Checklist: vergunning nodig voor je bedrijf?

Bijgewerkt op 13 januari 2022
5 min  leestijd
22.586
Auteur: Heleen Ronner
Vergunningen voor bedrijven

Een inschrijving bij de KvK is een must voor alle ondernemers. In sommige branches zijn er nog wat extra 'moetjes' voor je start. Denk aan speciale vergunningen, zoals een tabak- of alcoholvergunning in de horeca. Wat geldt voor jouw onderneming?

In dit artikel

Vergunningen: klaar voor je start?

Vroeger moest je als bedrijf een vestigingsvergunning hebben. Dit is nu niet meer zo. Toch zijn er voor alle startende ondernemers vergunningen of eisen waar je mee te maken krijgt:

  • Inschrijving KvK
  • Bestemming van je bedrijfspand. Je mag niet alle gebouwen inrichten als bedrijfsruimte. Check het bestemmingsplan bij je gemeente. Veel zzp’ers vallen onder de vrije beroepen aan huis, waarbij je gewoon in je woonhuis kunt starten.
  • Omgevingsvergunning. Doe de Vergunningcheck om te kijken of je vergunningen moet aanvragen voor je pand. Dit kan bijvoorbeeld gelden bij een verbouwing of omdat je aan bepaalde eisen moet voldoen qua brandveiligheid.
  • Beschermd beroep. Oefen je een beschermd beroep uit, zoals fysiotherapeut? Zorg dat je eventuele verplichte diploma’s en certificaten registreert bij bijvoorbeeld je beroepsvereniging of de andere officiële instantie om dit te doen.
  • Bedrijfsvergunning parkeren. Denk ook aan handige vergunningen die je kunt aanvragen voor je bedrijf, zoals een parkeerplek voor je klanten.
  • AVP. Voor veel bedrijven is de gemeentelijke Algemene Plaatselijke Verordening ook belangrijk. Hierin staan bijvoorbeeld regels over zaken als verplichte sluitingstijden of regels over reclame op straat. Je vindt de AVP op de website van je gemeente. 

Geen zin in (alle) rompslomp van ondernemen? In veel branches kun je franchisen. Het moederbedrijf neemt je dan werk uit handen.

Vergunningen in de Horeca

Als horecaondernemer krijg je te maken met een aantal vergunningen, zoals:

  • Drank- en horecavergunning. Wil je alcohol schenken? Dan moet je deze vergunning aanvragen.
  • Diploma Sociale Hygiëne. Minimaal één van je werknemers van boven de 21 moet deze hebben.
  • Exploitatievergunning. Check bij je gemeente de voorwaarden voor deze vergunning.
  • Terrasvergunning. Hierin staat bijvoorbeeld hoeveel ruimte je mag benutten.
  • Omgevingsvergunning brandveilig gebruik. Deze heb je bijvoorbeeld nodig als je een (klein) hotel wil runnen.
  • Muziekvergunning. Om muziek te draaien in je zaak heb je een licentie nodig. Check op www.mijnlicentie.nl hoe dit werkt.

Kijk goed wat voor jouw specifieke plan geldt. Orienteer je met ons artikel over starten in de horeca.

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Vergunningen in de zorg

Ga je in de zorg aan de slag? Dan gelden een aantal belangrijke plichten. Het gaat hierbij niet altijd om vergunningen, maar om zaken zoals:

  • AGB-code. Het AGB is het landelijke identificatieregister voor de zorg. Zonder de code kun  je bijvoorbeeld geen contracten afsluiten met verzekeraars.
  • BIG-register. Voor beroepen zoals verpleegkundige moet je ook in dit register staan.

Naast dit soort registraties, moet je jouw processen controleerbaar inrichten. Denk aan het maken van zorgplannen, het bijhouden van patientendossiers en een protocol voor de klachtenafhandeling.

De verzekeraars waar je mee werkt, stellen vaak nog extra eisen, bijvoorbeeld aan zaken als de toegankelijkheid van je gebouw en de inrichting. Lees meer over een bedrijf starten in de zorg.

Vergunningen in de kinderopvang

In de kinderopvang krijg je met veel regelgeving te maken. Zo is er een controle voor de start. Zonder deze goedkeuring, mag je niet beginnen. De basiszaken heb je dan geregeld, zoals:

  • LRK. Je staat ingeschreven in het Landelijk Register voor de Kinderopvang (LRK)
  • VOG’s. Je gediplomeerde krachten hebben een VOG.
  • Plannen waarin je je beleid vastlegt over de pedagogische kwaliteit, veiligheid et cetera. Je legt alle processen vast.

Uiteindelijk controleert de lokale GGD of je voldoet aan alle regels. Het jaarlijkse GGD-inspectierapport laat zien hoe het gaat.  

Vergunningen in de taxibranche

Hieronder staan de belangrijkste vergunningen en ‘papieren’ die je moet hebben in de taxibranche.

  • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
  • Chauffeursdiploma en chauffeurskaart (KIWA)
  • Keuringsbewijs taxe en blauw kenteken
  • Verplichte boordcomputer taxi (BCT)
  • Ondernemersvergunning
  • Taxameter bij straattaxivervoer
  • Gegevens van rit- en rusttijden

Wil je dolgraag chauffeur worden, maar schrik je van alles wat je moet regelen? Je kunt natuurlijk ook chauffeur worden bij een dienst zoals Uber. Tegen betaling regelen zij een deel van de vergunningen et cetera. Daarvoor lever je natuurlijk een flinke hap van je marge voor in. Het is dan heel lastig om ondernemersrisico’s op te vangen, zoals uitval door ziekte.

Lees hier meer over starten in de taxibranche.

    Vergunningen voor andere branches

    Per branche zijn er allerlei wetten en regels, die ook weer per bedrijf kunnen verschillen. Ook gelden er vaak specifieke beroepseisen, denk aan diploma’s en bijscholing.

    Hierboven hebben we een aantal sectoren uitgelicht. Misschien start jij wel in de retail, agrarische sector, de evenementenbranche of een andere sector die hier niet aan bod komt. Of je hebt eenmalig een vergunning nodig, zoals een evenementenvergunning. Bekijk dan de informatie van de overheid over vergunningen en verplichtingen per branche.

    Groei van je bedrijf? Check je vergunningen!

    Houd veranderingen in de wetten en regels voor je branche goed bij. Zo is er vanaf 1 juli 2021 een nieuwe vergunningsplicht voor incassobureau’s.

    En als je groeit, kunnen bepaalde vergunningen ineens wél relevant worden. Denk aan een boekwinkel die uitbreidt met een koffiehoek. Dan is bijvoorbeeld ook de hygiënecode van toepassing. Of denk aan het uitbreiden van  je terras of het aanbouwen van  extra bedrijfsruimte.

    Uiteindelijk ontkom je niet aan wat bureaucratie, maar door er regelmatig een moment voor in te plannen, voorkom je vervelende controles of boetes. 

    zakelijke rekening afbeelding

    Zakelijke rekening: 6 voordelen!

    Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

    Bekijk de 6 voordelen

    Meer over bedrijf starten

    Meer over bedrijf starten
    Ondernemingsplan

    Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

    Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

    Sluiten