marieke

ZZP'ers kiezen vaker voor coöperatie

Steeds meer ZZP'ers kiezen voor de coöperatie als rechtsvorm. Dit omdat ze er van overtuigd zijn dat samenwerking loont. Meer dan een eenmanszaak wekt de coöperatie vertrouwen bij opdrachtgevers, zodat ook grotere klanten voor de ZZP'ers durven kiezen.

Waar de coöperatie vroeger vooral voorkwam bij boeren, apothekers en bakkers, gaan nu ook steeds meer marketeers, IT'ers, interim-managers en creatieven voor deze rechtsvorm. Ik het Financieele Dagblad vertelt communicatieadviseur Catja van den Broek over de coöperatie Colour my Company, die in 2010 werd opgericht en nu vijf leden telt. Deze coöperatie treedt onder één naam naar buiten richting klanten, stuurt facturen en betaalt de leden (ZZP'ers, maar ook BV's zijn welkom) voor hun aandeel in de werkzaamheden.

Het aantal coöperaties nam in drie jaar tijd met 25% toe, zo meldt het FD. In 2009 stonden er nog 4.600 coöperaties ingeschreven bij de Kamer van Koophandel; begin 2011 waren dat er 5.800.

Klik hier om meer te lezen over de mogelijkheden van een coöperatie.

Gepubliceerd op:
04-03-2011

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemen kun je leren, wordt wel eens gezegd. Hoewel ook hier oefening zeker kunst baart, helpt het wel als je over bepaalde karaktereigenschappen beschikt die het leven van een ondernemer makkelijker kunnen maken.

Zzp
Beschik jij over waardevolle ondernemerskwaliteiten?
Beschik jij over waardevolle ondernemerskwaliteiten?

Als startende ondernemer wil je vooral zo efficiënt mogelijk ondernemen. Maar in de praktijk heb je waarschijnlijk vaak het gevoel dat je nooit echt klaar bent en tijd tekort komt. Met deze tips voor timemanagement benut je als zzp'er je werktijd optimaal.

Zzp
Timemanagement
Timemanagement

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.