ZZP'er worden: complete checklist - home

Zzp'er worden: zo doe je dat

Mogelijk heb jij na lang twijfelen net de knoop doorgehakt of loop je pas sinds kort rond met het idee om zelfstandig ondernemer te worden. Maar succesvol een eigen bedrijf starten gaat natuurlijk niet vanzelf. Hieronder vind je 6 belangrijke zaken die je moet regelen wanneer je voor jezelf gaat beginnen. 

1. Goede voorbereiding

Wanneer je serieus overweegt om jouw baan op te zeggen en voor jezelf te beginnen, beslis je dat meestal niet zomaar van de een op de andere dag. Hier gaat - als het goed is - een gedegen voorbereiding aan vooraf. De meeste startende ondernemers oriënteren zich eerst online. Op het web is over het starten van een bedrijf als zzp'er immers veel informatie te vinden.

Mogelijk heb je daarna nog vragen waarvoor je online niet makkelijk een antwoord kunt vinden. In dat geval is het verstandig om ook nog persoonlijk een aantal startersdagen, seminars of workshops te bezoeken.

Hier kun je terecht voor advies en daarnaast is het een goede gelegenheid om te netwerken. Maar natuurlijk is het allerbelangrijkste dat je zelf van het feit overtuigd bent dat je een bestaan als zelfstandig ondernemer ziet zitten. Lees hier meer over de bekende signalen die verraden dat je klaar bent om te starten.

2. Ondernemingsplan schrijven

marieke

Handig: voorbeeldplan

Wat staat er in een goed ondernemingsplan voor zzp’ers? Download een gratis voorbeeld met tips en cijfers.

Download je voorbeeldplan

Een goed ondernemersplan, ook wel business- of bedrijfsplan genaamd, is vaak onmisbaar voor een startende ondernemer.

Met het schrijven hiervan sluit je natuurlijk niet alle mogelijke issues met zekerheid uit, maar je kunt de kans op veel voorkomende problemen zo wel verkleinen.

Bij het opstellen van een businessplan maak je namelijk jouw plannen concreet en breng je de voornaamste kansen, concurrenten en eventuele toekomstige obstakels in kaart.

Dit is niet alleen essentiële informatie voor potentiële investeerders, maar draagt ook eraan bij dat je zelf een beter idee krijgt van jouw startpositie op de markt.

Vind je het lastig om een goed verhaal op papier te zetten? Op deze pagina vind je meer informatie en stappenplannen. Tip: klik hier om een concreet voorbeeld van een businessplan te downloaden.

3. Rechtsvorm kiezen

Op het moment dat  je jouw bedrijf gaat inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK), moet je ook weten welke rechtsvorm het best aansluit bij jouw situatie. De handelsvorm die je kiest heeft onder meer gevolgen voor de aansprakelijkheid van het bedrijf en de bijkomende belastingverplichtingen.

Er zijn verschillende vormen waaruit je kunt kiezen, zoals de eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), besloten vennootschap of stichting. Specifieke informatie over alle rechtsvormen vind je op de overzichtspagina rechtsvormen.

4. Inschrijving KvK

Als je eenmaal weet welke rechtsvorm het best bij jouw bedrijf past, is het tijd om de inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel officieel te maken. Dit zal je meestal zelf moeten doen, tenzij jouw handelsvorm een rechtspersoon (bv, nv etc.) is. In dat geval zal de inschrijving door een notaris moeten worden geregeld. 

5. Wet DBA

Als freelancer krijg je sinds 1 mei 2016 voor de belasting te maken met de modelovereenkomsten (voorheen de VAR-verklaring). Met deze modelcontracten moet voorafgaand aan het aannemen van een opdracht worden vastgesteld of er sprake is van een dienstverband of niet.

Let op! De controle van de wet DBA op de samenwerkingsverbanden tussen zzp'ers en opdrachtgevers is de afgelopen jaren meerdere keren uitgesteld.

Inmiddels is duidelijk dat de wet DBA wordt geschrapt. Het kabinet broedt op een alternatief, dat in 2020 concreet moet zijn: de opdrachtgeversverklaring. Tot 2020 wordt de wet DBA niet gehandhaafd met boetes áchteraf. Wél komt er meer onderzoek naar schijnzelfstandigheid. 

6. Administratie opzetten

'Administratie bijwerken': bij het zien van deze terugkerende taak op een to do-lijstje worden maar weinig mensen enthousiast.

Maar het onnodig lang uitstellen van administratieve taken is vragen om problemen.

Om jouw onderneming straks goed te kunnen managen, is het essentieel om overzicht te krijgen (en te houden!) in je zakelijke inkomsten en uitgaven. Het is dan ook van belang dat je de administratie zo snel mogelijk op orde brengt. 

Je doet dit niet alleen voor jezelf, want een goed verzorgde administratie is wettelijk verplicht, maar het verschaft jou straks vooral actueel inzicht in hoe jouw onderneming er financieel voor staat.

Zijn alle uitgaande rekeningen betaald en heeft die ene klant zijn factuur al betaald? 

Benieuwd hoe je in een paar simpele stappen een goede start maakt met je administratie? Lees dan het artikel over het opzetten van een administratie. Tot slot: menig oriënterende starter vraagt zich af wat hét perfecte moment is om de sprong naar het ondernemerschap te wagen. Volgens de ondernemer uit dit filmpje bestaat dat moment niet en is het aan jou om te bepalen wanneer je klaar bent om te starten:

Tip! Gratis whitepaper: uurtarief berekenen.Hoeveel geld ga jij straks vragen voor jouw diensten? Wil jij weten hoe je tot een goed uurtarief komt en wanneer het moment daar is om jouw tarief te verhogen? Download dan deze gratis whitepaper en ontvang onze tips direct in je mailbox

Lees ook:

Flexwerkplekken voor zzp'ers: waar moet je zijn?
6 veel gemaakte fouten bij startups
De 9 bouwstenen van het Business Model Canvas
Eenmanszaak oprichten: wat zijn de voor- en nadelen?
Ontwijk deze 5 valkuilen als startende ondernemer

Bijgewerkt op: 14-08-2018

Wat vind je van dit artikel?

x15
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Slimme apps maken het leven een stukje makkelijker, zeker als zelfstandig ondernemer. Snel een notitie maken, een post inplannen op social media of parkeren, je hoeft er niet eens meer voor naar je laptop te lopen.

Zzp
marieke
marieke

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder zersoneel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

 1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
 2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
 4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
 5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
 6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.549 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.