Zakelijke spaarrekening: zet btw en inkomstenbelasting opzij

Bijgewerkt op 05 september 2023
5 min  leestijd
4.179
Auteur: Evelien Mulder
zakelijke spaarrekening belasting en buffer

Op een zakelijke spaarrekening kun je een deel van je omzet opzij zetten voor belastingen of om een buffer op te bouwen. Hoe werkt zakelijk sparen en hoeveel zet je minstens opzij?

Snel naar één van de onderwerpen? Klik hieronder!

Waarom een zakelijke spaarrekening?

Als ondernemer of zzp’er zijn er verschillende redenen om een zakelijke spaarrekening te openen. Denk aan het apart houden van geld dat je moet afdragen of het sparen voor een zakelijk doel. We bespreken er hier een aantal:

  • Belasting opzij zetten
  • Een buffer opbouwen
  • Pensioen
  • Een toekomstige investering

Belasting opzij zetten op je zakelijke spaarrekening

Als ondernemer moet je er rekening mee houden dat je binnengekomen omzet altijd bruto inkomen is, er gaan nog allerlei kosten vanaf. Een deel van die kosten betaal je direct of worden maandelijks afgeschreven. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor je boekhoudsoftware, de huur van je bedrijfspand of de hosting van je website.

Belasting betaal je jaarlijks (inkomstenbelasting) of per kwartaal (omzetbelasting). Om niet voor verrassingen te staan, is het slim om maandelijks geld opzij te zetten voor belasting.

Tip: zet bij elke factuur die betaald wordt, alvast het btw-bedrag opzij op je spaarrekening.

Inkomstenbelasting

Hoeveel je voor de inkomstenbelasting opzij wil zetten, is natuurlijk afhankelijk van jouw situatie en je bedrijf. Maar er is wel een richtlijn:

  • Is je winst dit jaar minder dan € 70.000? Dan is 25% tot 30% van je omzet voldoende.
  • Maak je naar verwachting meer dan € 70.000 winst? Dan kom je in de hoge belastingschijf en ga je meer belasting betalen. Dan is het verstandig om 30% tot 35% opzij te zetten op je zakelijke spaarrekening.

Zzp’ers kunnen gebruik maken van verschillende aftrekposten. Deze verlagen het bedrag dat je aan inkomstenbelasting moet betalen.

Buffer opbouwen met je zakelijke spaarrekening

De kans dat ondernemen niet helemaal gaat zoals je verwacht, is altijd aanwezig. Zo kun je onverwachts een financiële tegenvaller krijgen, zoals een vaste opdracht die toch niet wordt verlengd. Of je raakt ziek of arbeidsongeschikt.

Daarom is het verstandig om een buffer op te bouwen. Hoeveel buffer jij nodig hebt, hangt af van je bedrijf, je maandelijkse vaste lasten en waar jij je comfortabel mee voelt.

Een buffer opbouwen kun je doen door maandelijks automatisch een deel van je inkomsten over te laten boeken naar je zakelijke spaarrekening

Hoeveel buffer heb je nodig?

Met de BufferBerekenaar van het Nibud kun je jouw persoonlijke benodigde buffer uitrekenen. Een algemene richtlijn: “Zorg er als ondernemer voor dat je een halfjaar kunt leven als je zonder opdrachten komt te zitten of ziek wordt,” aldus Jan Stam van Rabobank.

Wat zeggen de experts over zakelijk sparen? Drie experts aan het woord.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Sparen voor je pensioen

Als ondernemer bouw je niet vanzelf pensioen op. Je kunt je aansluiten bij een pensioenfonds of zelf sparen voor je pensioen. Dit kan dan weer op verschillende manieren:

  1. Via je (zakelijke) spaarrekening
  2. Banksparen met een vaste rente

Meer lezen over pensioen? Alle opties op een rij.

Zakelijk sparen voor een toekomstige investering

Als startende ondernemer heb je wellicht al groei-ambities. Hiervoor zijn soms investeringen nodig, bijvoorbeeld een auto van de zaak of een marketingcampagne. Vanuit je investeringsbegroting weet je hoeveel geld je daarvoor nodig hebt.

Als je weet wanneer je de investering wil gaan doen, kun je berekenen hoeveel geld je per maand opzij moet zetten om de investering op dat gekozen moment te doen.

Soorten zakelijke spaarrekening

Er zijn verschillende soorten spaarrekeningen voor verschillende behoeftes. Je kunt deze ook combineren en bijvoorbeeld een aparte spaarrekening voor je belasting openen en een ander soort rekening voor je pensioen.

Tijdelijk geld opzij

Als je tijdelijk geld opzij wil zetten, bijvoorbeeld voor de inkomsten- of omzetbelasting, is het verstandig om een variabele spaarrekening te openen. De rente daarvan staat niet vast en het geld is altijd vrij opneembaar.

Een voorbeeld hiervan is de Rabo BedrijfsSpaarRekening. Als je een zakelijke rekening hebt bij Rabobank, kun je de bedrijfsspaarrekening kosteloos aanvragen.

Hogere rente

Om te sparen voor een latere periode, zoals je pensioen of een bepaalde investering, kun je kiezen voor een spaarrekening met een vaste rente. Je zet je geld dan voor een bepaalde periode vast. In deze periode kun je je geld niet opnemen. Maar: hoe langer de periode, hoe hoger de rente.

Langere periode sparen

Twee voorbeelden van zakelijk sparen voor een langere periode zijn Rabo DoelSparen en Rabo Deposito, beide met een looptijd van 6 tot 20 jaar.

  • Bij Rabo DoelSparen kun je op verschillende momenten inleggen tegen de rente die op dat moment geldt. Ook Rabo DoelSparen is kosteloos bij een zakelijke rekening van Rabobank. Tussentijds opnemen is bij onvoorziene omstandigheden mogelijk, maar daar betaal je opnamekosten voor.
  • Bij Rabo Deposito leg je eenmalig een bedrag in van minstens € 10.000. Hier kun je niet tussentijds bijstorten of opnemen.

Een zakelijke spaarrekening openen bij Rabobank is kosteloos bij je zakelijke rekening.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over zakelijke rekening

Meer over zakelijke rekening
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten