Zakelijk betaalverzoek sneller betaald

Krijg sneller betaald met een zakelijk betaalverzoek

Wil je sneller je geld ontvangen van klanten omdat die laat betalen? De snelste manier om een openstaande factuur uitbetaald te krijgen, is door een zakelijk betaalverzoek aan je digitale factuur toe te voegen.

Overzichtelijke administratie opzetten

Voor een goed debiteurenbeheer moet je allereerst je administratie goed op orde hebben. Zorg dat je na geleverde diensten of verkoop van goederen zo snel mogelijk een factuur stuurt. Hoe langer je wacht, hoe langer het duurt voordat je betaald wordt. 

Want na het versturen van de factuur heeft de klant een wettelijke betalingstermijn van dertig dagen. Wacht je zelf een maand met factureren, dan kan het dus zo twee maanden na de opdracht zijn voordat je het geld ontvangt. 

Snel factureren is ook prettig voor de klant, die kan dan ook zijn administratie afhandelen. Als je drie maanden later nog een factuur stuurt, is de klant het werk misschien alweer vergeten en krijgt hij ineens nog een rekening. 

Facturen sneller betaald krijgen

Hoe sneller je klanten betalen, hoe eerder je geld ontvangt en hoe beter je cashflow op orde is. Je kunt de klanten hier onder meer bij helpen door het aanbieden van een zakelijke betaallink op je factuur. Dit kan tegenwoordig ook met een QR-code. 

Een klant die een betaalverzoek krijgt, betaalt gemiddeld drie keer sneller. Stuur je facturen dus digitaal en met betaallink.

Met een zakelijk betaalverzoek in je factuur bied je je klanten extra betaalgemak. Met zo’n betaallink kunnen ze het openstaande bedrag direct naar je rekening overmaken, gewoon met iDEAL en de vertrouwde omgeving van hun eigen bank.

Zakelijk betaalverzoek sturen

Een zakelijk betaalverzoek werkt hetzelfde als een gewoon betaalverzoek. Je plaatst een linkje op je factuur waarmee klanten direct kunnen betalen, dat gaat veel sneller dan het handmatig intikken van een IBAN-nummer en factuurnummer. 

Rabo Betaalverzoek Zakelijk

Met Rabo Betaalverzoek Zakelijk laat je klanten makkelijk en snel betalen. Het versturen en ontvangen van een betaalverzoek is gratis. Je betaalt wel de standaardkosten voor het bijschrijven van een betaling (€ 0,15) op je zakelijke rekening. Je kunt met een zakelijk betaalverzoek tot €5.000 factureren in de Rabo App. 

Rabo Betaalverzoek Plus

Biedt je jouw klanten ook andere betaalmethodes aan? Met Rabo Betaalverzoek Plus kun je meteen gratis gebruik maken van Rabo OmniKassa. Dit is een overzichtelijk dashboard voor al je betaalmethodes, bijvoorbeeld betalingen via pin of online betaalmogelijkheden in je webshop

Een ander voordeel van Rabo Betaalverzoek Plus is dat je klanten via iDEAL, creditcard én PayPal kunnen betalen. Dit maakt het dus mogelijk om via een betaalverzoek af te rekenen met klanten in het buitenland.  

Voordelen zakelijk betaalverzoek

Voor je klant maakt een zakelijk betaalverzoek het betalen van facturen eenvoudiger en sneller. Voor jou als ondernemer biedt een betaalverzoek ook voordelen: 

 • Je krijgt sneller betaald
 • Alle verzoeken staan overzichtelijk onder elkaar in de Rabo App of het Rabo OmniKassa Dashboard
 • Je ziet direct welke betaalverzoeken zijn betaald
 • Het bedrag staat na betaling direct op je zakelijke rekening

Je kunt het betaalverzoek op een professionele manier terug laten komen op je facturen, bijvoorbeeld met een duidelijke call to action-button. Een andere optie is een QR-code voor nog meer gemak. 

Zakelijk betaalverzoek met een QR-code

Betalen met een QR-code wordt steeds vaker gebruikt. Niet alleen in de horeca, maar het is ook bijvoorbeeld handig als je veel onderweg bent en klanten direct wilt laten betalen. Klanten kunnen de QR-code scannen met hun telefoon, waarna ze in hun vertrouwde bankomgeving terechtkomen en snel en veilig kunnen afrekenen. 

Een QR-code is ook handig voor bijvoorbeeld fondsenwerving of op plekken waar je geen pinautomaat hebt, bijvoorbeeld een marktkraam. En je kunt er dus voor kiezen om de QR-code op de factuur te plaatsen.

Debiteurenbeheer: boekhouding op orde

Om je facturen overzichtelijk te houden, maken de meeste ondernemers tegenwoordig gebruik van een online boekhoudprogramma. Door de automatisering zijn je facturen ook altijd op orde.

Als je facturen handmatig maakt kan er een foutje insluipen, waardoor de btw bijvoorbeeld verkeerd is berekend en de klant de factuur terugstuurt. Los van dat dit niet professioneel overkomt, betekent dit ook dat er een vertraging in het betaalproces zit.

In deze pakketten zitten tegenwoordig bijna alle administratieve handelingen verwerkt, waaronder:

 • Facturen en bonnen scannen of uploaden
 • Bij- en afschrijvingen automatisch in je administratie
 • Btw-aangifte automatisch opgemaakt
 • Offertes en facturen maken

Het voordeel hiervan is dat je altijd een goed overzicht van je administratie hebt. Je weet precies welke opdrachten je hebt gedaan, welke facturen verstuurd zijn en welke facturen betaald zijn. Je ziet ook direct waar er nog actie ondernomen moet worden. 

Gepubliceerd op:
05-10-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Betaalmethoden

Betalen met briefjes en muntgeld is allang niet meer de enige manier om producten en diensten te (ver)kopen. Tegenwoordig kun je als ondernemer diverse middelen inzetten om jouw betalingsverkeer te regelen. 

Hoe ontvang jij straks geld?

Pinnen in winkels (ook kleine bedragen) is al jaren flink ingeburgerd, maar tegenwoordig kunnen klanten ook op steeds meer plekken contactloos betalen met hun smartphone. Hieronder vind je allerlei informatie en tips over betaalmiddelen op zowel online als fysiek gebied:

 1. Fysiek: alle betaalmethoden voor ondernemers op een rij
 2. Hoe ontvang jij straks geld van klanten en/of opdrachtgevers? 
 3. Zakelijk bankieren: 4 voordelen van een zakelijke rekening
 4. Ken jij deze betaalopties van Rabobank al?
  - Rabo OnlineKassa voor webwinkeliers
  - Rabo SmartPin, een mobiel pinapparaat op je smartphone
  - Rabo Betaalverzoek
  - Retourpinnen
  - Rabo Wallet/contactloos betalen
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.