Gelijke rechten en plichten voor zowel werknemer als zzp'er

Kabinet: ’ZZP’er gelijke rechten en plichten als werknemer’

Het kabinet wil dat ZPP’ers en werknemers meer naar elkaar toe groeien op het gebied van arbeidsongeschiktheid en ziekte. Het gevolg is dat er mogelijk één verzekering komt voor álle werkenden. Tegelijkertijd ligt de zelfstandigenaftrek opnieuw onder vuur. Nu worden werknemers en ZZP'ers niet op gelijke manier fiscaal behandeld en dat is "moeilijk uitlegbaar."

Dat meldde De Telegraaf afgelopen zaterdag op basis van een nog uit te geven rapport van het Centraal Planbureau. In plaats van het huidige systeem moet straks niet langer alleen de werknemer (in loondienst, red.), maar de werkende in het algemeen centraal komen te staan. Zo zouden op het gebied van arbeidsongeschiktheid en ziekte alle werkende dezelfde rechten en plichten moeten krijgen.

Vergelijkbare risico's

Het kabinet sorteert in haar reactie op het rapport voor op een verzekering voor arbeidsongeschiktheid en ziekte voor álle werkenden, dus ook voor ondernemers. Geconcludeerd wordt dat er "goede redenen zijn om te bewegen naar een systeem voor alle werkenden. Zelfstandigen en werknemers lopen op dit terrein vergelijkbare risico's."

Zelfstandigenaftrek onder vuur

Afgezien van een betere bescherming met betrekking tot de gezondheidsrisico's van zelfstandigen neemt het kabinet de resultaten van dit rapport ook mee in haar plannen voor de herziening van het huidige belastingstelsel. De zelfstandigenaftrek komt hierbij wederom onder vuur te liggen, aangezien de belastingdruk op arbeid onderling erg van elkaar verschilt. "Dat een werknemer en een ZZP'er met eenzelfde bruto-inkomen respectievelijk brutowinst elk een verschillend recht op toeslagen hebben, is op objectieve gronden niet te rechtvaardigen”, aldus het kabinet.

Lees hier het hele Telegraaf-artikel op Blendle

Gepubliceerd op:
11-05-2015

Wat vind je van dit artikel?

x4
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen

Omdat je als zzp'er zelf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van verzekeringen, is het belangrijk om eerst uit te zoeken welke premies het meest relevant zijn. 

Welke verzekeringen je nodig hebt, hangt sterk af van je branche. De CAR-verzekering is bijvoorbeeld alleen relevant als je in de bouw werkt. Er zijn ook verzekeringen die nuttig zijn voor elke ondernemer.

Een reëel risico is bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Mocht je in de toekomst onverhoopt niet meer kunnen werken, zorgt een AOV voor een vervangend inkomen. Bereken hoeveel premie jij zou betalen.

Naast arbeidsongeschiktheid kun je dan ook denken aan:

Benieuwd naar de risico's die zzp'ers het vaakst al meteen willen afdekken? Je leest er meer over in het artikel 7 verzekeringen voor startende ondernemers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.