marieke

'ZZP'er kampt vaker met financiële problemen'

Bijna eenderde (32 procent) van de hoogopgeleide Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) houdt voor de rest van het jaar rekening met lagere inkomsten en eventuele financiële problemen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het ZZP-platform Myler onder ruim tweeduizend zelfstandige professionals die werkzaam zijn in de zakelijke dienstverlening en ICT-sector.

Uit het onderzoek blijkt verder dat een grote meerderheid van 78,6 procent ervaart dat uurtarieven steeds meer onder druk staan. Als de plannen van het kabinet om de huidige fiscale voordelen van ZZP'ers te beperken doorgaan, zullen zelfstandige professionals steeds vaker aangewezen zijn op hun spaargeld. Omdat het grootste deel van deze groep ZZP'ers een financiële buffer heeft opgebouwd, zullen zij pas na een half jaar opdrachtloos te zijn geweest in serieuze financiële problemen komen.

Vertrouwen in toekomst

Hoogopgeleide zelfstandigen verwachten dit jaar volgens Myler gemiddeld een omzet van 92.481 euro en dat is 1,3 procent minder dan in 2012. Desalniettemin geven de meeste ZZP'ers hun ondernemersbestaan nog steeds het rapportcijfer acht. Vier op de tien zelfstandige professionals zien de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet. Slechts 9,2 procent is ontevreden over hun situatie en zou graag weer in loondienst willen.

Lees het oorspronkelijke bericht op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
16-09-2013

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De bepaling van het juiste uurtarief hangt af van je vaste lasten, ondernemerskosten en het aantal declarabele uren, maar ook van de branche, concurrentie én jouw toegevoegde waarde. Met deze vijf handige stappen helpen we je bij het vaststellen van je uurtarief.

Uurtarief
Uurtarief

Hoe bepaal je als zzp'er je uurtarief? Als startende ondernemer is het lastig om een prijs voor je dienst vast te stellen. Veel starters kiezen een te laag tarief. Deze tips helpen je op weg om je ideale uurtarief te bepalen.

Uurtarief bepalen
Uurtarief bepalen

Uurtarief

Voor een startende zzp'er is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan: een goed uurtarief vaststellen. Dat is ook niet zo gek, want een vast uurloon voor zelfstandige professionals bestaat namelijk niet. Alvast goed om te weten: in verschillende sectoren kunnen de tarieven sterk uiteenlopen. Op deze pagina's helpen we jou vast een eindje op weg, onder meer via:

Ontvang een gratis whitepaper

Hoe weet je of jij straks de juiste prijs rekent voor jouw product of dienst? Download deze whitepaper en je ontvangt onze praktische tips direct in je mailbox.

Download gratis PDF

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.799 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.