ZZP'er is zoekende naar betere balans tussen werk en privé

‘ZZP'er is zoekende naar betere balans tussen werk en privé’

Je eigen uren indelen en zelf bepalen voor wie en wanneer je werkt: je zou denken dat je als zelfstandige makkelijker werk en privé kunt combineren dan een werknemer. Maar dat blijkt niet altijd het geval, zo blijkt uit recent onderzoek van promovenda Anne Annink van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

ZZP'ers zouden juist meer spanning ervaren in de verhouding tussen werk en gezin dan mensen die in loondienst werken, al hangt dit vaak samen met de branche waarin iemand actief is en zijn of haar beroep.

Noodgedwongen start of bewuste keuze

Zo ervaren ondernemers die een klantgericht bedrijf hebben meer werkdruk: zij zijn vaker minder tevreden als gevolg van last-minute opdrachten, onrealistische verwachtingen van klanten en het gevoel dat zij hun opdrachtgevers altijd tevreden moeten stellen.

ZZP'ers die bewust kiezen voor het ondernemerschap maken zich minder druk om de balans tussen werk en privé.

Ook de reden om voor jezelf te beginnen speelt volgens Annink een belangrijke rol: noodgedwongen gestarte ZZP'ers vinden de balans tussen werk en privé vaak minder goed dan hun collega's die een eigen bedrijf starten omdat ze kansen zien.

Betere werk-privébalans

In Nederland werkt momenteel circa zeventien procent van de beroepsbevolking als zelfstandig ondernemer. De onderzoekster concludeert in haar onderzoek dat de overheid meer kan doen om de werk-privébalans te verbeteren. 

"Het beginnen van een bedrijf, aanvragen van een vergunning, krijgen van financiering, belastingen, het kan allemaal eenvoudiger", stelt Annink op de website van de NOS.

Verlof en kinderopvang zou daarnaast in de toekomst flexibeler moeten worden aangeboden, zodat ondernemers om hun werk makkelijker kunnen combineren met een gezin.

Tot slot zouden huidige ondernemers in spe zich beter moeten afvragen of zij wel écht gelukkig worden van een eigen bedrijf.

Ben jij uit het juiste hout gesneden?

Ben jij benieuwd naar jouw kansen op ondernemersgebied zijn en of dit voor jou het goede moment is om een bedrijf te starten? Lees hier meer over de succesfactoren van ondernemerschap en wanneer het tijd wordt om op vakantie te gaan.

Gepubliceerd op:
20-03-2017

ZZP

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als Zelfstandige Zonder Personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als ZZP'er:

 1. schrijf een goed ondernemingsplan 
 2. meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 3. reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
 4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
 5. blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de modelovereenkomsten/wet DBA
 6. lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende ZZP'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor ZZP'ers.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Ondernemerstalent

6 kenmerkende eigenschappen van ondernemers

Beschik jij over de competenties om het maken als zelfstandig ondernemer? 

Hoe succesvol word jij?

Gratis PDF's voor starters

Gratis whitepapers voor startende ondernemers

Alle informatie die je nodig hebt in één PDF: met deze whitepapers ga je goed voorbereid van start met je bedrijf:

 • Ondernemingsplan in 10 stappen
 • Bedenk de perfecte bedrijfsnaam
 • Bereken je uurtarief
 • Een administratie opzetten doe je zo
   

Download gratis PDF

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.