Zakelijke rekening openen

4 voordelen van een zakelijke rekening

Met een zakelijke rekening houd je privé en zakelijk goed gescheiden; je krijgt een professionelere uitstraling en je kunt sparren over je bedrijf en financiën bij een bank in de buurt. Dit zijn de vier belangrijkste voordelen voor het openen van een zakelijke rekening.

1. Overzichtelijke administratie

De eerste reden om een zakelijke bankrekening te openen, is direct ook de belangrijkste: meer inzicht krijgen in de financiële gang van zaken van jouw bedrijf.  

Het openen van een zakelijke rekening is wettelijk gezien niet verplicht, maar bij ondernemers waar de zakelijke en privégeldstromen door elkaar lopen, is het een stuk lastiger om de administratie overzichtelijk te houden. Het is niet handig als er zakelijke transacties tussen de wekelijkse boodschappen staan.

Kies je ervoor om de boekhouding uit te besteden? Dan zal je boekhouder of accountant het op prijs stellen (en misschien wel van je eisen) dat je een aparte rekening gebruikt voor de bedrijfsadministratie. 

Vergeet ook niet dat de Belastingdienst bij een eventuele controle van de belastingaangifte jou kan verzoeken om jouw bankafschriften te overleggen. Als je zakelijke en privé-uitgaven dan niet gescheiden zijn, zul je dus ook op het gebied van privézaken volledig inzicht moeten geven.

Zakelijke spaarrekening

Koppel een spaarrekening aan je zakelijke rekening en stort hier maandelijks een bedrag op. Zo kun je altijd de btw terugbetalen en na de aangifte inkomstenbelasting ook de jaarlijkse belastingafdracht doen. 

2: Professionelere uitstraling

Afgezien van het feit dat zakelijk bankieren een must is als je op zoek bent naar zakelijk krediet of andere financiële producten voor ondernemers nodig hebt, geef je jouw bedrijf hiermee vrijwel direct een professionelere uitstraling.

Je zat de rekening op naam van de onderneming en dit vermeld je vervolgens weer op de zakelijke website, offertes en facturen.

Laat opdrachtgevers of klanten het geld naar jouw zakelijke rekening overmaken en keer jezelf maandelijks een bedrag uit.

3: Meer dan alleen betalingsverkeer

De meeste ondernemers kiezen ervoor om een zakelijke rekening te openen, ook als zij nog maar net hun onderneming hebben opgericht. Bij de bank kun je voor meer dan alleen betalingsverkeer terecht. 

Bij de Rabobank kun je bijvoorbeeld terecht voor workshops, netwerkbijeenkomsten en inloopmomenten om te sparren over je onderneming.  

Tip: Kijk in onze agenda voor leuke startersevenementen.

Zeker als je een rekening courant krediet, investering of lening nodig hebt om te groeien, is het zelfs noodzakelijk dat je een zakelijke rekening hebt. Ook betaaloplossingen voor je klanten, zoals Ideal, SmartPin en OmniKassa regel je via je zakelijke rekening.

Zakelijke rekening versus tweede privé-rekening

Freelancers overwegen soms om een tweede privé-rekening te openen en deze zakelijk te gebruiken.

Een tweede privé-rekening kan inderdaad schelen in de kosten, maar is soms onduidelijk voor klanten en opdrachtgevers, zodat het langer kan duren voordat je facturen worden betaald.

Liever een tweede privé-rekening openen? Check eerst bij je bank of dit is toegestaan. Dat is namelijk niet altijd het geval. 

Bij banken is het overigens meestal niet toegestaan om een privé-rekening voor zakelijke doeleinden te gebruiken. Check dus vooraf de voorwaarden van jouw bank. Of pak het meteen echt goed aan en open een zakelijke rekening, bij de Rabobank krijg je bijvoorbeeld je eerste jaar veel korting.

4. Profiteer van Startersvoordeel

Ben jij een startende ondernemer en overweeg je om ook zakelijk te gaan bankieren? Weet dan dat je met Rabo Startersvoordeel een jaar lang zonder kosten gebruik kunt maken van de zakelijke rekening, én bijna alle producten voor betalen en ontvangen.

  • In je eerste jaar betaal je geen vaste kosten voor je zakelijke rekening, bankpas en online bankieren.
  • In je eerste jaar krijg je korting op je transactiekosten en veel zakelijke betaalproducten.
  • Met de zakelijke rekening bij Rabobank kan je ook andere zakelijke producten bij Rabobank en zakelijke verzekeringen afnemen.

Heb je al een particuliere bankrekening bij de Rabobank?

Dan kun je ook online een zakelijke rekening openen. Ga jij binnenkort starten met ondernemen? Dan kom jij in veel gevallen in aanmerking voor Rabo Startersvoordeel. Meer weten? Check deze pagina om te zien hoe je jouw persoonlijke startersvoordeel kunt samenstellen.

Bijgewerkt op: 16-10-2019

Wat vind je van dit artikel?

x22
x22

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Boekhouding en administratie

Boekhouden en de administratie bijwerken: bij veel ondernemers en zzp'ers staat deze klus niet bovenaan het lijstje van leukste werkzaamheden. Toch is een overzichtelijke administratie onmisbaar voor het opbouwen van een financieel gezond bedrijf. Als je als starter jouw bedrijfsadministratie wilt gaan inrichten, moet je onder andere aan de volgende zaken denken:

  1. Ga ik de boekhouding zelf doen of besteed ik dit uit?
  2. Heb ik een zakelijke rekening nodig?
  3. Hoe richt ik mijn administratie in?

Lees hier hoe je een goede factuur en offerte opstelt.

Btw berekenen? Gebruik de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.