marieke

'ZZP'er moet beter leren ondernemen'

Veel ZZP'ers verdienen nauwelijks genoeg om rond te komen, constateert het weekblad Intermediair. Niet omdat ze hun vak niet beheersen, maar omdat ze in veel gevallen niet goed zijn in ondernemen. Er blijkt geen behoefte aan het product, ze kennen de markt slecht, investeren te weinig in hun netwerk en schieten tekort in acquisitie

Deze moeilijke economische tijden zijn de ultieme lakmoesproef voor ondernemers, stelt Johan Marrink, directeur van de Stichting ZZP Nederland die de belangen behartigt voor kleine ondernemers, in het weekblad. Zelfstandigen die zich als werknemers in loondienst blijven gedragen, redden het volgens hem vaak niet. Marrink schat dat 40 procent van de ZZP'ers tekortschiet in acquisitie.

Noodgedwongen

Tijdens de crisis kozen tienduizenden hoogopgeleiden er, al dan niet noodgedwongen, voor om ZZP'er te worden. Een op de vijf ZZP'ers is voor zichzelf begonnen omdat ze geen betaalde baan konden vinden. Door de crisis is het aantal noodgedwongen zelfstandigen sterk gestegen; in 2008 had slechts 12 procent van de ZZP'ers om die reden gekozen voor het ondernemerschap.

Lees het volledige artikel in Intermediair
Lees ook: 6 tips voor succesvol ondernemen in crisistijd

Gepubliceerd op:
27-01-2012

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.