Voorkeuren
Beeldscherm
Kies of je een lichte of donkere achtergrond wil
Man zit aan bureau met laptop en administratie

Administratie

Als ondernemer wil je je zaken goed regelen. Een overzichtelijke administratie is dan onmisbaar. Hoe zet je die op? Welke bedrijfskosten zijn aftrekbaar? En wanneer heb je eigenlijk een accountant of boekhouder nodig? Hier vind je slimme tips.

Waarom je administratie opzetten?

Een zakelijke administratie is wettelijk verplicht, maar geeft je vooral ook financieel inzicht. Het helpt je om inkomsten en uitgaven efficiënt te beheren. Het maakt belastingaangiftes makkelijker én versterkt je betrouwbaarheid richting klanten en partners. Een goede administratie is dus essentieel voor groei, strategische planning en het voldoen aan wettelijke verplichtingen.

5 tips voor een overzichtelijke administratie

Hoe sluit je het boekjaar af? Van bankmutaties tot btw-aangifte: in 8 stappen heb je het geregeld.

Ga aan de slag

Inzicht in je bedrijfskosten: handig voor jezelf én slim voor je belastingaangifte.

Check het overzicht

Je boekhouding zelf doen of uitbesteden? Ontdek wat bij jou en je onderneming past.

Check de voor- en nadelen

Een goede urenregistratie bespaart je tijd én geeft overzicht.

Zo regel je dat

Echt professioneel overkomen? Dan is een zakelijk e-mailadres een must.

Ontdek de voordelen

Voor jezelf beginnen?

Ieder begin is spannend. De Rabo ZZP Rekening geeft je meer zekerheid. Je hebt namelijk geen vaste kosten en betaalt alleen voor je transacties. Wel zo fijn als je net gaat starten!

Eisen voor je bedrijfsadministratie

Bewaarplicht

Urenadministratie

Administratie voor bv

Administratie voor zzp

De Belastingdienst stelt een aantal eisen aan een correcte bedrijfsadministratie. Een daarvan is de bewaarplicht. Je moet je administratie een aantal jaren bewaren in de originele vorm: digitaal of op papier. Een factuur die je via de e-mail ontvangt, bewaar je dus digitaal. En dan ook samen met de e-mail waarin de factuur als bijlage zat. Zo kun je aantonen dat de opgeslagen factuur dezelfde is als de factuur die je via de mail hebt ontvangen.

Voor de basisgegevens geldt een bewaarplicht van 7 jaar. Hieronder vallen in ieder geval:

het grootboek – hierin staan je financiële transacties de debiteurenadministratie de crediteurenadministratie de voorraadadministratie de in- en verkoopadministratie bankafschriften agenda’s de loonadministratie (indien van toepassing)

Voor onroerende zaken, zoals de huur van je bedrijfspand en rechten op onroerende zaken, is de bewaarplicht 10 jaar. Dit geldt ook voor gegevens die gaan over het éénloketsysteem (One Stop Shop).

Rabobank

Een overzichtelijke administratie

Voor een overzichtelijke administratie leg je alle financiële transacties van je bedrijf vast. Denk aan de in- en uitgaande facturen, bankafschriften, bonnetjes en jaarrekeningen. Je helpt jezelf enorm door een zakelijke rekening te openen. Zo houd je je zakelijke en persoonlijke financiën gescheiden. Dat maakt je boekhouding meteen een stuk overzichtelijker.

Ontdek onze zakelijke rekeningen

Onderdelen van je administratie en boekhouding

Facturatie

Inkomsten en uitgaven

Winst- en verliesrekening

Debiteuren en crediteuren

Inkomstenbelasting en btw

Voorraad- en loonadministratie

Houd de facturen die je verstuurt en ontvangt goed bij. Verkoop je een product of dienst? Dan verstuur je een factuur met daarop in elk geval:

je eigen bedrijfsgegevens gegevens van de klant de datum omschrijving van de dienst of het product het factuurnummer het geldbedrag het btw-bedrag het KVK-nummer het btw-nummer

Veelgestelde vragen

Heb je een zakelijke rekening nodig voor je administratie?

Ja, een zakelijke betaalrekening is nodig voor een overzichtelijke administratie. Hiermee houd je privé en zakelijk gescheiden. Je mag bij Rabobank ook niet je privérekening gebruiken voor je bedrijf. Open dus snel een zakelijke betaalrekening en ga aan de slag.

Lees meer over de zakelijke rekening

Welke zaken zijn verplicht voor een goede administratie?

Als ondernemer moet je elk jaar aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Een efficiënte administratie is dan wel zo handig. Die is namelijk de basis voor je belastingaangifte en bevat alle benodigde informatie over je bedrijf. Denk aan je inkomsten, uitgaven, nog niet betaalde facturen en aftrekposten. Goed om te weten: als je administratie niet compleet is of je te laat aangifte doet, kun je een forse boete krijgen.

Waarom is boekhouden belangrijk?

Iedere ondernemer is wettelijk verplicht om een overzichtelijke administratie te hebben. Die geeft jou ook financieel inzicht in je eigen bedrijf. Zo kun je je inkomsten en uitgaven goed in de gaten houden. Een geordende administratie helpt je ook om je belastingaangiften te doen.

Ben je verplicht een boekhouder in te huren?

Grote bedrijven zijn verplicht om een goedgekeurde accountantsverklaring bij de jaarrekening te voegen. Voor een zzp’er of kleine ondernemer geldt dit niet. Je kunt de administratie dus prima zelf bijhouden. Wel kost het je tijd, die je misschien liever besteedt aan je bedrijf. Dan kan een boekhouder tóch een goed idee zijn.

Lees meer over het uitbesteden van je administratie.

Waaraan moet je zakelijke administratie voldoen?

Je moet kunnen aantonen waar je inkomsten vandaan komen, welke uitgaven je hebt gedaan en wat je activiteiten waren. Met deze gegevens kun je de aangifte inkomstenbelasting en btw-aangifte goed invullen. Hiervoor heb je onder meer in- en verkoopfacturen nodig en je bankafschriften.

Wat houdt een administratie in?

Een administratie omvat alle gegevens van je bedrijf die je nodig hebt voor je bedrijfsvoering. Denk aan kassabonnen, aankopen, het bijhouden van je gewerkte uren, verstuurde facturen en rittenregistratie.

Dit vind je misschien ook interessant

Bij je start komen vaak de nodige kosten om de hoek kijken. Slim om te kijken waar je rekening mee moet houden.

Met een zakelijke rekening houd je privé van zakelijk gescheiden. Jij blij, je boekhouder blij. Zo start je vanaf dag 1 ijzersterk.

Wil je graag voor jezelf beginnen maar ben je nog op zoek naar een goed bedrijfsidee? Lees dan alle tips over hoe je tot een goed en uitvoerbaar idee kunt komen.

Boekhouding en administratie: zo doe je dat als ondernemer - Rabobank