Zzp beveiliging: start succesvol in 8 stappen

Bijgewerkt op 23 september 2022
6 min  leestijd
0
Image
zzp beveiliging

Wil je als zzp’er starten in de beveiliging maar weet je niet hoe je dat moet aanpakken? Met behulp van het stappenplan kun je jezelf beter voorbereiden. In dit artikel lees je wat je moet weten als je aan de slag wilt gaan als zzp beveiliger.

Starten als zzp beveiliger

Om een bedrijf te starten in de beveiligingssector, moet je aan bepaalde beroepseisen voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld een vergunning aanvragen als je wil beginnen als zzp beveiliger.

In dit artikel vind je een stappenplan voor het starten van een eigen bedrijf in de beveiliging. Ben je benieuwd naar een specifiek thema? Klik dan op de stappen hieronder om direct naar het onderwerp te gaan.

 1. Opleidingseisen
 2. Ondernemingsplan schrijven
 3. Inschrijven KvK en Belastingdienst
 4. Administratie opzetten
 5. Vergunning aanvragen
 6. Verzekeringen afsluiten
 7. Uurtarief beveiliging
 8. Klanten vinden

1. Opleidingseisen zzp beveiliging

Om in de beveiligingsbranche te werken als ondernemer, moet je voldoen aan bepaalde opleidingseisen. Zo moet je in het bezit zijn van een diploma beveiliger van de Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties.

Daarnaast hangt het ook af van de beroepsgroep waarin je werkzaam bent als beveiliger of je nog aanvullende diploma’s nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld horecaportier, persoonsbeveiliger, winkelbeveiliger of zorgbeveiliger (zzp) zijn. En om het nog iets ingewikkelder te maken: voor elke specifieke beroepsgroep gelden andere opleidingseisen.

 • Meer weten? Bekijk aan welke opleidingseisen je moet voldoen om als beveiliger aan de slag te kunnen gaan.

2. Ondernemingsplan schrijven

Voldoe je aan de gewenste opleidingseisen om aan de slag te gaan als zzp’er in de beveiliging? Dan ben je klaar voor de volgende stap: een ondernemingsplan schrijven.

Waarom is het schrijven van een ondernemingsplan belangrijk? Door je plannen op papier te zetten, maak jij je plannen concreter voor je bedrijf. Zo zorg je voor een goede voorbereiding en kun je beter beoordelen of het haalbaar is om jouw doelstellingen te behalen.

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

 • Vergroot je kansen op een succesvolle start
 • Een compleet plan met handige tips
Download gratis voorbeeld

Je brengt voor jezelf in kaart wat je kansen zijn, wie je concurrenten zijn en wat de risico’s kunnen zijn. Je onderzoekt je doelgroep en de markt zodat je een succesvolle start kunt maken.

 • Meer weten over het maken van een ondernemingsplan? In dit artikel lees je er meer over.

3. Inschrijven KvK en Belastingdienst

Om daadwerkelijk aan de slag te kunnen gaan als zzp beveiliger, ben je verplicht om je bedrijf in te schrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dat kost je eenmalig € 51,95.  

Na je inschrijving bij de KvK worden je bedrijfsgegevens automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Je ontvangt een btw-nummer en een KvK-nummer zodat je in de praktijk zaken kunt doen.

4. Administratie opzetten

Je ontkomt er helaas niet aan als ondernemer: je administratie opzetten. Pak het dus vanaf het begin goed aan om het zo makkelijk mogelijk te maken voor jezelf. Maak een duidelijk overzicht van alle inkomsten en uitgaven en zet voldoende geld opzij voor je btw- en inkomstenbelasting.

 • Tip: met een zakelijke rekening houd je je inkomsten en kosten vanaf het begin meteen gescheiden, dat maakt je administratie een stuk makkelijker!

Zorg voor een buffer zodat je minder snel in financiële problemen komt. Kom je er zelf niet uit? Vraag hulp aan een ervaren boekhouder of accountant en geef je administratie uit handen aan een expert.

5. Vergunning aanvragen

Als zzp beveiliger met een eigen bedrijf heb je een vergunning nodig om aangemerkt te worden als beveiligersbedrijf. Je kunt de vergunning aanvragen via Justus.

Is je aanvraag voor een vergunning goedgekeurd? Dan ontvang je van Justis een Nederlands Dienstnummer (ND-nummer) zodat je zelfstandig aan de slag kunt gaan als beveiliger.

6. Verzekeringen afsluiten zzp beveiliging

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor de eventuele risico’s die je loopt. Als beveiliger heb je geen - relatief veilige - kantoorbaan. Zo is het bijvoorbeeld niet ondenkbaar dat je te maken krijgt met vervelende vechtpartijen.

Om bepaalde risico’s af te dekken, kun je verzekeringen afsluiten als zzp beveiliger. In de beveiligingsbranche zijn bijvoorbeeld een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en een rechtsbijstandsverzekering belangrijk. 

7. Uurtarief beveiliging

Hoe bepaal je als zelfstandig beveiliger je uurtarief? Onderzoek wat een gangbaar uurtarief is in de beveiligingsbranche. Gemiddeld bedraagt het tarief op dit moment tussen de € 20 en 35 per uur.

Bedenk dat je uurtarief ook afhankelijk is van de specifieke beroepsgroep waarin je werkzaam bent en hoeveel ervaring je hebt. En het helpt natuurlijk ook als je goed kunt onderhandelen.

Tip: Meer weten over het juiste uurtarief? IkGaStarten heeft een whitepaper gemaakt met handige rekenvoorbeelden. Deze is gratis te downloaden!

8. Klanten vinden zzp beveiliging

Hoe vind je klanten als zzp beveiliger? Probeer jezelf op verschillende manieren zichtbaar te maken voor potentiële opdrachtgevers. Hoe?

 • Maak een overzichtelijke website.
 • Ga bloggen over je vak, dat is ook goed voor je online vindbaarheid.
 • Maak gebruik van social media zoals LinkedIn.
 • Ga op zoek naar een bemiddelingsbureau of online marktplaats.
 • Maak gebruik van je eigen netwerk of ga netwerken. Vertel eerdere werkgevers of collega's bijvoorbeeld dat je nu voor jezelf begint. 
 • Maak direct contact met bedrijven waarvoor je graag wilt werken en doe een aantrekkelijk voorstel.

Lees meer over hoe je als startende ondernemer klanten kunt vinden.

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Zzp beveiliging: veel gestelde vragen

 • Hoe word ik zzp’er in de beveiliging?
  Om als zzp’er in de beveiliging aan de slag te mogen, moet je voldoen aan de opleidingseisen van jouw beroepsgroep. Verder moet je in het bezit zijn van een geldig btw-nummer en een vergunning. Een vergunning kun je aanvragen bij Justis.
 • Wat is het uurtarief van een zzp beveiliger?
  Gemiddeld bedraagt het tarief tussen de € 20 en 35 per uur. Het uurtarief is onder andere afhankelijk van de specifieke beroepsgroep waarin je werkzaam bent en hoeveel ervaring je hebt.

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2022

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten