marieke

Pensioen ZZP'er

Wie van een vaste baan overstapt naar een bestaan als ZZP'er, moet zich realiseren dat de meestal vanzelfsprekende pensioenopbouw tot stilstand komt. Als u zelf niets regelt, dan ontvangt u alleen AOW vanaf uw 65ste jaar, plus natuurlijk het eerder in loondienst opgebouwde pensioen. Maar dat is in veel gevallen niet toereikend voor een onbezorgd leven. 

Het bedrag dat u ontvangt aan AOW is afhankelijk van het aantal jaren dat u in Nederland hebt gewerkt (De AOW van een persoon die 25 jaar in Nederland woont en werkt en alleen is, bedraagt 70% van het netto minimumloon. De netto AOW van iemand die getrouwd is of samenwoont, is 50% van het netto minimumloon. Samen ontvangt u dus 100%).

Wat kan er gebeuren?
Er wordt nogal eens gedacht dat ondernemers niet voor pensioen hoeven te zorgen omdat zij na de pensionering wel kunnen blijven leven van de opbrengst van het bedrijf. Helaas is het moeilijk om de precieze waarde van te voren te kunnen bepalen en dus geeft dit geen enkele garantie. Het kan dus zomaar zijn dat u alle vaste lasten opeens moet betalen met alleen maar een AOW uitkering.

Hoe kan ik me verzekeren?
Oud worden is een onzeker verhaal. Net als bijna alle voorvallen die grote financiële gevolgen hebben en waarvan niet zeker is of ze wel zullen gebeuren, is het inkomen voor een oudere leeftijd ook te verzekeren. Dit kan door middel van lijfrente verzekeringen en levensverzekeringen. Deze hebben vaak allerlei fiscale voordelen en kunnen een prima aanvulling zijn op het pensioen. Zowel voor ondernemers als voor mensen in loondienst zijn lijfrentes, indien dit geld op jongere leeftijd prima gemist kan worden, een goede aanvulling op het pensioen.

Natuurlijk zijn er nog vele andere mogelijkheden, zoals geld opsparen in een oude sok, gewoon sparen op een spaarrekening en/of het speculeren met aandelen. De eerder genoemde opties kunnen echter fiscale voordelen hebben en zijn dus populair onder ondernemers voor het opbouwen van een pensioen. In de meeste gevallen, indien het om veel geld gaat, is het aan te raden hierover in ieder geval eenmalig even te informeren bij een specialist.

Wilt u advies over uw pensioenverzekering of over andere verzekeringen voor ZZP'ers, kijk dan hier.
 

Gepubliceerd op:
24-01-2010

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen

Omdat je als zzp'er zelf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van verzekeringen, is het belangrijk om eerst uit te zoeken welke premies het meest relevant zijn. 

Welke verzekeringen je nodig hebt, hangt sterk af van je branche. De CAR-verzekering is bijvoorbeeld alleen relevant als je in de bouw werkt. Er zijn ook verzekeringen die nuttig zijn voor elke ondernemer.

Een reëel risico is bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Mocht je in de toekomst onverhoopt niet meer kunnen werken, zorgt een AOV voor een vervangend inkomen. Bereken hoeveel premie jij zou betalen.

Naast arbeidsongeschiktheid kun je dan ook denken aan:

Benieuwd naar de risico's die zzp'ers het vaakst al meteen willen afdekken? Je leest er meer over in het artikel 7 verzekeringen voor startende ondernemers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.