CBS: ‘Een op de vijf ZZP’ers heeft AOV-verzekering’

CBS: ‘Een op de vijf ZZP’ers heeft AOV-verzekering’

Uit recente cijfers van het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het merendeel van de ZZP’ers in Nederland geen verzekering heeft afgesloten om het risico op arbeidsongeschiktheid af te dekken. Het percentage tegen arbeidsongeschiktheid verzekerde zelfstandige professionals is tussen 2011 en 2013 zelfs gedaald van 23,4 procent naar 21,9 procent.

Bij mensen die in loondienst werken wordt automatisch een arbeidsongeschiktheids- en pensioenpremie ingehouden, maar ZZP’ers mogen zelf bepalen of zij wel of geen verzekeringen tegen eventueel inkomensverlies willen afsluiten. 

Eenvijfde deel ZZP'ers verzekerd

Uit de gegevens van CBS blijkt nu dat van alle 800.000 zelfstandigen met een hoofdinkomen uit ondernemerschap ruim een vijfde een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft afgesloten. Er is op dit vlak sprake van een aanzienlijk verschil met zelfstandigen die personeel in dienst hebben.

Deze ZMP'ers dekken dit risico vaker af met een verzekering. In 2013 was bijna 35 procent verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, ruim boven het aandeel verzekerde ZZP’ers van bijna 22 procent. 

Vrouwen minder vaak verzekerd

CBS laat verder weten dat vrouwelijke ZZP'ers doorgaans minder snel een AOV-verzekering afsluiten dan hun mannelijke collega's. Ook zonder partner in huis hebben vrouwelijke zelfstandigen minder vaak een arbeidsongeschiktheidsverzekering dan mannen: dertien tegen negentien procent.

Mannen verzekeren zich juist sneller tegen arbeidsongeschiktheid als zij een partner hebben met wie ze samenwonen: 33 procent van deze zelfstandige professionals heeft in dat geval dit risico afgedekt.

Hoe ouder, hoe vaker verzekerd

Jongeren zijn het minst vaak verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Ruim een op de tien zelfstandigen tot 25 jaar betaalt AOV-premie. In de leeftijdsgroep 25 tot 45 jaar is een kwart verzekerd. In de leeftijdsgroep tot 65 daalt het aantal verzekerde ZZP'ers weer licht.

Ook het inkomen van ZZP'ers speelt een belangrijke rol bij het besluit om zich wel of niet tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren. Hoe hoger het inkomen, des te vaker de ZZP'er zich verzekerd heeft tegen dit risico. 

Welke AOV-verzekering past bij jou?

Ben jij je nog aan het oriënteren op arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en vraag je je af welke premie bij jouw situatie past? In dit artikel lees je op welke punten je moet letten bij het zoeken naar een geschikte AOV-verzekering.  

Bron: CBS

Gepubliceerd op:
08-02-2016

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen

Omdat je als zzp'er zelf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van verzekeringen, is het belangrijk om eerst uit te zoeken welke premies het meest relevant zijn. 

Welke verzekeringen je nodig hebt, hangt sterk af van je branche. De CAR-verzekering is bijvoorbeeld alleen relevant als je in de bouw werkt. Er zijn ook verzekeringen die nuttig zijn voor elke ondernemer.

Een reëel risico is bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Mocht je in de toekomst onverhoopt niet meer kunnen werken, zorgt een AOV voor een vervangend inkomen. Bereken hoeveel premie jij zou betalen.

Naast arbeidsongeschiktheid kun je dan ook denken aan:

Benieuwd naar de risico's die zzp'ers het vaakst al meteen willen afdekken? Je leest er meer over in het artikel 7 verzekeringen voor startende ondernemers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.