Freelance IT zzp ICT

Freelance IT: zo start je als zzp’er

Als IT freelancer kun je zelf bepalen welke opdrachten je doet en bepaal je je eigen tarief en werktijden. Er komt natuurlijk wel veel bij kijken en er zijn zaken waar je rekening mee moet houden. Lees alles over starten als IT zzp’er.

Beginnen als IT zzp’er heeft een aantal voordelen, maar er komt ook veel bij kijken. Je gaat immers je eigen onderneming opstarten. Houd dus rekening met het vinden van klanten, je administratie en verzekeringen. Klik op de link hieronder om direct naar een onderdeel te gaan.

Wat is een IT freelancer?

Misschien wil je wel een eigen softwareproduct ontwikkelen of je IT-skills inzetten voor verschillende sociale ondernemingen. Als zzp’er kan dat. Je bent verantwoordelijk voor het vinden van je eigen tijdelijke opdrachten en hebt daar dus alle vrijheid in.

Voordelen van freelancen als IT’er

De meeste IT’ers gaan freelancen vanwege de vrijheid en om financiële redenen. Je bepaalt namelijk je eigen uurtarief en houdt daar gemiddeld meer van over dan als je in loondienst werkt. Ook ben je niet afhankelijk van een baas wat betreft je werkzaamheden en opdrachten; die kies je zelf.

Werk jij liever aan veel verschillende dingen tegelijk of een langere periode aan een grote opdracht? Het kan allebei. Daarnaast heb je meer invloed op je carrière en je ontwikkeling als IT professional.

Nadelen van IT freelancer worden

Een veelgenoemd nadeel van freelancen ten opzichte van een baan in loondienst: je bent niet zeker van je inkomen en moet zelf op zoek gaan naar opdrachtgevers ofwel klanten.

Daarnaast ben je straks ook echt een ondernemer. Dat houdt in dat je zelf je administratie moet doen. En die is vaak uitgebreider dan je privé administratie. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor je belastingen en loop je bepaalde risico’s als ondernemer. Die kun je gelukkig goed verzekeren.

Startersvoordeel ZZP

Start je als zzp’er?

Dan komt er veel op je af. Bij Rabobank is de zakelijke rekening voor startende ondernemer de eerste 6 maanden gratis en je opent 'm in 5 minuten.

Meer weten

IT: freelance of zzp?

Wellicht kom je de termen freelance en zzp’er allebei tegen in je zoektocht naar informatie. Die termen betekenen hetzelfde: namelijk dat je zelfstandig ondernemer bent zonder personeel in dienst.

De termen zzp en freelance zeggen nog niets over de rechtsvorm van je bedrijf, je kunt namelijk kiezen voor een eenmanszaak of een bv.

Zo maak je de keuze tussen eenmanszaak of bv

Starten als ondernemer IT

Na de keuze voor je rechtsvorm, bepaal je je bedrijfsnaam. Veel IT zzp’ers kiezen hun eigen naam of initialen. Als je groeiplannen hebt en op termijn personeel wil aannemen, kun je beter eerst goed nadenken over je bedrijfsnaam.  

Met de rechtsvorm en bedrijfsnaam bepaald, schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel. Dat is verplicht als ondernemer en kost eenmalig ongeveer € 50.

Ondernemingsplan zzp IT

Voor een sterke start als IT freelancer maak je een ondernemingsplan. Daarin beschrijf je wat je gaat doen, wat jou als freelancer uniek maakt en wat je groeiplannen zijn.

Hulp bij je plan?Download het gratis voorbeeld ondernemingsplan zzp'er

Ook maak je een financieel plan. Daarin bereken je hoeveel inkomsten je verwacht en welke kosten daar vanaf gaan. Dat geeft je houvast en zorgt ervoor dat je je niet rijk rekent.

Administratie

Een overzichtelijke administratie is onmisbaar als zzp’er. Het is niet de leukste klus, dus je kunt het uitbesteden aan een boekhouder. Het is wel altijd handig om de basisregels te kennen en je boekhouding voor het grootste deel te begrijpen.

Zakelijke rekening

Om je financiën overzichtelijk te houden, is het slim om een zakelijke rekening te openen. Daarmee houd je je privé en zakelijke geldstromen apart. Dat maakt de administratie een stuk makkelijker. De meeste boekhouders eisen zelfs dat je een zakelijke rekening hebt.

Zzp ICT opdrachten vinden

Zodra alles rondom je bedrijf geregeld is, kun je beginnen met het vinden van IT opdrachten. Als IT freelancer vind je opdrachten op een aantal manieren.

Zet je netwerk in

Je netwerk is groter dan je denkt. Laat voormalige werkgevers weten dat je nu beschikbaar bent voor freelance klussen, maar vertel dit ook aan zoveel mogelijk anderen. Wie weet werkt een vriend of een oud collega bij een bedrijf dat regelmatig freelance IT’ers nodig heeft.

  • Tip: werk je LinkedIn-profiel ook regelmatig bij.

Maak gebruik van een online platform of bemiddelingsbureau

Net als het grote aanbod aan vacaturesites, zijn er ook steeds meer online platforms met overzichten van zzp ICT opdrachten. Je kunt onder andere terecht op deze websites:

Daarnaast kun je gebruik maken van bemiddelingsbureaus. Die hebben vaak veel grote klanten en kan jou dus voor één daarvan inzetten. Dat scheelt voor jou zoekwerk en geeft je een mooie boost . Het bureau vraagt daar wel een (vaak flinke) bemiddelingsfee voor.

Acquisitie plegen

Je kunt ook proactief op zoek gaan naar klanten. Maak een lijstje met opdrachtgevers waar je heel graag voor zou werken. Zoek uit wie de juiste contactpersoon is en leg contact.

  • Tip: koude acquisitie schrikt mensen soms af, warme acquisitie is wat vriendelijker. Lees de acquisitietips.

Gepubliceerd op:
03-06-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan, of probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.