Personeel aannemen

Dit artikel is onderdeel van de Startversterker: een gratis tool die je helpt bij een sterke start. Met tips, tests en checklists.

Naar de Startversterker

Raad van Advies: jouw club voor een sterke start

Verzamel een club mensen die je helpt bij je kickstart. Ze dagen je uit, vergroten je netwerk, en bouwen mee aan je bedrijf. Een Raad van Advies (RvA) is niets anders dan een groepje mensen dat jou scherp houdt.

Wat doet een Raad van Advies?

Jullie bepalen samen wat de rol van de raad precies is. Het is geen officieel orgaan, zoals een verplichte Raad van Toezicht bij sommige grote bedrijven. Jij kiest dus zelf waar je de raad voor gebruikt.

 1. Advies over je plan: heb je een goede koers uitgestippeld?
 2. Je netwerk vergroten: wie kunnen jou en bedrijf verder helpen?
 3. Wat zijn je groeikansen? Van een kritische blik op je cijfers tot het tweaken van je verdienmodel.
 4. Hulp bij marketing en communicatie: hoe zorg je voor meer bekendheid en interessantere klanten?

Dit zijn allemaal zaken waarbij het heel prettig is als je een vast clubje hebt dat met je meedenkevrijwel alle ondernemers hebben baat bij een RvA. Alleen: hoe regel je dit slim en snel?

Bij grote bedrijven zijn de taken wat vaster. Daar is een Raad van Commissarissen wettelijk verplicht.

Stap 1: Wie heb je nodig?

Waarbij kun jij wel wat hulp gebruiken? Of welke gaten zitten er nog in je netwerk? Wiens advies lijkt je echt waardevol voor jouw start?

Hieronder staan vier categorieën mensen die je er goed bij kunt hebben in je Raad van Advies. Natuurlijk is de beste samenstelling afhankelijk van je doelen. Een goed begin maak je al met een clubje mensen uit categorie 1 en 2.

Je kunt het ook ambitieuzer aanpakken met categorie 3 en 4. In de startupscene is een goede Raad van Advies echt een statussymbool. Je laat ermee zien dat je een groot netwerk hebt en dat mensen die veel ervaring hebben iets zien in je bedrijf. Dat is letterlijk veel waard, want dit geeft klanten en investeerders vertrouwen. Mik dus ook zeker op mensen uit categorie 3 en 4.

1. Kritische meedenkers

Begin met een Raad van Vrienden. Vraag mensen uit je omgeving om bijvoorbeeld elke twee maanden een avond met je te sparren over je bedrijf. Denk aan kennissen die ondernemen, vrienden die in je doelgroep kunnen vallen. Kies kritische mensen. Gebruik daarbij ook de 11 lastige vragen of vul samen het Business Model Canvas in.

2. Experts

Een salestijger als je zelf meer van de creatie bent. Of een jurist als jouw bedrijf veel met wetgeving te maken krijgt. Of een marketeer als je meer met marketing en social media wilt doen. Dit soort experts kunnen van grote waarde zijn in jouw Raad van Advies. Let wel op dat hetgeen verkapte medewerkers worden. Is er een expertise waar je echt om zit te springen? Huur dan iemand in of ga samenwerken.

3. Mentoren die je inspireren (en de waarde van je bedrijf vergroten)

Hele succesvolle, ervaren ondernemers zijn vaak veel makkelijker te benaderen dan je denkt. Nodig ze uit voor koffie. En ga dan niet overenthousiast je bedrijf pitchen. Stel vragen! Luister! Vraag door! Je wilt alles weten, dit is je kans: pak hem! Klikt het? Vraag of hij lid wil worden van je Raad van Advies.

Soms heb je ook een hele bijzondere klant, die enthousiast is over je product en ook wil meedenken over je bedrijf. Zo’n launching customer heeft wellicht ook interesse in je RvA.

4. Investeerders

Business angels, ofwel particuliere investeerders, hebben direct baat bij jouw groei. Vaak zijn het zeer ervaren ondernemers die een waardevol netwerk en veel kennis meebrengen. Ze investeren geld, maar ook expertise in je bedrijf. De raad is er om je te coachen. Zij helpen jou om te groeien. Ze vragen door tot jij zelf oplossingen vindt. Ze zien wat jij wil doen en sturen bij. Ze nemen niet het roer over.

Stap 2: Hoe regel je het?

Hoe vaak je afspreekt, ligt aan je doelen; de praktische mogelijkheden. Sommige starters brainstormen elk kwartaal een dagdeel. Andere kiezen voor een snelle Skypesessie, eens per maand een uur. Tast af wat het beste past bij jou RvA-leden. Wat heeft iemand te bieden? Waar krijgt hij of zij energie van?

Stap 3: Afspraken vastleggen

Maak op basis van die inzichten en jouw behoefte hele concrete afspraken. Wanneer kom je samen en hoe vaak? Wat is de rol van de RvA. En: wat krijgen leden terug voor hun inzet.

Deelnemen aan een Raad van Advies levert veel op: groei als ondernemer, het gevoel dat je je kennis doorgeeft, soms aandelen of de kans het eigen netwerk te vergroten. Bespreek dit soort voordelen en kom tot een afspraak waar iedereen zich in kan vinden.

Wie ga jij vragen?

Bijgewerkt op: 05-10-2018

Startversterker

Een dreamteam

Meer Startversterker

Wat vind je van dit artikel?

x9
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijfsplan

Een bedrijf starten begint met een bedrijfsplan. Dit document, ook wel ondernemingsplan of businessplan genaamd, brengt de haalbaarheid van jouw plannen in kaart.

Businessplan

Hier vind je concrete tips en tools voor een ondernemersplan om een goede start te maken met jouw bedrijf, te beginnen met:

 1. ​Maak een bedrijfsplan in 10 stappen
 2. Checklist: het opstellen van een businessplan
 3. Download hier de gratis whitepaper (PDF): een ondernemersplan in 10 stappen
 4. Ondernemingsplan template: download een gratis invulmodel

Meer tips vind je onder Ondernemingsplan maken of download hier een voorbeeld van een goed ondernemersplan.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 1.600 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.