marieke

Zestig procent ZZP'ers niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid

Bijna twee derde van de ZZP'ers heeft de arbeidsongeschiktheid niet afgedekt en loopt daarmee het risico op financiële tegenslagen. De hoge kosten die het verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid met zich meebrengen, is voor 58% van de ZZP'ers een reden om zich niet of beperkt te verzekeren.

Dit blijkt uit een onderzoek van Wijzer in Geldzaken, een initiatief van het Ministerie van Financiën om de burgers te informeren over geldzaken. Het onderzoek, dat is uitgevoerd onder 780 ZZP'ers tussen de 18 en 64 jaar die minimaal 15 uur per week werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer, maakt duidelijk dat slechts een derde van de ondernemers een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een WIA-verzekering heeft afgesloten.

Financiële reserves

Een grote groep ZZP'ers meent de arbeidsongeschiktheidsverzekering niet nodig te hebben omdat ze terug kunnen vallen op de partner. Een kwart denkt genoeg financiële reserves te hebben in geval van arbeidsongeschiktheid. Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna de helft van de ZZP'ers geen of onvoldoende geld opzij legt voor het pensioen.

Lees ook het artikel 5 vragen en antwoorden over de AOV
 

Gepubliceerd op:
24-01-2012

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.