CBS: ‘Een op de vijf ZZP’ers heeft AOV-verzekering’

Bijgewerkt op 03 november 2022
4 min  leestijd
1.640
Image
CBS: ‘Een op de vijf ZZP’ers heeft AOV-verzekering’

Uit recente cijfers van het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het merendeel van de ZZP’ers in Nederland geen verzekering heeft afgesloten om het risico op arbeidsongeschiktheid af te dekken. Het percentage tegen arbeidsongeschiktheid verzekerde zelfstandige professionals is tussen 2011 en 2013 zelfs gedaald van 23,4 procent naar 21,9 procent.

Bij mensen die in loondienst werken wordt automatisch een arbeidsongeschiktheids- en pensioenpremie ingehouden, maar ZZP’ers mogen zelf bepalen of zij wel of geen verzekeringen tegen eventueel inkomensverlies willen afsluiten. 

Eenvijfde deel ZZP'ers verzekerd

Uit de gegevens van CBS blijkt nu dat van alle 800.000 zelfstandigen met een hoofdinkomen uit ondernemerschap ruim een vijfde een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft afgesloten. Er is op dit vlak sprake van een aanzienlijk verschil met zelfstandigen die personeel in dienst hebben.

Deze ZMP'ers dekken dit risico vaker af met een verzekering. In 2013 was bijna 35 procent verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, ruim boven het aandeel verzekerde ZZP’ers van bijna 22 procent. 

Whitepaper AOV

Wat doe jij bij arbeidsongeschiktheid?

Je hoopt natuurlijk dat het je niet overkomt: arbeidsongeschikt raken. Maar wat doe je als je er toch mee te maken krijgt? En wat kun je doen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen?

Download gratis PDF

Vrouwen minder vaak verzekerd

CBS laat verder weten dat vrouwelijke ZZP'ers doorgaans minder snel een AOV-verzekering afsluiten dan hun mannelijke collega's. Ook zonder partner in huis hebben vrouwelijke zelfstandigen minder vaak een arbeidsongeschiktheidsverzekering dan mannen: dertien tegen negentien procent.

Mannen verzekeren zich juist sneller tegen arbeidsongeschiktheid als zij een partner hebben met wie ze samenwonen: 33 procent van deze zelfstandige professionals heeft in dat geval dit risico afgedekt.

Heb jij jouw verzekeringen voor 2023 goed geregeld?

Choices

Hoe ouder, hoe vaker verzekerd

Jongeren zijn het minst vaak verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Ruim een op de tien zelfstandigen tot 25 jaar betaalt AOV-premie. In de leeftijdsgroep 25 tot 45 jaar is een kwart verzekerd. In de leeftijdsgroep tot 65 daalt het aantal verzekerde ZZP'ers weer licht.

Ook het inkomen van ZZP'ers speelt een belangrijke rol bij het besluit om zich wel of niet tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren. Hoe hoger het inkomen, des te vaker de ZZP'er zich verzekerd heeft tegen dit risico. 

Welke AOV-verzekering past bij jou?

Ben jij je nog aan het oriënteren op arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en vraag je je af welke premie bij jouw situatie past? In dit artikel lees je op welke punten je moet letten bij het zoeken naar een geschikte AOV-verzekering.  

Tip: Wil je graag een inschatting van de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Bereken dan je premie op de website van Rabobank.

Bron: CBS

Calculator verzekeringen berekenen

AOV: bereken je premie nu

Bescherm je inkomen met een verzekering voor als je arbeidsongeschikt raakt.

Bereken je premie

Meer over verzekeringen

Meer over verzekeringen
Whitepaper aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten