4 voordelen van een zakelijke rekening

Bijgewerkt op 25 maart 2024
8 min  leestijd
70.926
voordelen zakelijke rekening

Ben je voor jezelf begonnen maar heb je nog geen zakelijke rekening? Ontdek de vier belangrijkste voordelen voor het openen van een zakelijke bankrekening. Met een zakelijke rekening houd je bijvoorbeeld privé en zakelijk goed gescheiden.

Waarom een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening is niet verplicht. Als startende ondernemer, vraag je je daarom misschien wel af: 'Waarom zou ik een zakelijke rekening openen?'. Ondanks dat het niet verplicht is een zakelijke rekening te hebben, biedt het toch veel voordelen. In dit artikel hebben we de vier belangrijkste voordelen van een zakelijke bankrekening voor je op een rij gezet:

 1. Overzichtelijke administratie
 2. Tijdwinst
 3. Professionelere uitstraling
 4. Meer dan alleen betalingsverkeer

1. Zakelijke rekening zorgt voor overzichtelijke administratie

De meeste ondernemers kiezen ervoor om een zakelijke rekening te openen, ook als ze nog maar net gestart zijn. De eerste reden om een zakelijke bankrekening te openen, is dan ook direct de belangrijkste. Het helpt je om meer inzicht te krijgen in de financiële gang van zaken van jouw bedrijf.

Je krijgt namelijk een goed overzicht van alle inkomsten en uitgaven, waarbij je de privé en zakelijke inkomsten en uitgaven makkelijk uit elkaar houdt.

Zakelijk scheiden van privé 

Het openen van een zakelijke rekening is wettelijk gezien niet verplicht, maar bij ondernemers waar de zakelijke en privégeldstromen door elkaar lopen, is het een stuk lastiger om de administratie overzichtelijk te houden. Het is niet handig als er zakelijke transacties tussen de wekelijkse boodschappen staan.

Overigens is zakelijk bankieren wel een must als je op zoek bent naar zakelijk krediet of als je andere financiële producten voor je bedrijf nodig hebt. Zo kan het bijvoorbeeld ook handig zijn om een zakelijke spaarrekening af te sluiten of kun je betaaloplossingen nodig hebben voor je eigen zaak of webshop. 

Zakelijke rekening versus tweede privérekening

Freelancers overwegen soms om een tweede privérekening te openen en deze zakelijk te gebruiken. Een tweede privérekening kan inderdaad schelen in de kosten, maar bij banken is het meestal niet toegestaan om een privérekening voor zakelijke doeleinden te gebruiken. Check dus vooraf de voorwaarden van jouw bank. 

Daarnaast is soms onduidelijk voor klanten en opdrachtgevers wanneer je een tweede privérekening zakelijk gebruikt. Daardoor kan het langer duren voordat je facturen worden betaald. 

Liever een tweede privérekening openen? Check eerst bij je bank of dit is toegestaan. Dat is namelijk vaak niet het geval. 

Bij banken is het overigens meestal niet toegestaan om een privérekening voor zakelijke doeleinden te gebruiken. Check dus vooraf de voorwaarden van jouw bank. Je kunt er ook voor kiezen om het meteen goed aan te pakken en een zakelijke rekening te openen.

2. Tijdwinst door eenvoudige belastingaangifte

Met een zakelijke rekening voorkom je dat je handmatig privé en zakelijk van elkaar moet scheiden. Dat levert je tijdwinst op. Daarnaast is dit veel gemakkelijker voor je opgave richting de Belastingdienst. Met een privérekening die je zakelijk gebruikt lopen zakelijke en privétransacties door elkaar. Met een zakelijke rekening gaat je administratie dus veel sneller. 

Kies je ervoor om de boekhouding uit te besteden? Dan zal je boekhouder of accountant waarschijnlijk van je eisen dat je een aparte rekening gebruikt voor de bedrijfsadministratie. 

Privacy bij belastingaangifte

Vergeet ook niet dat de Belastingdienst bij een eventuele controle van de belastingaangifte jou kan verzoeken om jouw bankafschriften te overleggen. Als je zakelijke en privé-uitgaven dan niet gescheiden zijn, zul je dus ook op het gebied van privézaken volledig inzicht moeten geven. Dat voelt als een inbreuk op je privacy én kost meer tijd.

Btw opzij zetten op je zakelijke spaarrekening

Slim: Koppel een spaarrekening aan je zakelijke rekening en stort hier maandelijks een bedrag op. Veel ondernemers kiezen ervoor om hier hun te betalen btw en inkomstenbelasting op te zetten. Zo heb je altijd genoeg geld op je rekening bij de aangifte omzetbelasting en inkomstenbelasting.

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

3. Zakelijke rekening geeft een professionelere uitstraling

Een zakelijke rekening geeft jouw bedrijf direct een professionelere en betrouwbare uitstraling. Je zet je zakelijke rekening op naam van je onderneming en dit vermeld je vervolgens weer op je offertes en facturen.

Je klant ziet je bedrijfsnaam op het afschrift en bij het online overboeken via de IBAN-check. Zo laat je je opdrachtgevers of klanten het geld naar jouw zakelijke rekening overmaken en keer je jezelf maandelijks een bedrag uit.

Bedrijfsnaam

Bij elektronische betalingen of overschrijvingen verschijnt niet je eigen naam bij de afzender, maar jouw bedrijfsnaam. Zo'n professionelere uitstraling kan een voordeel zijn als je start met ondernemen. Ga maar na:

 •  Je hebt waarschijnlijk nog geen groot netwerk
 • Je naamsbekendheid is laag
 • Het is belangrijk dat je jezelf in de markt positioneert

Een rekening op naam van je bedrijf laat zien dat je serieus bezig bent. Ook dit is wat bedoeld wordt met personal branding.

Via een betaalverzoek kun je een handige betaallink in de mail meesturen. Je klant kan dan direct online betalen via iDEAL

Personal branding

Bij een eigen bedrijf hoort personal branding. Dit is een breed begrip, maar het heeft betrekking op jouw merk, bedrijfsnaam, logo, huisstijl en op jezelf als ondernemer. Jouw visie wil je in alle bedrijfsaspecten laten terugkomen. Denk aan:

 • Je bedrijfsnaam
 • Logo
 • Briefpapier
 • Visitekaartjes
 • Auto van de zaak
 • Website

Zakelijk e-mailadres

Vergelijk het eens met een zakelijk e-mailadres. Je opent voor een overzichtelijke financiële administratie een bedrijfsrekening en voor je correspondentie maak je een zakelijk e-mailadres aan. Zo maak je sneller een goede eerste indruk op klanten en opdrachtgevers.

Een huisstijl staat voor jouw identiteit, zowel als persoon als bedrijf. Als jouw identiteit niet overeenkomt met je uitstraling, dan geef je klanten een verkeerde boodschap

Bedrijfsuitingen

Een freelance uitvaartondernemer presenteert zich logischerwijs als een serieuze partner. Dat komt onder meer terug in de bedrijfsnaam, het logo en overige bedrijfsuitingen, die allemaal sober van aard zijn.

Hij kan zich geen frivoliteiten veroorloven. Die zouden ten koste gaan van de geloofwaardigheid.

4. Financiële voordelen

Heb je eenmaal een zakelijke rekening? Dan kun je bij veel banken terecht voor meer dan alleen betalingsverkeer. Zo kun je bij Rabobank bijvoorbeeld gebruikmaken van handige betaaloplossingen voor je klanten, zoals:

Dit regel je via je zakelijke rekening. Goed om te weten: als je externe financiering nodig hebt, zoals een rekening courant krediet of een investering of lening om te groeien, is het zelfs noodzakelijk dat je een zakelijke rekening hebt. Bij Rabobank open je al in vijf minuten een zakelijke rekening, dit kan online of in de Rabo App.

Zakelijke bankrekening openen? Profiteer van Rabo Startersvoordeel

Ben jij een startende ondernemer en wil je een zakelijke bankrekening openen? Dan profiteer je van startersvoordeel. Met Rabo Startersvoordeel maak je een halfjaar lang gratis gebruik van een zakelijke rekening. Daarbij heb je ook geen kosten voor:

Tip: een zakelijke rekening zonder vaste kosten, speciaal voor zzp'ers

Overweeg je een zakelijke rekening maar zit je niet te wachten op extra vaste lasten? Dan kan de Rabo ZZP Rekening voor jou interessant zijn: een zakelijke rekening waarbij je alleen betaalt voor wat je gebruikt. 

Per transactie betaal je een vast bedrag van € 0,39. Je hoeft dus geen abonnementskosten te betalen en je zit nergens aan vast. Want als zzp'er weet je nooit precies hoe de volgende maand zal lopen. Daarom kun je elke maand opzeggen als dat nodig is, zo blijf je flexibel.

Let op: ben je startende zzp'er? Dan profiteer je ook van Rabo Startersvoordeel. Je hoeft dan het eerste half jaar ook geen transactiekosten van € 0,39 per transactie te betalen.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Veelgestelde vragen over de zakelijke rekening

 • Wat is een zakelijke rekening? Een zakelijke rekening is een rekening speciaal voor je bedrijf. Zo heb je een particuliere rekening voor je privé-inkomsten en -uitgaven en een zakelijke rekening voor je zakelijke. Bij Rabobank open je die eenvoudig binnen 5 minuten online.
 • Is een zakelijke rekening verplicht? Een zakelijke rekening is niet verplicht, maar wel erg handig. Het helpt je om je privé en zakelijk uitgaven gescheiden te houden. Daarnaast kom je met een zakelijke rekening professioneler over. Heb je financiering nodig? Dan is een zakelijke rekening wel noodzakelijk.
 • Wat kost een zakelijke rekening? De kosten van een zakelijke rekening verschillen van bank tot bank. Bij Rabobank krijg je als startende ondernemer Rabo Startersvoordeel. Je zakelijke rekening is dan de eerste 6 maanden gratis. Ben je zzp'er? Je kunt daarnaast kiezen voor uit twee soorten rekeningen. Bij de Rabo ZZP Rekening betaal je alleen een vast bedrag van € 0,39 per transactie, voor de Zakelijke Rekening betaal je € 9,95 per maand en € 0,09 per transactie.
 • Wat zijn de voordelen van een zakelijke rekening Een zakelijke rekening heeft verschillende voordelen, zo kun je jouw privé en zakelijke inkomsten gescheiden houden. Daarnaast komt een zakelijke rekening professioneler over naar klanten.
Stap 3: Dit moet je regelen voor je lancering

3. Regelen

Dit artikel is onderdeel van de stap ‘3. Regelen’ uit het Stappenplan, Succesvol van start met dit eenvoudige stappenplan.

Meer artikelen

Meer over uurtarief

Meer over uurtarief
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten