Financial lease: 5 x vraag en antwoord

Bijgewerkt op 02 juni 2020
4 min  leestijd
11.126
Auteur: Roy Timmerman
Financial lease voor ondernemers: zo werkt het

Leasen kun je op verschillende manieren. Wie kiest voor financial lease profiteert in ieder geval van een paar fiscale voordelen. 

Je kunt het hele artikel lezen of direct klikken naar de door jou gewenste informatie. 

 1. Wat is financial lease?
 2. Financial of operational lease?
 3. Waarom leasen?
 4. Welke bedrijfsmiddelen kan ik leasen?
 5. Hoe werkt financial lease in de praktijk?

1. Wat is financial lease?

Financial lease kan in de beginfase van je bedrijf uitkomst bieden. Met deze financieringsoplossing spreid je hiermee de aanschafkosten in maandelijkse termijnen. Dat heeft een paar belangrijke voordelen:

 1. Je hebt meer financiële speelruimte. Jouw geld komt zo namelijk niet vast te zitten in geïnvesteerde bedrijfsmiddelen 
 2. Bij financial lease word je eigenaar van het bedrijfsmiddel. Dat komt dus op je balans te staan en daarmee profiteer je van fiscale voordelen zoals investeringsaftrek, renteaftrek en afschrijving
 3. Je blijft eigenaar van het bedrijfsmiddel, ook ná de looptijd. Dat wordt direct jouw eigendom en is doorgaans het enige onderpand voor het leasecontract dat je aangaat. Bij een lening stelt de bank vaak nog een ander onderpand als voorwaarde, zoals de inventaris of voorraad van een bedrijf

2. Financial of operational lease?

Je kunt op verschillende manieren een bedrijfsmiddel leasen. Voor iedere leasevorm gelden andere regels. Wat is precies het verschil?

Checklist

Wat kun je leasen?

Wil je investeren in bedrijfsmiddelen? Dan kan lease een oplossing zijn, want je kunt veel meer leasen dan alleen een bedrijfsauto!

Bekijk de lease-opties

 1. Financial lease. Je koopt een bedrijfsmiddel en betaalt een vast bedrag per maand. Je bent meteen eigenaar.
 2. Operational lease. Je huurt een bedrijfsmiddel en betaalt een vast bedrag per maand. Aan het eind van de leaseperiode kun je ervoor kiezen om het object terug te geven, over te nemen of de huurperiode te verlengen. Operational lease kun je vergelijken met een vorm van huren. De kredietverstrekker blijft economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel. 

3. Waarom leasen?

Het is voor startende ondernemers niet altijd even makkelijk om bedrijfsmiddelen te financieren. Stel dat je al wel startkapitaal hebt, dan gebruik je dit waarschijnlijk liever voor lopende zaken en het aanhouden van een kleine buffer.

Daarnaast vragen financiële instellingen bij de aanvraag van een krediet in de meeste gevallen om een garantie of onderpand. Dat gebeurt vaak in de vorm van een aantal jaarverslagen (garantie), inventaris of voorraad (onderpand). 

Bij financial lease is het bedrijfsmiddel zélf het onderpand van je financiering. 

Goed om te weten: een leaseovereenkomst heeft een minimumlooptijd van twee jaar, maar is nooit langer dan de economische levensduur van het bedrijfsmiddel.

4. Welke bedrijfsmiddelen kan ik leasen?

Vraag jij je af welk object het vaakst wordt geleaset? Dat is nog altijd de leaseauto. Er zijn echter nog veel meer bedrijfsmiddelen die voor deze financieringsvorm in aanmerking komen. Denk maar aan de financiering van:

 • Tandartsapparatuur
 • Landbouwmachines
 • Een 3D-printer
 • Zonnepanelen
 • Een zaagmachine

Hier vind je een completer overzicht van de bedrijfsmiddelen die je kunt leasen. Dit geldt zowel voor nieuwe als gebruikte bedrijfsmiddelen.

Die laatste categorie is steeds meer in opkomst. Redenen? Lagere aanschafkosten, een lagere drempel voor financiering en minder afschrijving op het bedrijfsmiddel.

5. Hoe werkt financial lease in de praktijk?

Heb je eenmaal gekozen voor financial lease? Dan betaal je een vast bedrag per maand (deels rente, deels aflossing). Je betaalt dus logischerwijs iets meer dan wanneer je het bedrijfsmiddel zou aanschaffen.

Hier staat tegenover dat je jouw werkkapitaal vrij houdt om eventuele tegenvallers op te vangen of om ergens anders in te investeren

Als je eigen geld kunt inbrengen, valt het uiteindelijke maandbedrag dat je betaalt nog lager uit.

Het is bij leasen dus mogelijk om een deel eigen geld in te brengen. Zo kun je het uiteindelijke maandbedrag verder terugbrengen.

Je kunt hetzelfde doen als je voor een slottermijn (eindbedrag) kiest. Ook profiteer je gedurende de aflossingsperiode van de al eerder beschreven fiscale voordelen.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over bedrijfsmiddelen

Meer over bedrijfsmiddelen
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten