marieke

ZZP'ers kiezen vaker voor coöperatie

Steeds meer ZZP'ers kiezen voor de coöperatie als rechtsvorm. Dit omdat ze er van overtuigd zijn dat samenwerking loont. Meer dan een eenmanszaak wekt de coöperatie vertrouwen bij opdrachtgevers, zodat ook grotere klanten voor de ZZP'ers durven kiezen.

Waar de coöperatie vroeger vooral voorkwam bij boeren, apothekers en bakkers, gaan nu ook steeds meer marketeers, IT'ers, interim-managers en creatieven voor deze rechtsvorm. Ik het Financieele Dagblad vertelt communicatieadviseur Catja van den Broek over de coöperatie Colour my Company, die in 2010 werd opgericht en nu vijf leden telt. Deze coöperatie treedt onder één naam naar buiten richting klanten, stuurt facturen en betaalt de leden (ZZP'ers, maar ook BV's zijn welkom) voor hun aandeel in de werkzaamheden.

Het aantal coöperaties nam in drie jaar tijd met 25% toe, zo meldt het FD. In 2009 stonden er nog 4.600 coöperaties ingeschreven bij de Kamer van Koophandel; begin 2011 waren dat er 5.800.

Klik hier om meer te lezen over de mogelijkheden van een coöperatie.

Gepubliceerd op:
04-03-2011

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zzp

Van freelance tekstschrijvers tot metselaars en van belastingadviseurs tot verpleegkundigen: in vrijwel elke branche kun je aan de slag als zelfstandige zonder personeel. Maar waar begin je? Hieronder geven we jou informatie en tips over hoe je een succesvolle start maakt als zzp'er:

  1. Schrijf een goed ondernemingsplan 
  2. Meld je aan bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  3. Reken het juiste uurtarief. Tip: download hier de gratis PDF en ontvang onze tips direct in je mailbox
  4. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening
  5. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van de VAR, modelovereenkomsten/wet DBA en opdrachtgeversverklaringen.
  6. Lees meer over de populairste rechtsvorm voor startende zzp'ers: de eenmanszaak

Tip: vind je het lastig om jouw ideeën op papier te zetten in een ondernemingsplan? Download dan hier vrijblijvend een gratis voorbeeldplan voor zzp'ers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.