Offerte maken en opstellen

Zzp'er worden: zo doe je dat

Wil jij zzp'er worden? Een eigen bedrijf starten gaat natuurlijk niet vanzelf. Lees in 6 stappen wat je in ieder geval moet regelen en hoe je een vliegende start maakt.

We hebben zes belangrijke stappen voor je op een rijtje gezet. Wil je meteen naar een specifieke stap? Klik dan op een van de links hieronder:

1. Zzp'er worden met een goede voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. Zorg dat je goed beslagen ten ijs komt en lees je in. De meeste startende ondernemers oriënteren zich eerst online, op IkGaStarten bijvoorbeeld. Hier vind je veel informatie over hoe je zzp'er wordt.

Kun je nog niet alles vinden wat je zoekt of heb je specifieke vragen? In dat geval is het verstandig om ook nog een aantal startersdagen, seminars of workshops te bezoeken. Je zult daar zeker niet de enige startende zzp'er zijn.

Driekwart van de starters laat zich graag live inspireren voor zijn of haar bedrijf. 

Hier kun je terecht voor advies en daarnaast is het een goede gelegenheid om te netwerken. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je er zelf van overtuigd raakt dat een bestaan als zelfstandig ondernemer bij je past.

2. Schrijf een ondernemingsplan

Wil je zzp'er worden? Dan is een goed ondernemersplan, ook wel business- of bedrijfsplan genoemd, vaak onmisbaar. Het helpt je om je plannen concreter te maken. Daarnaast breng je de voornaamste kansen, concurrenten en eventuele toekomstige obstakels in kaart.

Dit is niet alleen essentiële informatie voor potentiële investeerders, maar helpt je ook om inzicht te krijgen in waar je aan begint wanneer je start als zzp'er.

Vind je het lastig om een goed verhaal op papier te zetten? Hier vind je meer informatie en stappenplannen voor het opstellen van een goed ondernemersplan. 

3. Zzp'er worden? Eerst een rechtsvorm kiezen

Voor je je bedrijf gaat inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) moet je een rechtsvorm kiezen. De handelsvorm heeft gevolgen voor de aansprakelijkheid van je bedrijf en de bijkomende belastingverplichtingen.

Goed om te weten: zzp'er is geen rechtsvorm. Het is meer een soort verzamelnaam voor kleine ondernemers zonder personeel. Er zijn verschillende rechtsvormen waaruit je kunt kiezen:

Nog meer informatie over de rechtsvormen vind je op onze overzichtspagina rechtsvormen.

4. Inschrijving KvK

Als je eenmaal weet welke rechtsvorm het best bij jouw bedrijf past, is het tijd om de inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel officieel te maken.

Ga naar de website van de KvK en maak een afspraak bij een kantoor in de buurt. Inschrijven kost € 50.  Voor een officieel papieren uittreksel rekent de KvK € 15, mocht je dit nodig hebben. De KvK meldt je automatisch aan bij de Belastingdienst.

Inschrijven bij de KvK moet je zelf regelen, tenzij je een bv of nv start. Dan regelt de notaris dit voor je.

5. Lees je in over de wet DBA

Let op! De afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van (schijn)zelfstandigheid. Als freelancer kreeg je sinds 1 mei 2016 voor de belasting te maken met de modelovereenkomsten (voorheen de VAR-verklaring).

Met deze modelcontracten kon voorafgaand aan het aannemen van een opdracht worden vastgesteld of er sprake is van een dienstverband of niet. Inmiddels is duidelijk dat de wet DBA wordt geschrapt, maar wordt er nog wel gecontroleerd op schijnzelfstandigheid. 

Wet DBA in 2020: Boetes en een alternatief

Opdrachtgevers betalen tot 1-1-2021 een boete of naheffing als zij na controle door de Belastingdienst en na een waarschuwing de schijnzelfstandigheid voortzetten.

Het kabinet broedt op een alternatief, dat in 2021 concreet moet zijn: de opdrachtgeversverklaring.

6. Zet je administratie op

De administratie bijwerken. Bij het zien van deze terugkerende taak op een to-do-lijstje worden maar weinig ondernemers echt enthousiast. Maar wil je zzp'er worden? Dan zul je er toch aan moeten geloven. Het onnodig lang uitstellen van administratieve taken is vragen om problemen.

Om je onderneming straks goed te kunnen managen, is het essentieel om overzicht te krijgen (en te houden) in je zakelijke inkomsten en uitgaven. Het is dan ook van belang dat je de administratie zo snel mogelijk op orde brengt. 

Is de factuur al betaald?

Een goed verzorgde administratie is wettelijk verplicht, maar geeft ook inzicht in hoe je er financieel voorstaat. Zijn alle uitgaande rekeningen betaald en heeft die ene klant zijn factuur al betaald? 

Tip: zo ga je om met wanbetalers!

Veel ondernemers kiezen ervoor om hun administratie uit te besteden aan een boekhouder of accountant. Dat is handig als je niet zo goed bent met cijfers, of je liever op je eigen expertise focust.

Wat is het juiste moment om zzp'er te worden?

Heel wat oriënterende starters vragen zich af wat nou het perfecte moment is om de sprong naar het ondernemerschap te wagen. Jij ook?

Kijk dan eens naar dit filmpje met Mark Vletter. Het ideale moment bestaat eigenlijk niet. Het is aan jou om te bepalen wanneer je klaar bent om echt te beginnen.

Lees ook:

De 9 bouwstenen van het Business Model Canvas
Ontwijk deze 5 valkuilen als startende ondernemer

Veelgestelde vragen over zzp'er worden

  • Zzp'er worden, hoe doe je dat? Wil jij graag starten als zzp'er? Dan is het slim om je eerst goed voor te bereiden. Kies bijvoorbeeld alvast je rechtsvorm en schrijf je in bij de Kamer van Koophandel. Zzp'er worden doe je zo!
  • Freelancer worden; wat zijn de aandachtspunten? Wil je freelancer worden? Dan komt er in het begin veel op je af. Hoe kom je bijvoorbeeld aan opdrachtgevers? Op IkGaStarten lees je alles over de aandachtspunten voor freelancers.
  • Welke aftrekposten voor zzp zijn er allemaal? Als zzp'er heb je vaak recht op verschillende aftrekposten. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstaftrek. Ontdek welke aftrekposten voor zzp er nog meer zijn.
  • Hoe bepaal ik mijn uurtarief als zzp'er? Als je start als zzp'er, mag je helemaal zelf bepalen welk uurtarief je rekent. Vind je het lastig om tot een goed tarief te komen? Gebruik dan dit artikel over het bepalen van je uurtarief als zzp'er.
Bijgewerkt op: 25-11-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.