Zzp naast loondienst: dit zijn de mogelijkheden

Bijgewerkt op 28 november 2022
6 min  leestijd
1.774
Image

Wie parttime werkt en op zoek is naar een leuke zinvolle of financieel interessante invulling van de vrije tijd, kan zzp’er worden naast een baan in loondienst. Maar welke gevolgen heeft dat voor de belasting of andere zaken? In dit artikel lees je wat je moet weten over bijverdienen naast je baan.

Zzp naast loondienst

Het is natuurlijk een aantrekkelijk idee: van je hobby je werk maken. Nog niet volledig in het diepe springen en je bedrijf langzaam opbouwen, naast je parttime baan. Het zorgt voor meer zekerheid, je ontvangt nog steeds elke maand netjes je salaris. Alleen maar voordelen, toch?

De combinatie van loondienst en zzp’er zijn, vraagt echter om een andere aanpak dan fulltime ondernemerschap. Je kunt bijvoorbeeld minder tijd vrijmaken voor je bedrijf. En je hebt nog te maken met een werkgever waar je wellicht afspraken mee moet maken. Bovendien maakt het voor de Belastingdienst niet uit of je wilt bijverdienen naast je baan, je krijgt met exact dezelfde regels te maken als een fulltime ondernemer.

Waar moet je rekening mee houden?

  1. Inkomsten naast werk - hoeveel mag je bijverdienen?
  2. Belasting zzp naast loondienst
  3. Fiscale aftrekposten
  4. Urencriterium zzp naast loondienst

Heb jij jouw verzekeringen voor 2023 goed geregeld?

Choices

1. Inkomsten naast werk

Hoe zit het bijvoorbeeld met inkomsten naast werk, hoeveel mag je bijverdienen? In principe zit er geen limiet aan hoeveel je mag bijverdienen als zzp’er. Houd er alleen rekening mee dat hoe meer je bijverdient naast je baan in loondienst, hoe hoger je belast wordt. Je extra inkomen wordt namelijk opgeteld bij je inkomen uit je parttime baan. En over dat totaalbedrag betaal je inkomstenbelasting.

Belastingvrij bijverdienen

En hoe zit het precies met belastingvrij verdienen? Hoeveel mag je als zzp’er naast je loondienstbaan verdienen zonder dat je over je extra inkomsten belasting hoeft te betalen? In 2022 mag je tot een bedrag van € 8.700 belastingvrij bijverdienen. Je hebt echter nog wel te maken met loonheffingen als parttime ondernemer.

2. Belasting zzp naast loondienst

Als werknemer met een vaste baan hoef je je niet bezig te houden met de jaarlijkse aangifte voor de inkomstenbelasting. Als ondernemer of zzp’er wel. Heb je je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK), dan kun je officieel aan de slag als ondernemer.

Dat betekent dat je per kwartaal, per maand of per jaar je btw-aangifte moet doen. En daarnaast moet je ervoor zorgen dat je ook elk jaar op tijd je aangifte inkomstenbelasting doet. Het is dus aan te raden om je administratie goed bij te houden om vervelende verrassingen te voorkomen.

Vind je het te ingewikkeld om je belastingaangifte helemaal zelf te regelen? Vraag hulp aan een getalenteerde boekhouder, dat scheelt je tijd en kopzorgen.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

3. Fiscale aftrekposten

Als ondernemer kun je gebruik maken van bepaalde fiscale voordelen zoals de zelfstandigen- en de startersaftrek. Om in aanmerking te komen voor deze aftrekposten, wil de Belastingdienst dat je voldoet aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar.

Bovendien moet je als parttime ondernemer meer uren aan je eigen bedrijf besteden dan aan je vaste baan. Lukt dat niet en voldoe je niet aan het urencriterium? Dan ziet de Belastingdienst je waarschijnlijk niet als ondernemer en mag je geen gebruik maken van deze zakelijke aftrekposten. Je hebt dan als ondernemer met een parttime baan  ‘inkomen uit overig werk’.

Startersaftrek

Deze fiscale aftrekpost is speciaal voor startende ondernemers in het leven geroepen. De startersaftrek is een extra belastingvoordeel waar je als zzp’er maximaal 3 keer gebruik van mag maken. De startersaftrek bedraagt in 2022 € 2.123.

Zelfstandigenaftrek

Als je in aanmerking komt voor de zelfstandigenaftrek, dan mag je als ondernemer een vast bedrag van je winst aftrekken waardoor je minder belasting hoeft te betalen. De zelfstandigenaftrek bedraagt in 2022 € 6.310.

De overheid bouwt de hoogte van de zelfstandigenaftrek langzaam af. Zo was de zelfstandigenaftrek in 2021 nog € 6.670. Of dat ook invloed heeft op de eis van het urencriterium voor ondernemers, is nog onduidelijk.

4. Urencriterium zzp naast loondienst

Om in aanmerking te komen voor aantrekkelijke fiscale voordelen moet je als parttime ondernemer ten minste 1.225 uur per jaar aan je bedrijf besteden. In de praktijk komt dat neer op ongeveer 24 uur per week, als je vakantiedagen niet meerekent. Dat is best een opgave als je ook nog parttime in loondienst bent.

Gelukkig mag je zowel directe als indirecte uren meetellen voor het urencriterium. Directe uren zijn declarabele uren, gewerkte uren voor klanten en opdrachtgevers. Indirecte uren zijn uren die je wel in je bedrijf investeert, maar waarvoor je niet direct geld ontvangt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • administratie bijhouden
  • reistijd
  • het volgen van een workshop om je kennis up-to-date te houden
  • het creëren en bijhouden van je bedrijfswebsite
  • lezen van vakliteratuur
  • marketingactiviteiten

Meer weten? In dit artikel lees je meer over het urencriterium.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Als startende ondernemer krijg je van Rabobank een steuntje in de rug. Open nu een zakelijke rekening: de eerste 6 maanden gratis.

 

Bekijk jouw voordelen

 

 

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten