5 belangrijke voordelen van MVO

3 min  leestijd
4.789
Image

Ondernemers die Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) willen invoeren in hun bedrijf krijgen met een hoop nieuwe regels te maken. In eerste instantie is MVO dan ook vooral een kwestie van investeren, maar uiteindelijk betaalt deze investering zich vaak ruimschoots terug: de 5 belangrijkste voordelen van MVO.

1. Een beter milieu begint...

Waar u het uiteindelijk voor doet: de natuur heeft het zwaar in deze tijd, maar door middel van MVO kunt u zowel zakelijk als privé het milieu een handje helpen. Door op kantoor gebruik te maken van spaarlampen bijvoorbeeld. Of door niet meer lukraak ieder mailtje uit te printen voor uw administratie, maar deze documenten digitaal te bewaren. Klik hier voor een lijst met tips over hoe u voordelig aan MVO kunt doen.

2. Betrokken personeel

Ook personeelsleden raken steeds meer doordrongen van het belang van MVO en dragen graag hun steentje bij wanneer de werkgever 'groener' wil gaan ondernemen. U kunt de motivatie en productiviteit van uw personeel vrij eenvoudig vergroten en het ziekteverzuim beperken door hen actief te betrekken bij de positieve toekomstvisie van uw onderneming. Investeren in de sociale kant van het bedrijf zorgt voor extra waardering en inzet van werknemers. Daarnaast kan het de aantrekkingskracht op werkzoekenden nog eens extra vergroten.

3. Loyale klantenkring

Net als werknemers laten ook potentiële klanten steeds vaker het MVO-beleid van bedrijven meewegen bij hun beslissing om ergens mee in zee te gaan. De kans is groot dat u als groener bedrijf ook de kans krijgt om heel nieuwe doelgroep aan te boren, al kunnn de eventuele prijsschommelingen wel gevolgen hebben voor uw bestaande klantenkring. Maar het imago van een onderneming die zich actief gaat bezighouden met MVO zal er zeker niet slechter op worden.

4. Het bestaansrecht van uw bedrijf

Het voortbestaan van een bedrijf hangt af van meerdere factoren, maar het zogenaamde license to operate, waarbij het bestaansrecht niet alleen staat of valt bij vergunningen maar ook te maken heeft met de gunfactor van consumenten, speelt hierbij een grote rol. Het kan gebeuren dat een maatschappij zich op een bepaald moment om milieutechnische redenen tegen een onderneming en zijn activiteiten keert. De gevolgen van negatieve mond-tot-mondreclame of het oproepen tot totale boycots, zoals BP overkwam na de olieramp in de Golf van Mexico, kan het voortbestaan van een bedrijf ernstig in gevaar brengen. Met een vooruitstrevende duurzaamheidsstrategie kunt u de kans op dergelijke catastrofes verkleinen.

5. Het aanboren van nieuwe markten

Indien MVO zakelijk op de juiste wijze wordt ingezet, kan dit beleid na verloop van tijd bepaalde bedrijfskosten verlagen - denk aan het reduceren van energieverbruik en de toename van transparantie en innovatie binnen het bedrijf - en zelfs nieuwe marktkansen creëren. De vraag naar duurzame producten en diensten neemt nog altijd toe. Daar plukken veel MVO-ondernemers nu al de vruchten van. U straks ook?

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten