ZZP'er is zoekende naar betere balans tussen werk en privé

‘ZZP'er is zoekende naar betere balans tussen werk en privé’

Je eigen uren indelen en zelf bepalen voor wie en wanneer je werkt: je zou denken dat je als zelfstandige makkelijker werk en privé kunt combineren dan een werknemer. Maar dat blijkt niet altijd het geval, zo blijkt uit recent onderzoek van promovenda Anne Annink van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

ZZP'ers zouden juist meer spanning ervaren in de verhouding tussen werk en gezin dan mensen die in loondienst werken, al hangt dit vaak samen met de branche waarin iemand actief is en zijn of haar beroep.

Noodgedwongen start of bewuste keuze

Zo ervaren ondernemers die een klantgericht bedrijf hebben meer werkdruk: zij zijn vaker minder tevreden als gevolg van last-minute opdrachten, onrealistische verwachtingen van klanten en het gevoel dat zij hun opdrachtgevers altijd tevreden moeten stellen.

ZZP'ers die bewust kiezen voor het ondernemerschap maken zich minder druk om de balans tussen werk en privé.

Ook de reden om voor jezelf te beginnen speelt volgens Annink een belangrijke rol: noodgedwongen gestarte ZZP'ers vinden de balans tussen werk en privé vaak minder goed dan hun collega's die een eigen bedrijf starten omdat ze kansen zien.

Betere werk-privébalans

In Nederland werkt momenteel circa zeventien procent van de beroepsbevolking als zelfstandig ondernemer. De onderzoekster concludeert in haar onderzoek dat de overheid meer kan doen om de werk-privébalans te verbeteren. 

"Het beginnen van een bedrijf, aanvragen van een vergunning, krijgen van financiering, belastingen, het kan allemaal eenvoudiger", stelt Annink op de website van de NOS.

Verlof en kinderopvang zou daarnaast in de toekomst flexibeler moeten worden aangeboden, zodat ondernemers om hun werk makkelijker kunnen combineren met een gezin.

Tot slot zouden huidige ondernemers in spe zich beter moeten afvragen of zij wel écht gelukkig worden van een eigen bedrijf.

Ben jij uit het juiste hout gesneden?

Ben jij benieuwd naar jouw kansen op ondernemersgebied zijn en of dit voor jou het goede moment is om een bedrijf te starten? Lees hier meer over de succesfactoren van ondernemerschap en wanneer het tijd wordt om op vakantie te gaan.

Gepubliceerd op:
20-03-2017

Wat vind je van dit artikel?

x0
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ben jij werkzaam in de zorg en droom je van een eigen praktijk? Weet dan dat je bij de oprichting of de overname gebonden bent aan regels van de overheid. We zetten de regels voor zorgprofessionals op een rij.

Eigen praktijk in 10 stappen
Eigen praktijk in 10 stappen

ZZP

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder zersoneel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

 1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
 2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
 4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
 5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
 6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.