ideal zakelijk betaalverzoek klanten

5 online betaalopties voor ondernemers

Als eigenaar van een webshop kun je niet meer aankomen met maar één betaalmethode. Het betalen per creditcard is immers allang niet meer de enige manier om een online betaling te voldoen. Klanten verwachten een lijst van betaalmethoden waaruit zij kunnen kiezen.

1. iDeal Professional

De meest gebruikte methode in Nederland is iDeal: een handige en veilige methode waarbij klanten hun aankopen bij Nederlandse webwinkels kunnen afrekenen via hun eigen bank.

Bij Rabobank kun je via iDeal professional jouw klanten laten werken met de vertrouwde omgeving van internetbankieren. Deze betaalmethode is geschikt voor iedereen met een webshop. Als winkelier of horecaondernemer heb je hier niet direct mee te maken.

2. Incasso of acceptgiro

Een oude bekende op het gebied van betalen, maar sommige klanten waarderen de optie om via acceptgiro of automatische incasso te betalen nog altijd. 

 • Een bekend voordeel van automatische incasso is dat het een goedkope en efficiënte methode is. Je weet zeker dat je de openstaande betalingen snel zult ontvangen.
 • Een nadeel kan zijn dat deze betaling in eerste instantie herroepelijk is; pas na afloop van de terugboekingstermijn weet je zeker dat de betaling definitief is.

Acceptgiro betalingen

Dit probleem heb je niet met de aloude acceptgiro. Dit is een gegarandeerde betaling, omdat een eenmaal bijgeschreven bedrag later niet meer kan worden teruggeboekt. Een nadeel kan zijn dat dit proces arbeidsintensiever en duurder is dan automatische incasso's.

Tip: verstuur bij voorkeur voorgedrukte acceptgiro's, omdat je zo de kans op eventuele invulfouten verkleint. Het geld zal mede daardoor sneller op je rekening worden bijgestort. 

3. Creditcard

De creditcard is tegenwoordig een veelgebruikte online betaalmethode. Dit is met name het geval bij buitenlandse webshops; zij werken vaak via een zogenaamde chargeback-regeling.

Hierbij kan de creditcardmaatschappij bij uitblijvende of foutieve leveringen het geld terugvorderen bij de verkoper. Dit bedrag wordt vervolgens teruggestort op de rekening van de klant.

Gebruik creditcard

De helft van alle Nederlanders heeft een creditcard van Visa of MasterCard en gebruikt deze voornamelijk om vliegtickets en hotels te boeken. Ook wordt de creditcard gebruikt om in geval van tijdelijke financiële nood, uitgesteld te betalen.

In het buitenland is het dagelijkse gebruik van een creditcard een stuk gangbaarder, dus als je een webwinkel gaat starten die ook buitenlandse klanten bedient, is de optie voor een creditcardbetaling onmisbaar. 

4. Paypal

Paypal is een van oorsprong online en internationaal betalingsmiddel dat steeds populairder wordt, ook in Nederland. De ondernemer opent een account en koppelt dit aan zijn zakelijke bankrekening (of creditcard).

Je stort het geld op de Paypalrekening, waarna alle betalingen plaatsvinden binnen het Paypal-systeem. Vergeleken met creditcards en iDEAL is Paypal relatief prijzig. Deze betaalmethode is vooral relevant als buitenlandse klanten online geld naar jouw bedrijf willen overmaken.

5. Rabo Omnikassa

Als je een webwinkel hebt, kun je niet zonder betaalsystemen. Klanten moeten in jouw webshop veilig online kunnen afrekenen. De Rabo OmniKassa is een uitgebreide online kassa die verschillende belangrijke Nederlandse en buitenlandse betaalmethoden ondersteunt.

Anders gezegd: alle online transacties in jouw webwinkel worden gebundeld en verlopen vervolgens via één virtueel loket. De bank neemt alle contractuele verplichtingen met de betaalsystemen over en beheert deze. Je bepaalt zelf welke betaalmethoden je in de webshop aanbiedt.

Groeien met je webshop

Heb je bijvoorbeeld een nieuwe buitenlandse afzetmarkt gevonden en wil je naast de huidige nationale betaalsystemen een internationale betaalmethode toevoegen?

Dan groeit de OmniKassa mee met de webshop. De centrale registratie van alle transacties verloopt via het dashboard. 

Lees ook

Alles over het starten van een webshop
Een bedrijfsplan in 10 stappen

Bijgewerkt op: 18-10-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Betaalmethoden

Betalen met briefjes en muntgeld is allang niet meer de enige manier om producten en diensten te (ver)kopen. Tegenwoordig kun je als ondernemer diverse middelen inzetten om jouw betalingsverkeer te regelen. 

Hoe ontvang jij straks geld?

Pinnen in winkels (ook kleine bedragen) is al jaren flink ingeburgerd, maar tegenwoordig kunnen klanten ook op steeds meer plekken contactloos betalen met hun smartphone. Hieronder vind je allerlei informatie en tips over betaalmiddelen op zowel online als fysiek gebied:

 1. Fysiek: alle betaalmethoden voor ondernemers op een rij
 2. Hoe ontvang jij straks geld van klanten en/of opdrachtgevers? 
 3. Zakelijk bankieren: 4 voordelen van een zakelijke rekening
 4. Ken jij deze betaalopties van Rabobank al?
  - Omnikassa voor webwinkeliers
  - Retourpinnen
  - Rabo Wallet/contactloos betalen
  - Smartpinnen
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.