Offerte maken en opstellen

Zzp'er worden: zo doe je dat

Wil jij zzp'er worden? Een eigen bedrijf starten gaat natuurlijk niet vanzelf. Lees in 6 stappen wat je in ieder geval moet regelen en hoe je een vliegende start maakt.

1. Goede voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. Zorg dat je goed beslagen ten ijs komt en lees je in. De meeste startende ondernemers oriënteren zich eerst online, op IkGaStarten bijvoorbeeld. Op deze website vind je veel informatie over het starten van een bedrijf.

Kun je nog niet alles vinden wat je zoekt of heb je specifieke vragen? In dat geval is het verstandig om ook nog een aantal startersdagen, seminars of workshops te bezoeken. Je zult daar zeker niet de enige startende zzp'er zijn.

Driekwart van de starters laat zich graag live inspireren voor zijn of haar bedrijf. 

Hier kun je terecht voor advies en daarnaast is het een goede gelegenheid om te netwerken. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je er zelf van overtuigd raakt dat een bestaan als zelfstandig ondernemer bij je past.

2. Ondernemingsplan schrijven

Een goed ondernemersplan, ook wel business- of bedrijfsplan genoemd, is voor een startende ondernemer vaak onmisbaar. Het helpt je om je plannen concreter te maken. Daarnaast breng je de voornaamste kansen, concurrenten en eventuele toekomstige obstakels in kaart.

Dit is niet alleen essentiële informatie voor potentiële investeerders, maar helpt je ook om inzicht te krijgen in waar je aan begint.

Vind je het lastig om een goed verhaal op papier te zetten? Hier vind je meer informatie en stappenplannen voor het opstellen van een goed ondernemersplan. 

3. Rechtsvorm kiezen

Voor je je bedrijf gaat inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) moet je een rechtsvorm kiezen. De handelsvorm heeft gevolgen voor de aansprakelijkheid van je bedrijf en de bijkomende belastingverplichtingen.

Er zijn verschillende vormen waaruit je kunt kiezen: 

Nog meer informatie over de rechtsvormen vind je op onze overzichtspagina rechtsvormen.

4. Inschrijving KvK

Als je eenmaal weet welke rechtsvorm het best bij jouw bedrijf past, is het tijd om de inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel officieel te maken.

Ga naar de website van de KvK en maak een afspraak bij een kantoor in de buurt. Inschrijven kost € 50.  Voor een officieel papieren uittreksel rekent de KvK € 15, mocht je dit nodig hebben. De KvK meldt je automatisch aan bij de Belastingdienst.

Inschrijven moet je zelf regelen. Tenzij je een bv of nv bent. Dan regelt de notaris dit voor je.

5. Wet DBA

Als freelancer krijg je sinds 1 mei 2016 voor de belasting te maken met de modelovereenkomsten (voorheen de VAR-verklaring). Met deze modelcontracten moet voorafgaand aan het aannemen van een opdracht worden vastgesteld of er sprake is van een dienstverband of niet.

Let op! De controle van de wet DBA op de samenwerkingsverbanden tussen zzp'ers en opdrachtgevers is de afgelopen jaren meerdere keren uitgesteld.

Inmiddels is duidelijk dat de wet DBA wordt geschrapt. Het kabinet broedt op een alternatief, dat in 2020 concreet moet zijn: de opdrachtgeversverklaring. Tot 2020 wordt de wet DBA niet gehandhaafd met boetes áchteraf. Wél komt er meer onderzoek naar schijnzelfstandigheid. 

6. Administratie opzetten

De administratie bijwerken. Bij het zien van deze terugkerende taak op een to-do-lijstje worden maar weinig ondernemers echt enthousiast. Maar het onnodig lang uitstellen van administratieve taken is vragen om problemen.

Om je onderneming straks goed te kunnen managen, is het essentieel om overzicht te krijgen (en te houden) in je zakelijke inkomsten en uitgaven. Het is dan ook van belang dat je de administratie zo snel mogelijk op orde brengt. 

Is de factuur al betaald?

Een goed verzorgde administratie is wettelijk verplicht, maar geeft ook inzicht in hoe je er financieel voorstaat. Zijn alle uitgaande rekeningen betaald en heeft die ene klant zijn factuur al betaald? 

Veel ondernemers kiezen ervoor om hun administratie uit te besteden aan een boekhouder of accountant. Dat is handig als je niet zo goed bent met cijfers, of je liever op je eigen expertise focust.

Wat is het juiste moment om zzp'er te worden?

Heel wat oriënterende starters vragen zich af wat nou het perfecte moment is om de sprong naar het ondernemerschap te wagen. Jij ook?

Kijk dan eens naar dit fimpje. Het ideale moment bestaat eigenlijk niet. Het is aan jou om te bepalen wanneer je klaar bent om echt te beginnen.

Lees ook:

De 9 bouwstenen van het Business Model Canvas
Ontwijk deze 5 valkuilen als startende ondernemer

Bijgewerkt op: 04-04-2019

Wat vind je van dit artikel?

x24
x9

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ben jij werkzaam in de zorg en droom je van een eigen praktijk? Weet dan dat je bij de oprichting of overname gebonden bent aan regels van de overheid. We zetten de regels voor zorgprofessionals op een rij.

Eigen praktijk in 10 stappen
Eigen praktijk in 10 stappen

Slimme apps maken je leven als zzp'er een heel stuk makkelijker. Even chatten, een aantekening maken of een rekening betalen, je hoeft er niet meer naar je laptop. Deze apps zijn handig voor vrijwel elke zzp'er.

Zzp
Starten zzp'er met zaak
Starten zzp'er met zaak

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.