Oprichten stichting

Stichting oprichten: dit zijn de regels

Wil jij graag een stichting oprichten, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Een stichting is een totaal andere rechtsvorm dan een eenmanszaak of bv. Bij de oprichting komen dan ook andere regels kijken. In deze checklist lees je waar je zoal op moet letten.

Snel bij de informatie die je zoekt over het oprichten van een stichting? Ga direct naar:

 1. Wat is een stichting?
 2. Stichting oprichten
 3. Stichting oprichten en aansprakelijkheid
 4. Belasting betalen als stichting
 5. Stichting ontbinden
 6. Je betaalzaken regelen

1. Wat is een stichting precies?

Een stichting is een ondernemingsvorm die niet primair is gericht op het maken van winst. Sociale of maatschappelijke doelen voeren hierbij de boventoon. Je mag wel winst maken, maar die moet gebruikt worden voor een maatschappelijk/sociaal doel. 

Bekende stichtingen zijn Amnesty International, Humanitas, Stichting tegen zinloos geweld en de Anne Frank Stichting.

Juist daarom is een stichting voor de meeste ondernemers niet de meest voor de hand liggende rechtsvorm voor het starten van een bedrijf. Toch kan deze ondernemingsvorm soms juist wel van pas komen.

Wel bestuur, geen leden

Ook de organisatie van een stichting wijkt enigszins af van andere rechtsvormen. Ga je zelf een stichting oprichten? Dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden:

 • Zo heeft de stichting een bestuur, maar geen leden
 • De bestuurders van een stichting zijn ook niet in loondienst, maar kunnen wel een vergoeding ontvangen voor hun werkzaamheden
 • Wel is het voor een stichting mogelijk om personeel aan te nemen

2. Stichting oprichten, hoe werkt dat?

Als je een stichting wilt starten, moet je naar de notaris. Je organisatie wordt namelijk officieel opgericht bij notariële akte of testament.

Tijdens deze bijeenkomst verklaar je dat je de stichting wilt oprichten en laat je het doel van de organisatie vastleggen in de statuten.

Je mag de stichting alleen of samen met anderen oprichten. Deze anderen kunnen zowel natuurlijke personen als rechtspersonen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een besloten vennootschap.

Inschrijven KvK

Ook bij een stichting moet je je inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). De regels over de organisatie moet je vermelden in de statuten. Dit document moet door de leden van de stichting worden goedgekeurd.

Hierin komen ook veel andere zaken aan bod zoals:

 • De bedrijfsnaam, met het woord 'stichting' als deel van de naam
 • Het doel
 • De procedure bij het benoemen en ontslaan van de bestuurders
 • De vestigingsplaats
 • De bestemming van het geld indien de stichting wordt opgeheven

Huishoudelijk reglement voor de stichting

Het wijzigen van de statuten is best een gedoe. Je moet hiervoor immers naar de notaris. Handig is het daarom om ook een huishoudelijk reglement op te  stellen. Hierin gaat het over de dagelijkse gang van zaken. Denk aan:

 • Het aantal vergaderingen,
 • De bezetting in de kantine of
 • Kledingvoorschriften bijvoorbeeld.

Even rekening mee houden: je huishoudelijk reglement mag niet in strijd zijn met de statuten.

Bestuur kiezen

Nu moet je nog bepalen wie in het bestuur komen van de stichting. Het is gebruikelijk om een voorzitter, een penningmeester en een secretaris te benoemen. 

3. Stichting oprichten en aansprakelijkheid

De stichting is een rechtspersoon. Dat betekent dat je als bestuurder dus niet hoofdelijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden die gemaakt zijn, tenzij er sprake is van wanbestuur.

Heffing van de vennootschapsbelasting

Valt jouw stichting onder de heffing van de vennootschapsbelasting (zie punt 4), dan zijn ook de anti-misbruikwetten van toepassing. Als bestuurder kun je dan onder bepaalde omstandigheden wel degelijk aansprakelijk worden gehouden. 

Datzelfde is het geval wanneer je de stichting niet inschrijft bij de KvK.

4. Belasting betalen als stichting

Als de stichting een onderneming drijft, dan moet je aangifte doen voor de vennootschapsbelasting.

Er is sprake van een onderneming als er een min of meer duurzame organisatie is van kapitaal en arbeid en je door deelname aan het economisch verkeer winst probeert te behalen. Eventuele winst van de stichting moet naar het (sociale) doel gaan.

Het hangt verder van jouw persoonlijke situatie af of, en zo ja, hoeveel btw je namens de stichting moet afdragen aan de fiscus. Je kunt hiervoor het beste een belastingadviseur raadplegen of zelf contact opnemen met de Belastingdienst.

Vrijstelling winst

Maak je winst met je stichting? Dan zul je vennootschapsbelasting moeten betalen, tenzij je onder de grens voor vrijstelling valt. In de praktijk zul je daar vaak ruim onder blijven, je hebt immers geen winstoogmerk.

De grenzen voor vrijstelling zijn:

 • Maximaal € 15.000 per jaar aan winst
 • En de voorafgaande vier jaren samen niet meer dan € 75.000 winst

5. Stichting ontbinden

Een stichting kan altijd zonder problemen worden ontbonden. Je legt van tevoren in de statuten vast hoe dit moet. Gaat de stichting failliet? Dan kan de rechter deze ontbinden.

6. Je betaalzaken regelen

Als stichtingsbestuur moet je ook betalingen kunnen doen en ontvangen. Daarvoor heb je een zakelijke rekening nodig. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het incasseren contributie en donaties
 • Geld storten

Lees hier meer over een zakelijke rekening voor jouw stichting

Bijgewerkt op: 19-02-2021

Wat vind je van dit artikel?

x530

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm bij startende ondernemers. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en ontvang direct je kvk-nummer, een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. Zo kun je snel aan de slag.

Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?
Eenmanszaak oprichten: waarom en hoe?

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.