5 tips om een fysieke en online winkel te combineren

Bijgewerkt op 22 maart 2022
3 min  leestijd
0
Image
Fysieke winkel en webshop combineren

Door de populariteit van webshops is het voor veel winkeliers steeds moeilijker om te overleven. Een strategie om het hoofd boven water te houden, is om deze nieuwe vorm van winkelen te omarmen. Hoe combineer je een fysieke winkel met een webshop?

Fysieke winkel en webshop combineren

Als je zowel een fysieke winkel als een webshop hebt, wordt dit in marketingtermen ook wel een 'cross channel retailstrategie' genoemd. Je winkel zit namelijk op het kruispunt tussen twee verschillende verkoopkanalen.

Een webwinkel kan figuurlijk de deur openen voor jouw fysieke winkel, maar omgekeerd geldt dat evengoed. Als iemand een laptop zoekt, zal hij zich in eerste instantie online oriënteren op een bepaald merk en model.

Webshop versterkt 

Als je klant bijvoorbeeld een bepaald type computer op jouw website vindt, is de kans aanwezig dat hij of zij dit product direct online koopt. Sommige mensen zullen eerst langs je fysieke winkel gaan om de computer in het echt te zien. Zo versterken de twee kanalen elkaar.

Dit proces wordt ook wel een kanaalswitch genoemd. Het komt met name voor bij de aankoop van dure producten. Klanten vinden het soms nog te risicovol om online iets kostbaars aan te schaffen.

Minder grote voorraad

Als je een succesvolle webshop runt, bestaat de kans dat je extra opslagruimte nodig hebt. Een woning mag van veel gemeentes maar voor maximaal 1/3 als bedrijfsruimte dienen. De voorraad kun je dan opslaan bij de fysieke winkel, zodat je ook snel aan online klanten kunt leveren.

Voorbeeld ondernemingsplan

  • Vergroot je kansen op een succesvolle start
  • Een compleet plan met handige tips
Download gratis voorbeeld

Beter voldoen aan klantbehoeften

In theorie klinkt dit misschien allemaal logisch, maar uiteindelijk moet je het wel in de praktijk zien te brengen, zodat de klanten ook daadwerkelijk naar jouw winkel(s) komen. Een webshop moet vooral heel duidelijk en logisch in elkaar zitten, een fysieke winkel moet inspirerend zijn.

Dit zijn de belangrijkste beslisfactoren voor een aankoop, ongeacht het kanaal:

  • Het assortiment van je winkel
  • De service
  • De mogelijkheid om de producten aan te raken of te passen
  • Het gemak van de bereikbaarheid en de aanschaf
  • De beschikbaarheid van productinformatie
  • De gebruikerservaringen of aanbevelingen

Een van de belangrijkste factoren die een rol speelt in de aankoopkeuze van een klant is het gebruiksgemak. De consument van nu wil kunnen shoppen wanneer hij of zij wil.

Klanten met tijdgebrek

Daarnaast kampt de consument van nu vaak met een chronisch tijdgebrek. Naast de drukke werkweek is er het gezin, de sportclub (van de kinderen), familiedagen en andere sociale verplichtingen. Het is aan jou om de klanten hierin tegemoet te komen.

Door een fysieke winkel te combineren met een webwinkel is het vrij eenvoudig om producten bij de mensen thuis te bezorgen.

Je klant kan bijvoorbeeld op zondag niet naar de winkel komen, omdat hij zijn wekelijkse rondje golf moet spelen. Dat geeft niet, want hij kan 's avonds op jouw website de gordijnen bestellen die een paar dagen later worden bezorgd. Kosteloos uiteraard, de kosten hiervan neem je mee in de kostprijs.

Betaalmethoden combineren

Een combinatie biedt dus veel voordelen: meer publiek, altijd open en je hebt veel al ingericht. Zo kun je ook de betaalmethoden van je fysieke en online winkel met elkaar combineren. Heb je bijvoorbeeld al een pinoplossing, zoals Rabo SmartPin? Dan maak je automatisch gebruik van het dashboard van Rabo OmniKassa.

Dat betekent dat je hier makkelijk Rabo OnlineKassa aan toevoegt: een flexibele betaaloplossing voor webshops. In het dashboard heb je inzicht in beide betaalstromen, zo weet je precies wat je aan je fysieke én online winkel verdient. 

zakelijke rekening afbeelding

Eigen webshop openen?

Dan profiteer je bij Rabobank van Startersvoordeel en is je zakelijke rekening de eerste 6 maanden gratis. Zo start je nóg sterker.

Meer weten

Tips van de redactie

Een eigen winkel beginnen: wat heb je nodig?
Kostprijs berekenen: zo doe je dat
6 online betaalopties voor ondernemers

Meer over huisvesting

Meer over huisvesting