marieke

Vraag naar ZZP'ers in ICT stijgt licht

Voorzichtig goed nieuws voor ZZP’ers in de ICT-branche. Het aantal opdrachten voor ZZP'ers in deze sector lijkt weer toe te nemen. Vacaturesite IT-Contracts publiceerde de zogenaamde Flex-index, waarin de onderzoeksresultaten staan die dit aantonen. Volgens de onderzoekers was er in september duidelijk meer vraag naar ICT-specialisten dan in de maanden ervoor. Na een dal in augustus steeg de index van 60 naar 73 punten. De index startte in januari 2008 met 100 punten.

Drie maanden geleden bleek het aantal vacatures voor ZZP'ers ook al iets op te lopen. Toen achtte woordvoerder Mionne Bolleurs het echter mogelijk dat die stijging veroorzaakt werd doordat ZZP'ers niet akkoord gingen met de tariefsverlagingen van opdrachtgevers. "Daardoor ontstaan voor lopende projecten tijdelijk weer meer vacatures", aldus Bolleurs toen. Nu lijkt het er volgens de onderzoekers echt op dat de toename te maken heeft met een zich herstellende arbeidsmarkt.

'Het sentiment onder ict-recruiters is het afgelopen kwartaal in elk geval beduidend positiever geworden', concluderen de onderzoekers. Zo zouden projecten bijvoorbeeld weer worden opgestart. Toch blijven de onderzoekers voorzichtig en beloven ze nog geen gouden bergen.

Eerder bleek dat ook ZZP'ers zelf weer vertrouwen hebben gekregen en er van overtuigd zijn dat de nabije toekomst hen goedgezind is. Heeft u ook het vertrouwen en overweegt u zich als ZZP'er in de ICT te vestigen, kijk dan eerst eens hier.

 

Gepubliceerd op:
13-10-2009

Wat vind je van dit artikel?

x3
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.829 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.