marieke

Belgisch vervangsysteem ZZP'er nog geen succes

Het systeem in België waarbijZZP'ers in het geval van ziekte of vakantie eenvoudig kunnen worden vervangen door een andere zelfstandige professional, is vooralsnog niet echt een groot succes.

Het Belgische persbureau Belga schrijft dat sinds de invoering van dit systeem een jaar geleden zich nog maar dertig zelfstandigen voor het register van vervangende ondernemers hebben aangemeld.

Vervanging

Het lijkt erop dat Belgische ZZP'ers weinig behoefte hebben aan een dergelijk systeem, maar volgens het Belgische Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is een promotiecampagne, zoals Minister van Zelfstandigen Sabine Laruelle voorstelde, niet de oplossing. De oorzaak zou in plaats daarvan moeten worden gezocht bij de hinderende regelgeving.

Sociale bijdragen

Volgens de brancheorganisatie is het voor veel ZZP'ers een probleem dat de vervangende ondernemers die staan ingeschreven in het register doorlopend, dus ook wanneer ze niet aan de slag zijn, sociale bijdragen moeten betalen. Daarnaast moet elke kandidaat-vervanger ook een bijdrage betalen om toe te treden tot het vervangingsregister.

Gepubliceerd op:
04-08-2011

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen

Omdat je als zzp'er zelf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van verzekeringen, is het belangrijk om eerst uit te zoeken welke premies het meest relevant zijn. 

Welke verzekeringen je nodig hebt, hangt sterk af van je branche. De CAR-verzekering is bijvoorbeeld alleen relevant als je in de bouw werkt. Er zijn ook verzekeringen die nuttig zijn voor elke ondernemer.

Een reëel risico is bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Mocht je in de toekomst onverhoopt niet meer kunnen werken, zorgt een AOV voor een vervangend inkomen. Bereken hoeveel premie jij zou betalen.

Naast arbeidsongeschiktheid kun je dan ook denken aan:

Benieuwd naar de risico's die zzp'ers het vaakst al meteen willen afdekken? Je leest er meer over in het artikel 7 verzekeringen voor startende ondernemers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.