Hoe maak je van jouw webshop een succes - home

Hoe maak je van jouw webshop een succes?

Je kunt nog zo'n mooie webshop bouwen. Maar als er niet veel bezoekers op afkomen, schiet je weinig op met een mooi design. Hoe bereik je nou een goede conversie? Lees aan de hand van het traject bezoeker-koper-vaste klant hoe je van jouw webshop een succes maakt.

Bezoekers

Je kunt in eerste instantie bezoek genereren door betaald en onbetaald te adverteren.

Social media

Door verschillende kanalen op social media te gebruiken, kun je een brede doelgroep bereiken. Dit doe je op organisch vlak onder meer door veel volgers te verkrijgen op bijvoorbeeld Facebook en Twitter

In het bijhouden van social media moet je echter wel de nodige tijd en energie steken. Om dit proces te versnellen, kun je daarom ook besluiten betaald te adverteren via Facebook.

Doelgroep

Je selecteert zelf een doelgroep onder alle Facebook-gebruikers en bepaalt waar op het platform de advertentie verschijnt. De kosten hiervan zijn variabel. Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om per klik te betalen of per x-aantal vertoningen (per duizend). 

SEO-teksten

Door de vindbaarheid van je webwinkel in zoekmachines als Google te verbeteren, zal het bezoek snel aanzienlijk toenemen. Het toepassen van speciaal geschreven SEO-teksten (Search Engine Optimization) kan al een behoorlijk verschil maken.

Search Engine Advertising

Als je een product aanbiedt dat ook bij de concurrentie verkrijgbaar is, kan het lastig zijn om een prominente plek in de zoekresultaten te verwerven. In dat geval kan SEA (Search Engine Advertising), oftewel zoekmachinemarketing, uitkomst bieden.

Dit houdt in dat jouw advertenties tegen betaling boven en naast de belangrijkste zoekresultaten worden geplaatst.

Offline

Tenslotte kun je  natuurlijk ook nog ‘ouderwets’ offline adverteren in bijvoorbeeld huis-aan-huisbladen of – iets duurder – in de regionale krant.

Mond-tot-mondreclame

De belangrijkste onbetaalde advertentie blijft toch mond-tot-mondreclame. Dan dienen de andere voorwaarden (zie de volgende punten) wel op orde te zijn, want negatieve publiciteit wil je uiteraard zoveel mogelijk vermijden. 

Startersvoordeel webshop

Eigen webshop openen?

Dan profiteer je bij Rabobank van Startersvoordeel en is je zakelijke rekening de eerste 6 maanden gratis. Zo start je nóg sterker.

Meer weten

Kopers

Lay-out

Als je op jouw platform eenmaal bezoekers mag verwelkomen, is het de bedoeling dat ze ook iets gaan kopen. Hoe zorg je voor - zoals dit in de marketingwereld heet- deze conversie?

 • Houd ten eerste de webshop overzichtelijk. Een potentiële klant die niet direct en gemakkelijk kan vinden wat hij zoekt, is ook zo weer vertrokken. Bezoekers kiezen doorgaans voor een webshop vanwege de snelheid en het gemak 
 • De klant moet dus met zo min mogelijk klikken bij het gewenste product uitkomen. Zorg daarom bij voorkeur voor een gebruiksvriendelijke website, maak de verschillende categorieën overzichtelijk en deel deze logisch in
 • Je droomt er wellicht van om de website met allerlei visuele vondsten zo spectaculair mogelijk te maken. Leg hier liever niet teveel de nadruk op, want: ‘less is more’
 • Consumenten gaan naar een site om bepaalde producten te vinden, niet om vermaakt te worden. Gebruik ook zeker geen flashanimaties. Dat kan leiden tot traag ladende websites en niet alle mobiele telefoons en tablets ondersteunen de flashfunctie

Responsive webdesign

Inmiddels beschikt bijna iedereen in Nederland over een smartphone of tablet, waardoor veel mensen jouw webshop op een klein scherm zullen bekijken.

Het is daarom raadzaam om bij de start van de website al na te denken over een responsive webdesign, zodat jouw website er op alle mogelijke apparaten optimaal uitkomt. 

Dat kan in de vorm van een app of mobiele site zijn, van waaruit de bezoeker kan switchen naar de desktopversie.

App voor mobiel

Let op: een app laten maken is meestal niet goedkoop, dus de investering moet op de lange termijn wel rendabel zijn. Bedenk ook dat Android-toestellen en iPhones een verschillende app nodig hebben. De iPhone ondersteunt bijvoorbeeld geen flashplayer. 

Vertrouwen

Een webshop is voor een groot deel afhankelijk van het consumentenvertrouwen. Als bezoekers niet weten bij wie ze iets bestellen, bestaat de kans dat zij hun heil zoeken bij de concurrent.

Betrouwbaarheid van je website

Je vraagt de klant om bij een aankoop om zijn bankgegevens in te vullen, maar dat zou je zelf waarschijnlijk ook niet doen bij een bedrijf dat schimmig doet over zijn identiteit.

 • Vermeld daarom duidelijk op de site jouw contactgegevens. Denk daarbij aan een geldig e-mailadres en telefoonnummer, maar ook jouw BTW- en KvK-nummer. 
 • Ook een keurmerk geeft vertrouwen aan de consument. Er zijn inmiddels veel keurmerken beschikbaar, waarbij de Consumentenbond voor webwinkels de volgende twee keurmerken als beste heeft getest: Thuiswinkel Waarborg en Stichting Webshop Keurmerk.
 • Dit vertrouwen geldt ook voor het retourneren van producten. Omdat klanten van webwinkels de producten niet fysiek kunnen aanraken, hebben zij recht op een wettelijke bedenktijd van 7 werkdagen. Bij leden van de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie geldt een termijn van 14 werkdagen.

Retour sturen van aankoop

Gedurende deze periode mag de consument de aankoop terugsturen zonder dat hij hiervoor hoeft te betalen. Voor bepaalde producten gelden afwijkende regels, zoals bij etenswaren, op maat gemaakte reizen en tijdschriften.

In dit geval is het noodzakelijk om het afwijkende recht van retour duidelijk te melden. 

Vaste klanten

Ken je klant

Wanneer jouw bezoekers ook daadwerkelijk iets hebben gekocht, beland je in de fase dat je ze wilt behouden. Je wilt mensen overhalen om vaker terug te komen.

Vaste klanten

In fysieke winkels kennen de verkopers hun (vaste) klanten. Ze weten na verschillende gesprekken welke behoeften vaste klanten hebben, kunnen daardoor makkelijker advies op maat geven en eventueel hier ook gericht op inkopen. 

Bij een webwinkel ligt dit wat lastiger, de klant is hier slechts een naam. Dat wil niet zeggen dat je de klant niet beter kunt leren kennen. Je moet het de klant alleen wel vragen.

Marktonderzoek of enquête

Dit kan door middel van het opstellen van een online marktonderzoek of enquête en het stellen van enkele gerichte vragen na een aankoop. Verbind hier een korting of een andere kleine attentie aan om een band met de klant op te bouwen. 

Service

Zorg voor een goede service van deur tot deur:

 1. Als je een bezoeker op je website hebt, moet je ervoor zorgen dat iedere vervolgstap perfect verloopt tot aan de aankoop. Ook als het tot een bestelling komt, moet je het keurig afhandelen.
 2. Zorg er dus voor dat je het product op de afgesproken levertijd bezorgt en dat dit in goede staat gebeurt. 
 3. Denk ook aan de verpakking. Een kartonnen doos met handgeschreven viltstift is niet aantrekkelijk om bezorgd te krijgen.
 4. Reageer tot slot bij eventuele klachten - het kan altijd een keer gebeuren dat het product onderweg breekt of bij bezorging onvolledig blijkt te zijn - snel en accuraat.

Bedankpagina

Stuur na een aankoop de klant altijd door naar de bedankpagina. Hierop bedank je de (tevreden) klant voor de aankoop en probeer je hem over te halen om vaker terug te komen.

Dit kan bijvoorbeeld door hem de mogelijkheid te bieden om zich in te schrijven voor jouw wekelijkse nieuwsbrief

Kortingsbon

Een alternatief kan zijn om een kortingsbon aan te bieden voor de eerstvolgende aankoop van de bezoeker. Dit is ook de plaats om gerelateerde producten aan te prijzen. Als iemand een muts heeft gekocht, prikkel deze bezoeker dan door ook shawls uit de collectie te tonen. 

Vermijd alternatieven te tonen voor het aangekochte product. Een andere muts leidt alleen maar tot het zaaien van twijfel over de aankoop, met wellicht een annulering tot gevolg.

Delen via social media

Zorg tot slot ervoor dat de klant zijn of haar aankoop kan delen met vrienden via de verschillende social mediabuttons. Alle free-publicity is immers mooi meegenomen.

Tips van de redactie

Zo start je een webshop
4 tips voor een betere binding met jouw webshopklant 
Checklist: klanten winnen voor je webwinkel
4 onderscheidende tips voor jouw webshop 

 

Bijgewerkt op: 27-09-2019

Wat vind je van dit artikel?

x32
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Webshops zijn razend populair. Van elektronica tot meubilair en van vakanties tot streekproducten: bijna alles is tegenwoordig online verkrijgbaar. Dat biedt kansen voor ondernemers. Volg dit stappenplan bij het starten van een webwinkel.

Een webshop beginnen: wat heb je nodig?
Een webshop beginnen: wat heb je nodig?

Webshop

Webshops zijn er - net als ondernemers - in alle soorten en maten. Ga jij een eigen webwinkel starten? Of je nou zeldzame Star Wars-figuurtjes of Zuid-Limburgse streekproducten wilt gaan verkopen: online kan het allemaal.

Tips voor webwinkels

Hoewel het starten van een webshop relatief laagdrempelig is, moet je je wel goed voorbereiden voor je start. Ook als internetondernemer krijg je namelijk te maken met (overheids)regels en andere uitdagingen. Zo moet je onder meer denken aan:

 1. Hoe gaan jouw klanten straks betalen? Een overzicht van relevante betaalmethoden voor webwinkeliers
 2. Het (laten) bouwen van een goede website
 3. Indien relevant: personeel inhuren voor jouw webshop

Zeker weten dat je niets vergeet? Lees alle stappen in de checklist: een eigen webshop starten.

Meer succes met je webshop

Wil het nog niet echt vlotten met het aantal aankopen op je webshop? Je kunt aan veel knoppen draaien. Denk bijvoorbeeld aan Search Engine Optimization (SEO). Je optimaliseert dan je website voor zoekmachines als Google, waardoor je sneller bovenaan in de zoekresultaten komt.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.