marieke

ZZP'ers kiezen vaker voor Broodfonds

Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) moeten zelf voor een financiële buffer voor het geval dat ze hun werk niet meer kunnen uitvoeren, maar een groot deel van de zelfstandige professionals kan zich geen arbeidsongeschiktheidverzekering veroorloven.

Veel ZZP'ers hebben niet genoeg geld tot hun beschikking om de bijna zesduizend euro die deze verzekering op jaarbasis kost te kunnen opbrengen. Maar het is wel zo geruststellend om in het geval van arbeidsongeschiktheid iets achter de hand te hebben. Daarom kiezen ZZP'ers momenteel steeds vaker voor het Broodfonds; dit is geen dure verzekering, maar een meer sobere maar goedkopere oplossing, waarbij groepen ZZP'ers een eigen fonds opzetten.

Schenkkring

Via een zogenaamde schenkkring doen de participerende zelfstandigen van een broodfonds kleine schenkingen aan elkaar. Zo kunnen de kosten worden opgevangen wanneer een van hen arbeidsongeschikt raakt. De groep zorgt er zo voor dat een zieke deelnemer gedurende de eerste twee jaar een vervangend inkomen heeft. Toch is er ook kritiek; een Broodfonds zou een volledige arbeidsongeschiktheidsverzekering namelijk nooit kunnen vervangen.

Lees hier het oorspronkelijke artikel en bekijk de video op de website van EenVandaag.

Gepubliceerd op:
17-04-2012

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen

Omdat je als zzp'er zelf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van verzekeringen, is het belangrijk om eerst uit te zoeken welke premies het meest relevant zijn. 

Welke verzekeringen je nodig hebt, hangt sterk af van je branche. De CAR-verzekering is bijvoorbeeld alleen relevant als je in de bouw werkt. Er zijn ook verzekeringen die nuttig zijn voor elke ondernemer.

Een reëel risico is bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Mocht je in de toekomst onverhoopt niet meer kunnen werken, zorgt een AOV voor een vervangend inkomen. Bereken hoeveel premie jij zou betalen.

Naast arbeidsongeschiktheid kun je dan ook denken aan:

Benieuwd naar de risico's die zzp'ers het vaakst al meteen willen afdekken? Je leest er meer over in het artikel 7 verzekeringen voor startende ondernemers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.