marieke

Pensioenfonds voor ZZP'ers verruimd

Op aandringen van VVD en D66 heeft Staatssecretaris Weekers (Financiën) nu beloofd dat startende ZZP'ers hun pensioenpremie langer fiscaal mogen aftrekken als zij aangesloten blijven bij het pensioenfonds van hun oud-werkgever.

De termijn is verlengd van drie naar tien jaar. Hierdoor krijgen de zelfstandigen meer ruimte en tijd om voordelig een pensioen veilig te stellen.

Betere faciliteiten
De Sociaal-Economische Raad (SER) riep in september vorig jaar al op om deze fiscale aftrekmogelijkheid voor ZZP'ers te verruimen. Dit zou een eerste stap moeten zijn naar betere pensioenfaciliteiten voor ZZP'ers.

Onvoldoende pensioenopbouw
Van de ongeveer 675.000 ZZP'ers in Nederland is bijna de helft 45 jaar of ouder. Onderzoek van de SER wees uit dat hun pensioenopbouw in veel gevallen onvoldoende is. Zo'n 50% bouwt helemaal niets op. De nieuwe fiscale maatregel moet daar verandering in brengen.

Gepubliceerd op:
28-02-2011

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen

Omdat je als zzp'er zelf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van verzekeringen, is het belangrijk om eerst uit te zoeken welke premies het meest relevant zijn. 

Welke verzekeringen je nodig hebt, hangt sterk af van je branche. De CAR-verzekering is bijvoorbeeld alleen relevant als je in de bouw werkt. Er zijn ook verzekeringen die nuttig zijn voor elke ondernemer.

Een reëel risico is bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Mocht je in de toekomst onverhoopt niet meer kunnen werken, zorgt een AOV voor een vervangend inkomen. Bereken hoeveel premie jij zou betalen.

Naast arbeidsongeschiktheid kun je dan ook denken aan:

Benieuwd naar de risico's die zzp'ers het vaakst al meteen willen afdekken? Je leest er meer over in het artikel 7 verzekeringen voor startende ondernemers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.