5 online betaalopties voor ondernemers

Bijgewerkt op 09 augustus 2021
4 min  leestijd
6.491
Image
online betaalopties betaalmogelijkheden

Als eigenaar van een webshop kun je niet meer aankomen met maar één betaalmethode. Het betalen per creditcard is immers allang niet meer de enige manier om een online betaling te voldoen. Klanten verwachten een lijst van online betaalmethoden waaruit zij kunnen kiezen.

Online betaalmethoden voor je webshop

Als ondernemer wil je het je klant zo makkelijk mogelijk maken om te betalen. De klant verwacht inmiddels ook zoveel mogelijk betaalmogelijkheden. Lees meer over onderstaande betaalopties, klik op de link om meteen naar één van de betaalopties te gaan. 

  1. iDeal
  2. Incasso of acceptgiro
  3. Creditcard
  4. Paypal
  5. Verschillende methoden in Rabo OnlineKassa

1. iDEAL Professional

De meest gebruikte online betaalmethode in Nederland is iDEAL: een handige en veilige methode waarbij klanten hun aankopen bij Nederlandse webwinkels kunnen afrekenen via hun eigen bank.

Bij Rabobank kun je via iDEAL professional jouw klanten laten betalen in de vertrouwde omgeving van internetbankieren. Deze betaaloptie is geschikt voor iedereen met een webshop. Als winkelier of horecaondernemer heb je hier niet direct mee te maken, tenzij je klanten vooraf laat betalen bij bestellingen.

2. Incasso of acceptgiro

Een oude bekende op het gebied van betalen, maar sommige klanten waarderen de mogelijkheden om nog via acceptgiro of automatische incasso te kunnen betalen. 

Betaling via automatische incasso

Een bekend voordeel van automatische incasso is dat het een goedkope en efficiënte methode is. Je weet zeker dat je de openstaande betalingen snel zult ontvangen.

Een nadeel kan zijn dat de betaling per automatische incasso in eerste instantie herroepelijk is. Pas na afloop van de terugboekingstermijn weet je zeker dat de betaling definitief is.

Acceptgiro betalingen

Dit probleem heb je niet met de aloude acceptgiro. Dit is een gegarandeerde betaling, omdat een eenmaal bijgeschreven bedrag later niet meer kan worden teruggeboekt. Een nadeel kan zijn dat dit proces arbeidsintensiever en duurder is dan automatische incasso's.

Tip: verstuur bij voorkeur voorgedrukte acceptgiro's, omdat je zo de kans op eventuele invulfouten verkleint. Het geld zal mede daardoor sneller op je rekening worden bijgestort. 

3. Creditcard

De creditcard is tegenwoordig een veelgebruikte online betaalmethode. Dit is met name het geval bij buitenlandse webshops; zij werken vaak via een zogenaamde chargeback-regeling.

Hierbij kan de creditcardmaatschappij bij uitblijvende of foutieve leveringen het geld terugvorderen bij de verkoper. Dit bedrag wordt vervolgens teruggestort op de rekening van de klant.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Gebruik creditcard

Ruim de helft van alle Nederlanders heeft een creditcard van Visa of MasterCard en gebruikt deze voornamelijk om vliegtickets en hotels te boeken. Ook wordt de creditcard gebruikt om in geval van tijdelijke financiële nood, uitgesteld te betalen.

In het buitenland is het dagelijkse gebruik van een creditcard een stuk gangbaarder. Dus als je een webwinkel gaat starten die ook buitenlandse klanten bedient, is de optie voor een creditcardbetaling onmisbaar. 

4. Paypal

Paypal is een van oorsprong online en internationaal betalingsmiddel dat steeds populairder wordt, ook in Nederland. Jij als ondernemer opent een account en koppelt dit aan zijn zakelijke betaalrekening (of creditcard).

Je klant stort het geld op de Paypalrekening, waarna alle betalingen plaatsvinden binnen het Paypal-systeem. Vergeleken met creditcards en iDEAL is Paypal relatief prijzig. Deze betaalmethode is vooral relevant als buitenlandse klanten online geld naar jouw bedrijf willen overmaken.

5. Rabo Onlinekassa

Als je een webwinkel hebt, kun je niet zonder betaalsystemen. Klanten moeten in jouw webshop veilig online kunnen afrekenen. Dat kan met Rabo OnlineKassa als totaaloplossing voor al je betalingen. Ook voor je webshop! Rabo OnlineKassa is een uitgebreide online kassa die verschillende belangrijke Nederlandse en buitenlandse betaalmethoden ondersteunt. 

Anders gezegd: alle online transacties in jouw webwinkel worden gebundeld en verlopen vervolgens via één virtueel loket. De bank neemt alle contractuele verplichtingen met de betaalsystemen over en beheert deze. Je bepaalt zelf welke betaalmethoden je in de webshop aanbiedt.

Groeien met je webshop

Heb je bijvoorbeeld een nieuwe buitenlandse afzetmarkt gevonden en wil je naast de huidige nationale betaalsystemen een internationale betaalmethode toevoegen? Dan groeit Rabo Omnikassa mee met je webshop. De centrale registratie van alle transacties verloopt via het dashboard.

Handig, bij OnlineKassa maak je automatisch gebruik van Rabo OmniKassa. Dit is een dashboard waar je eenvoudig alle transacties op één plek vindt, van al je (web)winkels. Dit dashboard kun je ook uitbreiden met andere (offline) betaalmethodes, zoals een mobiel pinapparaat

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Lees ook

Alles over het starten van een webshop
Een bedrijfsplan in 10 stappen

Veelgestelde vragen over online betaalmethodes

  • Welke online betaalmethodes kan ik het beste kiezen? Er zijn verschillende online betaalmethodes waar je als ondernemer uit kunt kiezen. Zo is iDEAL in Nederland onmisbaar, maar is het ook slim om de creditcard te accepteren. Lees hier meer over de belangrijkste opties.
  • Hoe werkt iDEAL zakelijk? Wil jij je klanten in een vertrouwde bankomgeving laten betalen? iDeal voor bedrijven werkt heel eenvoudig. Bij Rabobank kun je direct iDeal zakelijk afsluiten, dat heet iDEAL professional. Tip: ontdek ook het zakelijke betaalverzoek via iDEAL.

Meer over bedrijfsmiddelen

Meer over bedrijfsmiddelen