zzper in de bouw

'ZZP'ers zouden minder betutteld moeten worden'

Als het aan ZZP Nederland ligt, zal de houding van Nederlandse vakbonden en werkgevers ten opzichte van zelfstandige professionals in de toekomst een stuk minder 'betuttelend' zijn dan nu het geval is. Volgens de belangenorganisatie is het onwenselijk dat ZZP'ers in bepaalde cao's langzaam maar zeker de positie krijgen van een normale werknemer.

Eén van de aangepaste cao's waar ZZP Nederland op doelt, is die voor schilders. Hierin is recent onder meer opgenomen dat een ZZP'er met een schildersbedrijf bij het aannemen van een nieuwe opdracht verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering moet afsluiten. 

Uitgesloten groepen 

Een maatregel van de overheid die volgens diverse brancheorganisaties de bewegingsvrijheid van kleine zelfstandigen in deze sector aanzienlijk kan beperken. Zo schreef Bouw Nederland onlangs aan minster Asscher van Sociale Zaken dat hierdoor 'grote groepen' kunnen worden uitgesloten van werk, onder wie mensen die ziek zijn geweest en daarom mogelijk geen verzekering kunnen afsluiten. 

Schijnzelfstandigen

De brancheorganisaties zijn van mening dat de recente maatregelen van de minister, waaronder de invoering van de Wet Werk en Zekerheid, veel gevolgen zullen hebben voor de situatie op de arbeidsmarkt. ZZP Nederland: "Minister Asscher wil hard optreden tegen schijnzelfstandigen. Tegelijkertijd breekt hij de basis af waar echte zelfstandigheid op rust. Als ZZP'ers niet zelf de mogelijkheid hebben om te onderhandelen over hun eigen werkzaamheden en diensten. is het einde zoek."

Bron: NRC

Gepubliceerd op:
31-07-2014

Wat vind je van dit artikel?

x1
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verzekeringen

Omdat je als zzp'er zelf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van verzekeringen, is het belangrijk om eerst uit te zoeken welke premies het meest relevant zijn. 

Welke verzekeringen je nodig hebt, hangt sterk af van je branche. De CAR-verzekering is bijvoorbeeld alleen relevant als je in de bouw werkt. Er zijn ook verzekeringen die nuttig zijn voor elke ondernemer.

Een reëel risico is bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Mocht je in de toekomst onverhoopt niet meer kunnen werken, zorgt een AOV voor een vervangend inkomen. Bereken hoeveel premie jij zou betalen.

Naast arbeidsongeschiktheid kun je dan ook denken aan:

Benieuwd naar de risico's die zzp'ers het vaakst al meteen willen afdekken? Je leest er meer over in het artikel 7 verzekeringen voor startende ondernemers.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.278 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.