch is op dit gebied meer mogelijk dan je denkt. 

Hoe spaar ik voor mijn oude dag?

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.