Een zakelijke rekening voor zzp'ers: wanneer relevant?

Bijgewerkt op 31 mei 2023
6 min  leestijd
3.751
Auteur: Roy Timmerman
zakelijke rekening relevant zzp'ers

Een zakelijke rekening openen is niet verplicht, maar biedt een aantal belangrijke voordelen. Wanneer is voor jou als zelfstandig ondernemer relevant om een zakelijke rekening te openen?

Na het lezen van dit artikel weet je alles over het openen van een zakelijke rekening voor jouw bedrijf. Wil je direct meer lezen over een specifiek onderwerp? Klik dan op één van onderstaande links:

 1. Niet verplicht
 2. Beter overzicht
 3. Andere voordelen
 4. Kosten zakelijke rekening
 5. Startersvoordeel
 6. Veelgestelde vragen

1. Een zakelijke rekening is niet verplicht

Er is geen wettelijke verplichting om als startende ondernemer een zakelijke rekening te openen. De Belastingdienst zal een zzp'er geen boete of sanctie opleggen wanneer hij of zij geen zakelijke rekening heeft. Toch is het wel verstandig om de zakelijke en privé-uitgaven te scheiden. Doe je dat namelijk niet, dan loop je mogelijk tegen een aantal belangrijke knelpunten aan.

Daarnaast is het zo dat de meeste banken het niet toestaan dat je je zakelijke transacties op een privérekening laat plaatsvinden. Ook niet wanneer je hiervoor een extra privérekening opent, bijvoorbeeld omwille van lagere gebruikerskosten.

2. Zakelijke rekening openen voor beter overzicht

Eén van de belangrijkste redenen om een zakelijke rekening te openen is het overzichtelijk houden van je administratie. Door je persoonlijke en je zakelijke boekhouding te scheiden, krijg je jouw zakelijke (en je persoonlijke) inkomsten en uitgaven beter in beeld. Ook maak je het jezelf of jouw boekhouder een stuk eenvoudiger om belastingaangifte te doen

Als je privé- en zakelijke uitgaven en inkomsten door elkaar lopen, is het lastig om je financiële situatie goed in beeld te krijgen.

Als je zakelijke transacties steeds tussen de wekelijkse boodschappen of een geboekte vakantie staan, raak je op een gegeven moment het overzicht kwijt. Indien je een boekhouder in dienst neemt, dan eist die waarschijnlijk dat je een zakelijke rekening gebruikt voor je bedrijfsdoeleinden. Het kost hem of haar anders teveel tijd, en jou geld.  

Zakelijke versus privé-uitgaven

Als je zakelijk en privé niet goed gescheiden houdt, kun je waarschijnlijk geen antwoord geven op deze vragen over vorig jaar:

 • Was die lunch nu zakelijk was of niet?
 • Welke van die vijftig keer tanken was zakelijk of privé?
 • De afrekening van de boekhandel: was dat nu dat zelfstudieboek of de biografie van René van der Gijp?

Spaargeld zakelijk of privé

Dat geldt ook voor je spaargeld. Kun je eigenlijk nog wel op vakantie naar dat verre land als je niet zeker weet hoeveel geld je ook alweer opzij moest zetten voor de Belastingdienst? En wat als je een investering wil gaan doen, hoe houd je dat bedrag dan apart op je rekening?

Tip: Koppel een spaarrekening aan je zakelijke rekening en stort hier maandelijks een bedrag op. Zo kun je altijd de btw terugbetalen en na de aangifte inkomstenbelasting ook de jaarlijkse belastingafdracht doen. 

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

3. Andere voordelen van een zakelijke rekening

Naast het scheiden van je administratie, zorgt een zakelijke rekening voor een professionele uitstraling. Laat opdrachtgevers of klanten hun geld naar jouw zakelijke rekening overmaken en maak maandelijks vanaf die rekening loon voor jezelf over op je zakelijke rekening.

Tweede privérekening mag vaak niet

Sommige ondernemers openen, in plaats van een zakelijke rekening, een tweede privérekening voor zakelijk gebruik. Vooral om zo extra kosten te vermijden.

Dit is meestal niet toegestaan, want de meeste Nederlandse banken hebben in hun algemene voorwaarden staan dat je een privérekening niet als zakelijke rekening mag gebruiken. De bank kan je bij zakelijk gebruik van een privérekening sommeren om alsnog een zakelijke rekening te openen.

Belastingdienst wil bankafschriften zien

De Belastingdienst stelt een zakelijke rekening niet verplicht, maar eist bij een eventuele controle wel om de volledige administratie te overleggen. Met een zakelijke rekening voorkom je dat privé-uitgaven voor hen te zien zijn, indien je afschriften moet overleggen. 

Rijd je een auto van de zaak? Dan heeft de fiscus bewijs nodig dat de helft van jouw tankbeurten zakelijk is geweest. Het is dan handig als je dit aan de hand van zakelijke bankafschriften kunt laten zien.

4. Kosten zakelijke rekening

Hoewel sommige ondernemers denken dat een extra privérekening voor zakelijk gebruik goedkoper is, is dat zeker niet altijd het geval. Daarnaast kun je deze kosten bovendien fiscaal aftrekken als bedrijfskosten. Je betaalt over die kosten dan geen inkomstenbelasting. 

Rekeningen speciaal voor zzp'ers

Er zijn ook enkele rekeningen die speciaal ontwikkeld zijn voor zelfstandig ondernemers, met het voornaamste voordeel dat je per transactie betaalt. Zo biedt de Rabobank met de Rabo ZZP Rekening de mogelijkheid om écht alleen te betalen voor wat je gebruikt. 

Oftewel: je betaalt als zzp'er geen kosten voor je betaalrekening, betaalpas en online bankieren. Je betaalt alleen een vast bedrag pet transactie, wat ideaal is als je maar weinig transacties in een maand hebt. 

Bij de Rabo ZZP Rekening betaal je slechts €0,39 per transactie.

  Zakelijke Rekening voor meer transacties

  Heb je als zzp'er veel inkomsten en/of uitgaven en dus veel maandelijkse transacties? Dan is de standaard Zakelijke Rekening, voor een vast bedrag van €9,95 per maand, iets voor jou.

  Extra bij de zakelijke rekening

  Deze rekeningen voor (startende) ondernemers kennen handige functionaliteiten. Als je een ZZP rekening of een gewone Zakelijke Rekening opent bij de Rabobank kun je er onder meer voor kiezen om:

  • Alerts in te stellen via e-mail en/of via een pushbericht op je smartphone;
  • Inzicht te krijgen in toekomstige afschrijvingen;
  • Via de app snel contact te leggen met een adviseur (via chat, e-mail of telefoon).

  5. Profiteer van Rabo Startersvoordeel

  Ben je minder dan een jaar geleden ingeschreven bij de KvK? Dan is zowel de ZZP Rekening als de Zakelijke Rekening bij Rabobank de eerste 6 maanden gratis. Dat betekent géén kosten voor je zakelijke rekening, betaalpas, internetbankieren en Rabo App.

  Ook de volgende diensten zijn gratis:

  • Alle Eurobetalingen;
  • Informatiekosten voor saldo- en rekeninginformatie;
  • Je pinbundel als je Rabo Smart Pay afneemt;
  • Korting op het abonnement voor Rabo OnlineKassa;
  • Pintransacties via Rabo SmartPin of Rabo SmartStore.

  ZZP rekening

  De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

  Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
  Bekijk de voordelen

  6. Zakelijke rekening voor zzp'ers: veelgestelde vragen

  • Waarom open je een zakelijke rekening als zzp'er? Met het openen van een zakelijke rekening voor zzp'ers maak je een goede zakelijke start. Als startende ondernemer heb je dan direct overzicht in al je zakelijke inkomsten en uitgaven.
  • Is een bedrijfsrekening voor zzp'ers verplicht? Een zakelijke rekening is wettelijk gezien niet verplicht, maar in de praktijk heb je als zzp'er wel een zakelijke rekening nodig om een goede administratie te voeren. Besteed je de boekhouding uit? Dan wordt er gevraagd een zakelijke rekening te gebruiken voor de bedrijfsadministratie.
  • Wat kost een zakelijke rekening voor zzp'ers? In de meeste gevallen betaal je voor een zakelijke rekening een vast bedrag per maand plus kosten per transactie. Bij de Rabo ZZP Rekening betaal je alleen transactiekosten, ideaal als je weinig transacties per maand hebt. En als startende ondernemer is je zakelijke rekening de eerste 6 maanden gratis.
  • Wat zijn de voordelen van een bedrijfsrekening voor zzp'ers? De voordelen van een zakelijke rekening voor zzp'ers zijn dat je de administratie overzichtelijk houdt, je privé- en zakelijke uitgaven scheidt, je bedrijf een professionelere uitstraling krijgt en bij Rabobank van meer dan alleen betalingsverkeer gebruik kunt maken.

  Tips van de redactie

  Zakelijke rekening: wanneer open je die?
  Een overzichtelijke administratie opzetten doe je zo
  Boekhouding: zelf doen of uitbesteden?
  Alles over de inkomstenbelasting voor ondernemers

  Stap 3: Dit moet je regelen voor je lancering

  3. Regelen

  Dit artikel is onderdeel van de stap ‘3. Regelen’ uit het Stappenplan, Succesvol van start met dit eenvoudige stappenplan.

  Meer artikelen

  Meer over bedrijf starten

  Meer over bedrijf starten
  ZZP rekening

  Breng je financiële administratie op orde voor 2024

  Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

  Sluiten