marieke

ZZP-platform Myler: 'Uurtarieven ZZP'ers onder druk'

Voor hoogopgeleide Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) lijken de gevolgen van de aanhoudende economische crisis langzaam duidelijk te worden. ZZP-platform Myler heeft de financiële positie van 1.963 zelfstandigen in de ICT en zakelijke dienstverlening onderzocht en concludeerde hieruit dat tarieven steeds meer onder druk komen te staan.

Momenteel merkt 43,1 procent in deze sectoren dat het tarief onder druk staat, terwijl dit een half jaar geleden nog maar bij 39,9 procent het geval was. Daarnaast heeft 26,5 procent een terugloop in opdrachten geconstateerd. Desondanks blijven de ondervraagde ZZP'ers optimistisch: zij verwachten dat de economie eind 2012 weer zal aantrekken.

Inflatie

Het gemiddelde uurtarief van ZZP'ers in de zakelijke dienstverlening en ICT zal in 2012 met 2,7 procent stijgen, naar 91,51 euro. Na de inflatiecorrectie zal daar minder dan één procent van overblijven. Voor de recessie was het uurtarief vaak van ondergeschikt belang, omdat er toen vaak minder hoogopgeleide ZZP'ers beschikbaar waren.

Gevolgen

"Vorig jaar merkten ZZP'ers al de gevolgen van de slechte economische situatie", licht Myler-directeur Toon van Bodegom de resultaten toe. "Deze trend heeft zich tot eind 2011 doorgezet. Ook in 2012 zullen hoogopgeleide ZZP'ers het moeilijker krijgen. Toch verwacht ik niet dat zij in grote problemen zullen komen. De meesten hebben immers geleerd van de vorige crisis, waardoor zelfstandigen meer sparen voor slechtere tijden."

Gepubliceerd op:
11-01-2012

Wat vind je van dit artikel?

x1
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Je hebt de stap genomen om te starten als zzp’er, maar wat komt hier allemaal bij kijken? Een spoedcursus zzp'er worden aan de hand van vijf basisvoorwaarden: van een ondernemingsplan schrijven tot het openen van een zakelijke rekening.

Starten zzp'er met zaak
Starten zzp'er met zaak

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.