Het urencriterium: hoe zit dat?

Bijgewerkt op 17 september 2021
9 min  leestijd
0
Image
Urencriterium hoe zit dat

Heb jij recht op aftrekposten, waaronder de zelfstandigenaftrek? Dan moet je per jaar minimaal 1.225 uur aan je bedrijf besteden. Uit jouw administratie moet duidelijk blijken dat je aan het urencriterium voldoet. Maar wat telt wel mee (en wat niet)?

Aangepast urencriterium 2021

Let op: in verband met de coronacrisis heeft het kabinet besloten het urencriterium in 2020 én 2021 te versoepelen.  De Belastingdienst gaat er automatisch vanuit dat ondernemers (waaronder zzp'ers) van 1 maart tot en met 30 september 2020 minstens 24 uur per week in hun bedrijf hebben gestoken.

Voor 2021 geldt deze periode van 1 januari tot en met 30 juni. Ook in deze periode geldt dat je 24 uur per week voor je bedrijf mag noteren, ook al heb je dit niet werkelijk gedaan.

Benieuwd naar een specifiek onderwerp rondom het urencriterium? Klik dan op een van de links hieronder:

Waarom is er een urencriterium?

Om het zelfstandig ondernemerschap te stimuleren, heeft de Belastingdienst belastingvoordelen (waaronder de zelfstandigenaftrek) voor freelancers en zzp'ers in het leven geroepen.

Om te voorkomen dat iedereen zich bij de Kamer van Koophandel (KvK) inschrijft en met minimale inspanning en dito omzet van deze belastingvoordelen profiteert, heeft de Belastingdienst een urencriterium ingesteld.

Hoe hoog is het urencriterium?

De grens van het aantal uren dat een ondernemer minimaal aan zijn bedrijf moet besteden om voor de fiscale aftrekposten in aanmerking te komen, is vastgesteld op 1.225 uur. Dit betekent dat je per kalenderjaar 1.225 uur aan je bedrijf moet besteden.

Of je nu nou in januari of juli een bedrijf start: het urencriterium blijft staan op 1.225 uur.

Als je op 1 juli met je onderneming begint, hoef je dus niet nog maar de helft (613 uur) werken. Als je op 1 november start, gaat het waarschijnlijk niet meer lukken om de 1.225 uur halen.

Naast de 1.225 uur moet je ook meer dan 50% van je tijd besteden aan de onderneming. Goed om te weten: was je één van de vijf voorafgaande jaren geen ondernemer? Dan hoef je niet te voldoen aan deze voorwaarde.

Rekenvoorbeelden urencriterium

Als je bijvoorbeeld twee dagen per week in loondienst werkt en daarnaast actief bent als zelfstandig ondernemer, moet je naast de 832 uur (52 x 16 uur) die je in loondienst werkt, nog het minimum van 1.225 uur in jouw onderneming stoppen.

Werk je drie dagen per week in loondienst (52 x 24 uur = 1.248 uur)? Dan moet je in datzelfde jaar dus 1.249 uur voor jouw onderneming werken. 

Image
Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Handig: voorbeeldplan

Wat staat er in een goed ondernemingsplan voor zzp’ers? Download een gratis voorbeeld met tips en cijfers.

Download gratis voorbeeld

Directe en indirecte uren

Wat is het verschil tussen directe en indirecte uren? Volgens de Belastingdienst moet je als ondernemer 1.225 uur besteden aan 'het feitelijk drijven van je onderneming(en)'. Deze uren zijn onder te verdelen in directe en indirecte uren.

Wat zijn directe uren?

De directe uren zijn alle declarabele uren bij klanten, waarmee je omzet behaalt. 

Wat zijn indirecte uren?

Naast de gewerkte (directe) uren voor het uitvoeren van de opdracht, maak je ook indirecte uren die je steekt in de voorbereiding, zoals bijvoorbeeld het inlezen voor een opdracht en de reistijd voor de opdracht of het woon-werkverkeer. 

Indirecte uren zijn uren die jij wel voor je onderneming maakt, maar niet in rekening brengt bij klanten.

Voorbeelden indirecte uren

Hierbij kun je onder meer denken aan:

Het gaat dus om werkzaamheden waarmee je niet direct omzet voor je onderneming behaalt, maar die wél van belang zijn voor de voortgang van je bedrijf.

  Welke uren tellen niet mee voor het urencriterium?

  Je kunt natuurlijk niet zomaar ieder uur opschrijven als werktijd. Het urencriterium is gebaseerd op daadwerkelijk gewerkte uren. Ook al ben je de hele dag beschikbaar om je telefoon op te nemen om een opdracht aan te nemen: deze tijd kun je niet zien als indirecte uren.

  Uitzonderingen

  De uitzondering hierop is als je in opdracht van een klant stand-by staat en tijdens het wachten je uren invult met ander werk.

  Ziekte of vakantie tellen ook niet mee. Ook al had je de uren die je met een flinke griep in bed ligt normaal gesproken gewoon willen werken, je mag ze niet meetellen.

  Wat als je het urencriterium niet haalt?

  Als je het urencriterium van 1.225 uur niet haalt - omdat je bijvoorbeeld niet genoeg opdrachten kon vinden, omdat je langere tijd niet kon werken vanwege ziekte, of een wereldreis maakte - hoef je niet in paniek te raden. 

  Er gebeurt namelijk niets. Je krijgt geen brief van de Belastingdienst, er komt geen inspecteur langs en er komt ook geen naheffing of boete. 

  Om niet in problemen te komen met het urencriterium, is het verstandig om iedere maand je uren te checken die je aan je onderneming besteedt.

  Het enige wat je nu niet mag doen is de starters- en zelfstandigenaftrek toepassen. Je loopt dus wel een paar duizend euro aan belastingvoordeel mis. 

  Mkb-winstvrijstelling

  Positief punt: de mkb-winstvrijstelling van 14% staat los van het urencriterium, dus deze aftrekpost mag je altijd gebruiken als ondernemer.

  Wanneer geldt er een verlaagd urencriterium?

  Ondernemers die starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering komen in aanmerking voor een verlaagd urencriterium. Zij moeten per kalenderjaar minimaal 800 uur aan hun onderneming besteden.

  Een andere uitzondering is zwangerschapsverlof. Als jij zwanger bent en je de weken voor en na de bevalling niet werkt, tellen de niet-gewerkte uren over in totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren.

  Hoe registreer ik mijn gewerkte uren als zelfstandige?

  Het is belangrijk om alle uren die je in het bedrijf stopt te registreren. Als je een inspectie krijgt van de Belastingdienst, moet je namelijk zoveel mogelijk gewerkte uren kunnen aantonen. Een goede urenadministratie is daarom onmisbaar.

  Controle Belastingdienst

  De Belastingdienst controleert steekproefsgewijs de aangifte inkomstenbelasting van zzp'ers. Een van de onderdelen hiervan is de check of je hebt voldaan aan het urencriterium van 1.225 uur. De Belastingdienst kan hiervoor onder meer e-mails opvragen, je agenda en bankafschriften van je zakelijke rekening

  Bewaar bewijzen

  Noteer aan het einde van iedere werkdag dus hoeveel uren je aan welke bedrijfsactiviteiten hebt besteed. Bewaar zoveel mogelijk bewijzen, zoals een overzicht van je ov-chipkaart of een overzicht van gereden kilometers om je reistijd aan te tonen (ook gelijk nuttig voor je rittenadministratie!)

  Daarnaast kun je e-mails van opdrachtgevers bewaren, evenals de facturen met daarop een vermelding van de daadwerkelijk gewerkte uren.

  Hoe zit het met de zelfstandigenaftrek en het urencriterium?

  Wanneer je voldoet aan het urencriterium, kom je in principe in aanmerking voor alle fiscale voordelen voor zzp'ers. De bekendste hiervan is de zelfstandigenaftrek.

  De Belastingdienst moet jou dan wel hebben aangemerkt als ondernemer en je moet aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd (in 2021: 66 jaar en 4 maanden) nog niet hebben bereikt.

   

  Image
  Zelfstandigenaftrek 2021

  Voldoe je aan deze eisen?

  Dan bedraagt de zelfstandigenaftrek in 2021 € 6.670. Het kan gebeuren dat jouw winst te laag is om deze zelfstandigenaftrek geheel toe te passen.

  In dat geval bestaat er een afwijkende regeling, zodat je deze niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek kunt verrekenen in de volgende negen jaar.

  Wanneer ben je ondernemer voor de Belastingdienst?

  Je komt alleen in aanmerking voor de fiscale aftrekposten wanneer de Belastingdienst jou ziet als ondernemer. Dit zijn niet alleen zzp'ers, ook als je een vof of maatschap hebt, kun je aan deze voorwaarden voldoen.

  Met een bv kom je niet in aanmerking voor de zelfstandigen- en startersaftrek, omdat je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. De bv betaalt winstbelasting en de directeur-grootaandeelhouder (dga) keert zichzelf salaris uit.

  Om vast te stellen of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, kijkt de Belastingdienst onder meer naar de volgende zaken:

  • Maak je winst en zo ja: hoeveel?
  • Hoe zelfstandig is jouw onderneming?
  • Heb je voldoende kapitaal om een onderneming te starten?
  • Steek je voldoende tijd in jouw onderneming?
  • Hoeveel opdrachtgevers heb je?
  • Promoot je jouw bedrijf?
  • Is er sprake van ondernemersrisico?
  • Ben je aansprakelijk voor de schulden van jouw onderneming?

  Twijfel je of hieraan voldoet? De Belastingdienst heeft een Ondernemerscheck die je online kunt invullen. Doe hier de Ondernemerscheck.

  Heb ik ook recht op startersaftrek?

  Vanwege het startersrisico heeft de Belastingdienst een extra fiscale aftrekpost in het leven geroepen: de startersaftrek.

  Dit is een aanvullend belastingvoordeel op de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek van € 6.670 wordt verhoogd met een startersaftrek van € 2.123, maar hiervan kun je niet onbeperkt gebruikmaken.

  Je maakt alleen aanspraak op de startersaftrek wanneer je recht hebt op zelfstandigenaftrek, je in één (of meer) van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer bent geweest en je in deze periode niet vaker dan twee maal de zelfstandigenaftrek hebt toegepast.

  Mag ik de meewerkaftrek toepassen?

  Wanneer jij een fiscale partner hebt die regelmatig meewerkt in jouw bedrijf, kun je aanspraak maken op meewerkaftrek. In dit geval hoef je minder belasting over de uiteindelijke winst te betalen.

  Fiscale partner

  De hoogte van het bedrag hangt af van de winst en het aantal uren dat jouw fiscale partner in de onderneming heeft gewerkt. Voorwaarde is wel dat de fiscale partner minstens 525 uur per jaar aan de onderneming besteedt en dit doet tegen een jaarvergoeding van maximaal € 5.000.

  • Heb je nog meer vragen over het urencriterium? Bekijk dan ook eens dit artikel met 7 vragen en antwoorden over het urencriterium.

  Image
  zakelijke rekening afbeelding

  5 voordelen van een zakelijke rekening

  Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

  Bekijk de voordelen

  • Wat is het urencriterium? De grens van het aantal uren dat een ondernemer minimaal aan zijn bedrijf moet besteden om voor de fiscale aftrekposten in aanmerking te komen, is door de Belastingdienst vastgesteld op 1.225 uur. Dit betekent dat je per kalenderjaar 1.225 uur aan je bedrijf moet besteden.
  • Welke uren tellen mee voor het urencriterium? Alle uren die je aan je bedrijf besteedt, tellen mee voor het urencriterium. Dit zijn directe uren  (de declarabele uren die je direct aan je klant besteedt en omzet opleveren) en indirecte uren (uren die je voor je onderneming maakt, maar niet in rekening brengt bij klanten, zoals een cursus, administratie of reistijd).
  • Het urencriterium en corona, hoe zit dat? In verband met de coronacrisis heeft het kabinet het urencriterium in 2020 en 2021 versoepeld. De Belastingdienst gaat er nu vanuit dat ondernemers (waaronder zzp'ers) van 1 maart tot en met 30 september 2020 én van 1 januari tot en met 30 juni 2021 minstens 24 uur per week in hun bedrijf hebben gestoken.
  • Hoe hou je de uren bij voor het urencriterium? De uren voor het urencriterium kun je bijhouden in je agenda of met software/apps voor urenregistratie. Als je een inspectie krijgt van de Belastingdienst, moet je namelijk zoveel mogelijk gewerkte uren kunnen aantonen.

  Meer over zzp

  Meer over zzp

  Elke week handige tips in je mailbox?

  Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van IkGaStarten en mis geen praktische handvatten om van jouw start een succes te maken!

  Sluiten