Urencriterium voor ondernemers

Het urencriterium: hoe werkt dat?

Om in aanmerking te komen voor fiscale aftrekposten als de zelfstandigenaftrek, moet je ten minste 1225 uur per jaar besteden aan jouw bedrijf. Uit de bedrijfsadministratie zal moeten blijken dat je aan dit urencriterium voldoet. Welke werkzaamheden mag je hier allemaal voor meetellen en aan welke regels moet je voldoen? Lees daarom alles over de voorwaarden voor het urencriterium.

Waarom is er een urencriterium?

Om het zelfstandig ondernemerschap te stimuleren, heeft de Belastingdienst diverse belastingvoordelen (waaronder de zelfstandigenaftrek) voor freelancers en ZZP’ers in het leven geroepen.

Om te voorkomen dat iedereen zich bij de Kamer van Koophandel (KvK) inschrijft en met minimale inspanning en dito omzet van deze belastingvoordelen profiteert, heeft de Belastingdienst een urencriterium ingesteld.

Wat houden deze voorwaarden in?

De grens van het aantal uren die een ondernemer minimaal aan zijn bedrijf moet besteden om voor de fiscale aftrekposten in aanmerking te komen, is vastgesteld op 1.225 uur. Deze hoeveelheid uren moet je als ondernemer per kalenderjaar zien te realiseren.

Let op: ook al begin je als startende ondernemer niet per 1 januari, maar pas later in het jaar: dit minimum van 1.225 uur staat vast. Deze ondergrens wordt dus niet evenredig aangepast. Als je op 1 juli met je onderneming begint, moet je dus niet nog maar de helft (613 uur) werken, maar alsnog de 1.225 uur halen om in aanmerking te komen voor belastingvoordeel.  

Naast de 1225 uur moet je ook meer dan vijftig procent van je (arbeids)tijd besteden aan de onderneming. Als je bijvoorbeeld twee dagen per week in loondienst bent en daarnaast bijklust als zelfstandig ondernemer, moet je naast de 832 uur  (52 x 16 uur) die je in loondienst werkt, nog het minimum van 1225 uur in jouw onderneming stoppen.

Werk je drie dagen per week in loondienst (52 x 24 uur = 1248 uur)? Dan dien je datzelfde jaar dus 1249 uur voor jouw onderneming te werken. Goed om te weten: was je één van de vijf voorafgaande jaren geen ondernemer? Dan hoef je niet te voldoen aan deze voorwaarde.

Wat is het verschil tussen directe en indirecte uren?

Volgens de Belastingdienst moet je als ondernemer 1.225 uur besteden aan 'het feitelijk drijven van je onderneming(en)'. Deze uren zijn onder te verdelen in directe en indirecte uren. De directe uren zijn alle declarabele uren bij klanten, waarmee je omzet behaalt.

Hieronder vallen de gewerkte uren voor het uitvoeren van de opdracht, maar ook de uren die je steekt in de voorbereiding, zoals bijvoorbeeld het inlezen voor een opdracht en de reistijd voor de opdracht of het woon-werkverkeer. Indirecte uren zijn de uren die jij wel voor je onderneming maakt, maar niet in rekening brengt bij klanten.

Hierbij kun je onder meer denken aan:

Het gaat dus om werkzaamheden waarmee je niet direct omzet voor je onderneming behaalt, maar die wél van belang zijn voor de voortgang van je bedrijf.

Welke uren tellen niet mee?

Je kunt echter niet zomaar ieder uur opschrijven als werktijd. Ook al ben je de hele dag beschikbaar om je telefoon op te nemen om een opdracht aan te nemen: deze tijd kun je niet zien als indirecte uren. De uitzondering hierop is als je in opdracht van een klant stand-by staat.

Ziekte of vakantie telt ook niet mee. Ook al had je de uren die je met een flinke griep in bed ligt normaal gesproken gewoon gewerkt, je mag ze niet meetellen. Het urencriterium gaat om daadwerkelijk gewerkte uren.

Kom ik in aanmerking voor een verlaagd urencriterium?

Ondernemers die starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering komen in aanmerking voor een verlaagd urencriterium. Zij moeten per kalenderjaar minimaal 800 uur aan hun onderneming besteden. Kijk voor een volledig overzicht van deze startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid op de website van de Belastingdienst.

Een andere uitzondering is zwangerschapsverlof. Als jij zwanger raakt en je de weken voor en na de bevalling niet werkt, tellen de niet-gewerkte uren over in totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren. Lees er alles over in het artikel: zwanger als ZZP'er: dit zijn je rechten en plichten.

Hoe registreer ik deze uren?

Het is belangrijk om alle uren die je in het bedrijf stopt te registreren. Als je een inspectie krijgt van de Belastingdienst, moet je namelijk zoveel mogelijk gewerkte uren kunnen aantonen. Een goede urenadministratie is daarom onmisbaar.

Noteer aan het einde van iedere werkdag hoeveel uren je aan welke bedrijfsactiviteiten hebt besteed. Bewaar zoveel mogelijk bewijzen, zoals een overzicht van de OV-chipkaart om je reistijd aan te tonen. Daarnaast kun je e-mails met opdrachtgevers bewaren, evenals de facturen met daarop een vermelding van de daadwerkelijk gewerkte uren.

Hoe zit het met de zelfstandigenaftrek?

andres

Succesvolle administratie

Je zakelijke én privé-administratie op orde houden? Een zakelijke rekening is voor startende ondernemers het eerste jaar gratis.

Meer weten

Wanneer je voldoet aan het urencriterium, kom je in principe in aanmerking voor alle fiscale voordelen voor ZZP'ers. De bekendste hiervan is de zelfstandigenaftrek.

De Belastingdienst moet jou dan wel hebben aangemerkt als ondernemer en je moet aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd (in 2015: 65 jaar + 3 maanden) nog niet hebben bereikt.

Voldoe je aan deze eisen? Dan bedraagt de zelfstandigenaftrek 7.280 euro. Het kan gebeuren dat jouw winst te laag is om deze zelfstandigenaftrek geheel toe te passen.

In dat geval bestaat er een afwijkende regeling, zodat je deze niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek kunt verrekenen in de volgende negen jaar.

Heb ik ook recht op startersaftrek?

Vanwege het startersrisico heeft de Belastingdienst een extra fiscale aftrekpost in het leven geroepen: de startersaftrek. Dit is een aanvullend belastingvoordeel op de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek van 7.280 euro wordt verhoogd met een startersaftrek van 2.123 euro, maar hiervan kun je niet onbeperkt gebruik maken.

Je maakt alleen aanspraak op de startersaftrek wanneer je recht hebt op zelfstandigenaftrek, je in één (of meer) van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer bent geweest en je in deze periode niet vaker dan twee maal de zelfstandigenaftrek hebt toegepast.

Mag ik de meewerkaftrek toepassen?

Wanneer jij een fiscale partner hebt die regelmatig meewerkt in jouw bedrijf, kun je aanspraak maken op meewerkaftrek. In dit geval hoef je minder belasting over de uiteindelijke winst te betalen.

De hoogte van het bedrag hangt af van de winst en het aantal uren dat jouw fiscale partner in de onderneming heeft gewerkt. Voorwaarde is wel dat de fiscale partner minstens 525 uur per jaar aan de onderneming besteedt en dit doet tegen een jaarvergoeding van maximaal 5.000 euro.

Tip! Gratis PDF: bereken je uurtarief

Welke kosten reken jij klanten en opdrachtgevers straks voor de gewerkte uren? Het is verstandig om hier voor de start van je onderneming al over na te denken. Wil jij weten hoe jij tot een goed bedrag komt en wanneer het moment daar is om jouw tarief te verhogen? Download deze gratis whitepaper en je ontvangt onze tips direct in je mailbox.

Ook interessant voor jou

Dit zijn de belangrijkste aftrekposten voor ZZP’ers
MKB-winstvrijstelling voor startende ondernemers: zo zit dat
Freelancer zijn en ondernemen: zo zit dat
Alles over de zelfstandigenaftrek 2015
Checklist: alles over de btw-aangifte
Btw terugvragen: hoe zit dat?

Bijgewerkt op: 31-10-2016 Gepubliceerd op:
03-02-2015

Belastingaangifte

Niet leuk, wel erg belangrijk: als ondernemer kun je aanslagen verwachten voor diverse soorten belastingen. Denk maar aan de omzet- of inkomstenbelasting. Maar de ene ondernemer is de andere niet. Welke belastingaangiftes zijn in jouw situatie van belang en hoe gaat dit precies in zijn werk? Je leest er meer over op deze pagina's. Zo gaan we onder meer dieper in op:


Krijg hier meer informatie over andere belangrijke fiscale zaken, zoals het terugvragen van btw en de regels van de bewaarplicht.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Hoe ontvang ik geld?

Welke betaalmethoden zijn relevant voor jou?

Van pinnen tot iDeal en contactloos betalen: als ondernemer kun je op meerdere manieren je klanten laten betalen. Welke methode kies jij?

Bekijk de betaalmethoden

Bedrijf starten?

bedrijf starten

Hier komt meer bij kijken dan je denkt. Kom alles te weten over rechtsvormen, namen, de KvK en andere zaken die je nodig hebt om een goede start te maken.

Zo start je een bedrijf

Ondernemende vrouwen
Vrouw promoblok - 3

Wist jij dat een op de drie Nederlandse ondernemers een vrouw is? Hier vind je een overzicht van artikelen en interviews met vrouwelijke ondernemers.

Alles over vrouwelijke ondernemers

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

Zakelijke rekening nodig?
X
Startersvoordeel

Bij de Rabobank is dit voor startende ondernemers het eerste jaar gratis.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.