‘Nieuwe wet DBA kost ZZP’ers opdrachten’

ZZP Nederland: ‘Nieuwe wet DBA kost ZZP’ers opdrachten’

Lopen ZZP’ers werk opdrachten doordat opdrachtgevers sinds de invoering van de nieuwe wet DBA huiverig zijn geworden om zelfstandigen op flexibele basis in te huren? Volgens ZZP Nederland is dat absoluut het geval. De stichting heeft in korte tijd meer dan honderd meldingen ontvangen van ZZP'ers die aan de bel trekken over het beleid van opdrachtgevers.

Let op: De wet DBA wordt geschrapt. Het kabinet broedt op een alternatief, dat in 2021 concreet moet zijn: de webmodule. Tot 2021 wordt de wet DBA niet gehandhaafd met boetes achteraf. Wél komt er meer onderzoek naar schijnzelfstandigheid. Lees er alles over.

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), die sinds 1 mei van kracht is, heeft invloed op de manier op de werkrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers, veelal ZZP'ers. 

Voorheen werkten deze partijen samen op basis van een VAR-verklaring, maar deze constructie werkte schijnzelfstandigheid in de hand. Sinds dit voorjaar moet een eventueel dienstverband worden uitgesloten door middel van een goedgekeurde modelovereenkomst.

Wel of geen werkgeversgezag

In de praktijk blijkt er echter veel onduidelijkheid te bestaan over deze opvolger van de VAR. Hoewel er tot mei 2017 sprake is van een milde overgangsperiode, waarbij malafide arbeidsconstructies nog niet zullen worden bestraft met een boete, lijken opdrachtgevers toch nu al eieren voor hun geld te kiezen en minder snel een ZZP'er in te huren.

Er lijkt bij het opstellen van een modelcontract vooral onduidelijkheid te bestaan over het werkgeversgezag en het wel of niet bestaan van een werkrelatie tussen beide partijen. Mocht dit als zodanig worden beoordeeld, moet er achteraf alsnog loonheffing worden betaald. Het financiële risico op schijnzelfstandigheid ligt hierdoor niet langer alleen bij de opdrachtnemer, maar ook bij de opdrachtgever.

Payrollconstructies

"Uit de eerste meldingen die wij hebben binnengekregen, zien we dat zeker de grotere bedrijven de ZZP'ers vervangen door mensen op basis van payrollconstructies en uitzendbureaus", aldus een woordvoerder van ZZP Nederland in het AD. 

ZZP Nederland verwacht dat er de komende tijd nog meer meldingen zullen binnenkomen op het meldpunt. Na de zomer zal de stichting de verzamelde meldingen overhandigen aan staatssecretaris Wiebes van Financiën.

Bron: DeOndernemer

Gepubliceerd op:
18-07-2016

Wat vind je van dit artikel?

x1
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Hoe bepaal je als zzp'er je uurtarief? Als startende ondernemer is het lastig om een prijs voor je dienst vast te stellen. Veel starters kiezen een te laag tarief. Deze tips helpen je op weg om je ideale uurtarief te bepalen.

Uurtarief bepalen
Uurtarief bepalen

Ben jij werkzaam in de zorg en droom je van een eigen praktijk? Weet dan dat je bij de oprichting of overname gebonden bent aan regels van de overheid. We zetten de regels voor zorgprofessionals op een rij.

Eigen praktijk in 10 stappen
Eigen praktijk in 10 stappen

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.