Oprichten stichting

Stichting oprichten: dit zijn de regels

Bij en stichting draait het niet om de winst, maar om het realiseren van een doel. Daarmee is het heel anders dan bijvoorbeeld een bv. In dit artikel lees je alles over de regels voor het starten van een stichting.

1. Wat houdt een stichting precies in?

Een stichting is een ondernemingsvorm die niet primair is gericht op het maken van winst. Sociale of maatschappelijke doelen voeren hierbij de boventoon. Je mag wel winst maken, maar die moet gebruikt worden voor een maatschappelijk/sociaal doel.

Juist daarom is een stichting voor de meeste ondernemers niet de meest voor de hand liggende rechtsvorm voor het starten van een bedrijf. Toch kan deze ondernemingsvorm in soms juist wel van pas komen.

Ook de organisatie van een stichting wijkt enigszins af van veel andere rechtsvormen. Zo heeft de stichting een bestuur, maar geen leden. De bestuurders van een stichting zijn ook niet in loondienst, maar kunnen wel een vergoeding ontvangen voor hun werkzaamheden. Ook is het voor een stichting mogelijk om personeel aan te nemen.

2. Hoe richt ik een stichting op?

Als je een stichting wilt oprichten, moet je naar de notaris. Je organisatie wordt namelijk officieel opgericht bij notariële akte of testament. Tijdens deze bijeenkomst verklaar je dat je de stichting wilt oprichten en laat je het doel van de organisatie vastleggen in de statuten.

Vind je het moeilijk om je doel goed te formuleren? Lees dan het artikel Ambitie op een bierviltje.

Je mag de stichting alleen of samen met anderen oprichten. Deze anderen kunnen zowel natuurlijke personen als rechtspersonen (bijvoorbeeld een besloten vennootschap) zijn.

Ook bij een stichting moet je je inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). De regels over de organisatie moet je vermelden in de statuten. Hierin komen ook veel andere zaken aan bod zoals:

 • de bedrijfsnaam, met het woord 'stichting' als deel van de naam
 • het doel
 • de procedure bij het benoemen en ontslaan van de bestuurders
 • de vestigingsplaats
 • de bestemming van het geld indien de stichting wordt opgeheven

Tip! Gratis PDF: een pakkende bedrijfsnaam
Een goede bedrijfsnaam bedenken is een essentieel onderdeel van het starten van jouw stichting. Maar hoe vind je de naam die écht bij jou past en aan alle regels voldoet?

Download hier de gratis PDF over bedrijfsnamen en ontvang onze tips direct in je mailbox.

3. Hoe zit het met de aansprakelijkheid?

De stichting is een rechtspersoon. In principe zijn de bestuurders dus niet hoofdelijk aansprakelijk voor eventuele gemaakte schulden, tenzij er sprake is van wanbestuur.

Valt de stichting onder de heffing van de vennootschapsbelasting, zijn bovendien de anti-misbruikwetten van toepassing en kun je als bestuurder onder omstandigheden wel degelijk aansprakelijk worden gehouden. Datzelfde is het geval wanneer je de stichting niet inschrijft bij de KvK

4. Moet ik ook belasting betalen?

Als de stichting een onderneming drijft, moet je aangifte doen voor de vennootschapsbelasting.

Er is sprake van een onderneming als er een min of meer duurzame organisatie is van kapitaal en arbeid en je door deelname aan het economisch verkeer winst probeert te behalen. Eventuele winst van de stichting moet naar het (sociale) doel gaan.

Het hangt verder van jouw persoonlijke situatie af of, en zo ja, hoeveel btw je namens de stichting moet afdragen aan de fiscus. Je kunt hiervoor het beste een belastingadviseur raadplegen of zelf contact opnemen met de Belastingdienst.

5. Kan mijn stichting ook weer ontbonden worden?

Een stichting kan altijd zonder problemen worden ontbonden. Je legt van tevoren in de statuten vast hoe dit moet. Gaat de stichting failliet? Dan kan de rechter deze ontbinden.

Bijgewerkt op: 04-06-2018

Wat vind je van dit artikel?

x266
x30

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Hoe kies je als zzp'er de juiste rechtsvorm? Die beslissing hangt onder meer af van jouw branche en het type bedrijf dat je gaat starten. Hier zie je welke rechtsvormen het vaakst door andere zzp'ers worden gekozen.

Rechtsvormen
Rechtsvormen

Rechtsvorm

Een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten, is nadenken over een geschikte ondernemingsvorm. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:


Een concreet overzicht van alle ondernemingsvormen vind je in het artikel Rechtsvormen: welke handelsvorm past bij jou? En kijk ook eens naar dit handige overzicht van de Kamer van Koophandel (PDF-bestand).

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.278 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.