4 voordelen van een zakelijke rekening

Bijgewerkt op 22 oktober 2021
5 min  leestijd
63389
Image
Voordelen van een zakelijke rekening

Met een zakelijke rekening houd je privé en zakelijk goed gescheiden; je krijgt een professionelere uitstraling en je kunt sparren over je bedrijf en financiën bij de bank. Dit zijn de vier belangrijkste voordelen voor het openen van een zakelijke rekening.

1. Overzichtelijke administratie

De eerste reden om een zakelijke bankrekening te openen, is direct ook de belangrijkste: meer inzicht krijgen in de financiële gang van zaken van jouw bedrijf.  

Zakelijk scheiden van privé 

Het openen van een zakelijke rekening is wettelijk gezien niet verplicht, maar bij ondernemers waar de zakelijke en privégeldstromen door elkaar lopen, is het een stuk lastiger om de administratie overzichtelijk te houden. Het is niet handig als er zakelijke transacties tussen de wekelijkse boodschappen staan.

Kies je ervoor om de boekhouding uit te besteden?

Dan zal je boekhouder of accountant waarschijnlijk van je eisen dat je een aparte rekening gebruikt voor de bedrijfsadministratie. 

Vergeet ook niet dat de Belastingdienst bij een eventuele controle van de belastingaangifte jou kan verzoeken om jouw bankafschriften te overleggen. Als je zakelijke en privé-uitgaven dan niet gescheiden zijn, zul je dus ook op het gebied van privézaken volledig inzicht moeten geven.

Zakelijke spaarrekening

Koppel een spaarrekening aan je zakelijke rekening en stort hier maandelijks een bedrag op. Zo kun je altijd de btw terugbetalen en na de aangifte inkomstenbelasting ook de jaarlijkse belastingafdracht doen. 

2. Professionelere uitstraling

Afgezien van het feit dat zakelijk bankieren een must is als je op zoek bent naar zakelijk krediet of als je andere financiële producten voor ondernemers nodig hebt, geef je jouw bedrijf hiermee direct een professionelere uitstraling.

Je zet de rekening op naam van de onderneming en dit vermeld je vervolgens weer op offertes en facturen.

Laat opdrachtgevers of klanten het geld naar jouw zakelijke rekening overmaken en keer jezelf maandelijks een bedrag uit.

Image
Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

3. Meer dan alleen betalingsverkeer

De meeste ondernemers kiezen ervoor om een zakelijke rekening te openen, ook als zij nog maar net hun onderneming hebben opgericht. Bij Rabobank open je al in vijf minuten een zakelijke rekening, dit kan online of in de Rabo App.

Bij de Rabobank kun je voor meer dan alleen betalingsverkeer terecht. Zo kun je bijvoorbeeld workshops volgen, (online) netwerkbijeenkomsten bezoeken of naar een inloopmoment om te sparren over je onderneming.  

Tip: Start sterker met het Stappenplan, zo vergeet je geen enkele belangrijke stap

Als je externe financiering, zoals een rekening courant krediet, investering of lening nodig hebt om te groeien, is het zelfs noodzakelijk dat je een zakelijke rekening hebt.

Ook betaaloplossingen voor je klanten, zoals iDEAL, SmartPin en OmniKassa regel je via je zakelijke rekening.

Zakelijke rekening versus tweede privérekening

Freelancers overwegen soms om een tweede privérekening te openen en deze zakelijk te gebruiken.

Een tweede privérekening kan inderdaad schelen in de kosten, maar is soms onduidelijk voor klanten en opdrachtgevers. Daardoor kan het langer duren voordat je facturen worden betaald.

Liever een tweede privérekening openen? Check eerst bij je bank of dit is toegestaan. Dat is namelijk vaak niet het geval. 

Bij banken is het overigens meestal niet toegestaan om een privérekening voor zakelijke doeleinden te gebruiken. Check dus vooraf de voorwaarden van jouw bank. Of pak het meteen goed aan en open een zakelijke rekening.

4. Profiteer van Rabo Startersvoordeel

Ben jij een startende ondernemer en overweeg je om ook zakelijk te gaan bankieren? Weet dan dat je met Rabo Startersvoordeel een halfjaar lang gratis gebruik kunt maken van de zakelijke rekening. Daarbij heb je ook geen kosten voor:

  • Al je Eurobetalingen
  • Informatiekosten voor saldo- en rekeninginformatie
  • Je pinbundel als je Rabo OmniKassa afneemt
  • Je abonnement voor Rabo OnlineKassa
  • Je pintransacties van je Rabo SmartPin

Tip: een zakelijke rekening speciaal voor zzp'ers

Bij Rabobank begrijpen ze dat een zakelijke rekening als zzp'er best een investering is. Daarom is de Rabo ZZP Rekening in het leven geroepen: een zakelijke rekening waarbij je alleen betaalt voor wat je gebruikt. 

Per transactie betaal je een vast bedrag van € 0,39. Je hoeft dus geen abonnementskosten te betalen voor online bankieren, je pinpas of je betaalrekening zelf.

Als zzp'er weet je nooit precies hoe de volgende maand zal lopen, je wilt je dus liever nergens aan vastzitten. Daarom kun je elke maand opzeggen als dat nodig is, zo blijf je flexibel.

Let op: ben je startende zzp'er? Dan profiteer je van Rabo Startersvoordeel. Je hoeft het eerste half jaar dan ook geen transactiekosten te betalen.

Image
zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen
 

Veelgestelde vragen over de zakelijke rekening

  • Wat is een zakelijke rekening? Een zakelijke rekening is een rekening speciaal voor je bedrijf. Zo heb je een particuliere rekening voor je privé inkomsten en uitgaven en een zakelijke rekening voor je zakelijke. Bij Rabobank open je die eenvoudig in 5 minuten online.
  • Is een zakelijke rekening verplicht? Een zakelijke rekening is niet verplicht, maar wel erg handig. Het helpt je om je privé en zakelijk uitgaven gescheiden te houden. Daarnaast kom je met een zakelijke rekening professioneler over. Heb je financiering nodig? Dan is een zakelijke rekening wel noodzakelijk.
  • Wat kost een zakelijke rekening? De kosten van een zakelijke rekening verschillen van bank tot bank. Bij Rabobank krijg je als startende ondernemer Rabo Startersvoordeel. Je zakelijke rekening is dan de eerste 6 maanden gratis. Ben je zzp'er? Bij de Rabo ZZP Rekening betaal je alleen een vast bedrag van € 0,39 per transactie).
  • Wat zijn de voordelen van een zakelijke rekening Een zakelijke rekening heeft verschillende voordelen, zo kun je jouw privé en zakelijke inkomsten gescheiden houden. Daarnaast komt een zakelijke rekening professioneler over naar klanten
Stap 3: Dit moet je regelen voor je lancering

Regelen

Dit artikel is onderdeel van de stap ‘Regelen’ uit het Stappenplan, Succesvol van start in 5 stappen.

Meer artikelen

Meer over uurtarief

Meer over uurtarief