Zzp'er worden: zo doe je dat

Bijgewerkt op 06 januari 2022
7 min  leestijd
75369
Image
zzp'er worden

Wil jij zzp'er worden? Een eigen bedrijf starten gaat natuurlijk niet vanzelf. Lees in 6 stappen wat je in ieder geval moet regelen en hoe je een vliegende start maakt.

We hebben zes belangrijke stappen voor je op een rijtje gezet. Wil je meteen naar een specifieke stap? Klik dan op een van de links hieronder:

  1. Ga voor een goede voorbereiding
  2. Schrijf een ondernemingsplan
  3. Kies een rechtsvorm
  4. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
  5. Lees je in over de wet DBA
  6. Zet je administratie op

1. Zzp'er worden met een goede voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. Zorg dat je goed beslagen ten ijs komt en lees je in. De meeste startende ondernemers oriënteren zich eerst online, op IkGaStarten bijvoorbeeld. Hier vind je veel informatie over hoe je zzp'er wordt.

Kun je nog niet alles vinden wat je zoekt of heb je specifieke vragen? In dat geval is het verstandig om ook nog een aantal startersdagen, seminars of workshops te bezoeken. Je zult daar zeker niet de enige startende zzp'er zijn.

Driekwart van de starters laat zich graag live inspireren voor zijn of haar bedrijf. 

Hier kun je terecht voor advies en daarnaast is het een goede gelegenheid om te netwerken. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je er zelf van overtuigd raakt dat een bestaan als zelfstandig ondernemer bij je past.

2. Schrijf een ondernemingsplan

Wil je zzp'er worden? Dan is een goed ondernemersplan, ook wel business- of bedrijfsplan genoemd, vaak onmisbaar. Het helpt je om je plannen concreter te maken. Daarnaast breng je de voornaamste kansen, concurrenten en eventuele toekomstige obstakels in kaart.

Image

Voorbeeldplan nodig?

Handig: zo ziet een goed ondernemingplan voor jouw branche eruit.

Download gratis voorbeeld 

Dit is niet alleen essentiële informatie voor potentiële investeerders, maar helpt je ook om inzicht te krijgen in waar je aan begint wanneer je start als zzp'er.

Vind je het lastig om een goed verhaal op papier te zetten? Hier vind je meer informatie en stappenplannen voor het opstellen van een goed ondernemersplan. 

3. Zzp'er worden? Eerst een rechtsvorm kiezen

Voor je je bedrijf gaat inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) moet je een rechtsvorm kiezen. De handelsvorm heeft gevolgen voor de aansprakelijkheid van je bedrijf en de bijkomende belastingverplichtingen.

Goed om te weten: zzp'er is geen rechtsvorm. Het is meer een soort verzamelnaam voor kleine ondernemers zonder personeel. Er zijn verschillende rechtsvormen waaruit je kunt kiezen:

Nog meer informatie over de rechtsvormen vind je op onze overzichtspagina rechtsvormen.

4. Inschrijving KvK

Als je eenmaal weet welke rechtsvorm het best bij jouw bedrijf past, is het tijd om de inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel officieel te maken.

Ga naar de website van de KvK en maak een afspraak bij een kantoor in de buurt. Inschrijven kost € 50.  Voor een officieel papieren uittreksel rekent de KvK € 15, mocht je dit nodig hebben. De KvK meldt je automatisch aan bij de Belastingdienst.

Inschrijven bij de KvK moet je zelf regelen, tenzij je een bv of nv start. Dan regelt de notaris dit voor je.

5. Lees je in over de wet DBA

Let op! De afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van (schijn)zelfstandigheid. Als freelancer kreeg je sinds 1 mei 2016 voor de belasting te maken met de modelovereenkomsten (voorheen de VAR-verklaring).

Met deze modelcontracten kon voorafgaand aan het aannemen van een opdracht worden vastgesteld of er sprake is van een dienstverband of niet. Inmiddels is duidelijk dat de wet DBA wordt geschrapt, maar wordt er nog wel gecontroleerd op schijnzelfstandigheid. 

Wet DBA in 2020: Boetes en een alternatief

Opdrachtgevers betalen tot 1-1-2021 een boete of naheffing als zij na controle door de Belastingdienst en na een waarschuwing de schijnzelfstandigheid voortzetten.

Webmodule in 2022

Het kabinet-Rutte III wilde een opdrachtgeversverklaring invoeren: een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. De webmodule voor zzp'ers moet de Wet DBA gaan vervangen.

Het is nog onduidelijk wanneer de webmodule ingevoerd wordt. Het hangt af van de wensen van het nieuwe kabinet. Tot die tijd mag de Belastingdienst geen boetes opleggen, tenzij er sprake is van kwaadwillendheid. 

6. Zet je administratie op

De administratie bijwerken. Bij het zien van deze terugkerende taak op een to-do-lijstje worden maar weinig ondernemers echt enthousiast. Maar wil je zzp'er worden? Dan zul je er toch aan moeten geloven. Het onnodig lang uitstellen van administratieve taken is vragen om problemen.

Om je onderneming straks goed te kunnen managen, is het essentieel om overzicht te krijgen (en te houden) in je zakelijke inkomsten en uitgaven. Het is dan ook van belang dat je de administratie zo snel mogelijk op orde brengt. 

Is de factuur al betaald?

Een goed verzorgde administratie is wettelijk verplicht, maar geeft ook inzicht in hoe je er financieel voorstaat. Zijn alle uitgaande rekeningen betaald en heeft die ene klant zijn factuur al betaald? 

Tip: zo ga je om met wanbetalers!

Veel ondernemers kiezen ervoor om hun administratie uit te besteden aan een boekhouder of accountant. Dat is handig als je niet zo goed bent met cijfers, of je liever op je eigen expertise focust.

Urencriterium

Het bijhouden van je gewerkte uren hoort ook bij het opzetten van je administratie. Zo moet je per jaar minimaal 1.225 uur aan je bedrijf besteden. Uit jouw administratie moet duidelijk blijken dat je aan het urencriterium voldoet.

In verband met de coronacrisis heeft het kabinet besloten het urencriterium in 2020 én 2021 te versoepelen.  De Belastingdienst gaat er automatisch vanuit dat ondernemers (waaronder zzp'ers) van 1 maart tot en met 30 september 2020 minstens 24 uur per week in hun bedrijf hebben gestoken.

Voor 2021 geldt deze periode van 1 januari tot en met 30 juni. Ook in deze periode geldt dat je 24 uur per week voor je bedrijf mag noteren, ook al heb je dit niet werkelijk gedaan.

Meer gemak als zzp'er met een zakelijke rekening

Als beginnende zzp'er wil je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken. Met een zakelijke rekening houd je je zakelijke en privé administratie gescheiden. Al je zakelijke uitgaven en inkomsten staan in één overzicht. Een boekhouder zal dit zelfs van je eisen, dat maakt zijn werk gemakkelijker.

Een zakelijke rekening hoeft niet duur te zijn. Met de Rabo ZZP Rekening betaal je bijvoorbeeld geen maandelijkse kosten, je betaalt alleen transactiekosten van €0,39 per transactie. Als je deze afsluit in je eerste jaar na de KvK-inschrijving maak je gebruik van Rabo Startersvoordeel: dan zijn ook je (Europese) transacties gratis.

Wat is het juiste moment om zzp'er te worden?

Heel wat oriënterende starters vragen zich af wat nou het perfecte moment is om de sprong naar het ondernemerschap te wagen. Jij ook?

Kijk dan eens naar dit filmpje met Mark Vletter. Het ideale moment bestaat eigenlijk niet. Het is aan jou om te bepalen wanneer je klaar bent om echt te beginnen.

 

Image
ZZP rekening

​Nieuw! De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt. Inclusief Startersvoordeel: alle Eurobetalingen 6 maanden gratis.  
Open nu de Rabo ZZP rekening

Lees ook:

De 9 bouwstenen van het Business Model Canvas
Ontwijk deze 5 valkuilen als startende ondernemer

Veelgestelde vragen over zzp'er worden

  • Zzp'er worden, hoe doe je dat? Wil jij graag starten als zzp'er? Dan is het slim om je eerst goed voor te bereiden. Kies bijvoorbeeld alvast je rechtsvorm en schrijf je in bij de Kamer van Koophandel. Zzp'er worden doe je zo!
  • Freelancer worden; wat zijn de aandachtspunten? Wil je freelancer worden? Dan komt er in het begin veel op je af. Hoe kom je bijvoorbeeld aan opdrachtgevers? Op IkGaStarten lees je alles over de aandachtspunten voor freelancers.
  • Welke aftrekposten voor zzp zijn er allemaal? Als zzp'er heb je vaak recht op verschillende aftrekposten. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstaftrek. Ontdek welke aftrekposten voor zzp er nog meer zijn.
  • Hoe bepaal ik mijn uurtarief als zzp'er? Als je start als zzp'er, mag je helemaal zelf bepalen welk uurtarief je rekent. Vind je het lastig om tot een goed tarief te komen? Gebruik dan dit artikel over het bepalen van je uurtarief als zzp'er.

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2022

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten