Financial lease voor ondernemers: zo werkt het

Financial lease: 5 x vraag en antwoord

Startende ondernemers die niet genoeg eigen vermogen hebben om te investeren, kunnen ervoor kiezen om bedrijfsmiddelen te leasen. Wist je dat je voor lease geen jaarcijfers nodig hebt? En dat je ook tweedehands middelen kunt leasen? Lees wat financial lease inhoudt en wat je als starter met deze financieringsvorm kunt bereiken.

1. Wat is financial lease?

Financial lease wordt steeds meer gebruikt door startende ondernemers en ZZP'ers. Het werkkapitaal blijft op deze manier beschikbaar om te ondernemen. Daarnaast heb je geen jaarcijfers nodig om voor lease in aanmerking te komen.

marieke

Financial lease: zo geregeld

Investeren in een machine, professionele apparatuur of bedrijfswagen? Bereken direct je maandbedrag. De offerte is klaar binnen één minuut.

Ontdek financial lease

Kies je voor financial lease? Dan kun je dat vergelijken met een lening.

Jij beschikt snel over het bedrijfsmiddel dat je nodig hebt en betaalt hiervoor een vast bedrag per maand.

Bij een kredietaanvraag zijn vaak cijfers van meerdere jaren van toepassing om de liquiditeit te bepalen.

Als je gaat leasen bij jouw bank, hoef je via een online aanvraag slechts een paar dingen in te vullen over het bedrijfsmiddel.

Je bent hier namelijk al bekend als klant: jouw gegevens hebben ze dus al. Dat maakt het leasetraject snel en eenvoudig.

Bij financial lease ben en blijf je eigenaar van het bedrijfsmiddel, ook ná de looptijd. Het bedrijfsmiddel wordt direct jouw eigendom en is doorgaans het enige onderpand voor het leasecontract dat je aangaat.

Bij een lening stelt de bank vaak nog een ander onderpand als voorwaarde, zoals de inventaris of voorraad van een bedrijf. 

Zoals hierboven al vermeld komt het bedrijfsmiddel bij financial lease op jouw naam te staan. Het object wordt daardoor zichtbaar op de balans van je onderneming en kan bij het eigen vermogen worden opgeteld. 

Wist je dat je bij financial lease vaak in aanmerking komt voor fiscale aftrekposten?

Financial lease kan van toepassing zijn op de investeringsaftrek, afschrijving-, én renteaftrek. 

Tip: vraag eerst na bij je accountant of boekhouder of jij voor deze aftrekposten in aanmerking komt. De btw kun je zelf voorschieten, maar bij sommige leasemaatschappijen is het ook mogelijk om het btw bedrag mee te financieren in de lease. 

Je betaalt dit bedrag terug - meestal na drie tot zes maanden - zodra je de btw terug hebt gekregen van de Belastingdienst. 

Dit geldt in bepaalde gevallen trouwens eveneens voor de bpm als je een taxibedrijf begint. Ook die kostenpost hoef je door het meefinancieren niet eerst uit eigen zak te betalen.

2. Financial of operational lease: wat is het verschil?

Je kunt op verschillende manieren een bedrijfsmiddel leasen. Voor iedere leasevorm gelden andere regels. Wat is precies het verschil?

  1. Financial lease: je koopt een bedrijfsmiddel en betaalt een vast bedrag per maand.
  2. Operational lease: je huurt een bedrijfsmiddel en betaalt een vast bedrag per maand. Aan het eind van de leaseperiode kun je ervoor kiezen om het object terug te geven, over te nemen of de huurperiode te verlengen.

3. Waarom zou je leasen?

Het is voor startende ondernemers niet altijd even makkelijk om bedrijfsmiddelen te financieren. Als er al startkapitaal aanwezig is, wordt dit vaak gebruikt voor lopende zaken of achter de hand gehouden als financiële reserve.

Daarnaast vragen financiële instellingen bij de aanvraag van een krediet in de meeste gevallen om een garantie of onderpand. Dat gebeurt vaak in de vorm van een aantal jaarverslagen (garantie) of inventaris of voorraad (onderpand). 

Als het om leasen gaat, heb je als starter bij de Rabobank geen jaarcijfers nodig om een leaseaanvraag te kunnen indienen. Met een lease-oplossing spreid je bovendien de kosten en hoef je vaak geen eigen geld in te brengen.

Bijkomend voordeel is dat je een leaseaanvraag binnen één minuut online kunt regelen. Je ziet dan direct wat je per maand betaalt en of je als startende ondernemer kunt leasen. Zo kun jij snel door met je investering.

4. Welke bedrijfsmiddelen kun je leasen?

Vraag jij je af welk object het vaakst wordt geleaset? Dat is nog altijd de leaseauto. Er zijn echter nog veel meer bedrijfsmiddelen die voor deze financieringsvorm in aanmerking komen. Wat kun je als startende ondernemer leasen?Denk maar aan de financiering van tandartsapparatuur, landbouwmachines of een 3D-printer. Bij de Rabobank is financial lease mogelijk vanaf 5.000 euro. 

Dit geldt zowel voor nieuwe als gebruikte bedrijfsmiddelen. Die laatste categorie is steeds meer in opkomst: één op de drie ondernemers leaset tegenwoordig een 'tweedehands' bedrijfsmiddel. 

In dit geval kun je als starter jouw maandbedrag in de hand houden. Je kunt de looptijd namelijk zelf bepalen. Goed om te weten: een leaseovereenkomst heeft een minimumlooptijd van twee jaar, maar is nooit langer dan de economische levensduur van het bedrijfsmiddel.

5. Hoe werkt het in de praktijk?

Heb je eenmaal gekozen voor financial lease? Dan betaal je een vast bedrag per maand (deels rente, deels aflossing). Je betaalt dus logischerwijs wat meer dan wanneer je het bedrijfsmiddel zou aanschaffen.

Hier staat tegenover dat je jouw werkkapitaal vrij houdt om eventuele tegenvallers op te vangen of om ergens anders in te investeren

Als je eigen geld kunt inbrengen, valt het uiteindelijke maandbedrag dat je betaalt nog lager uit.

Het is bij leasen dus mogelijk om een deel eigen geld in te brengen. Zo kun je het uiteindelijke maandbedrag verder terugbrengen.

Je kunt hetzelfde doen als je voor een slottermijn (eindbedrag) kiest. Ook profiteer je gedurende de aflossingsperiode van de al eerder beschreven fiscale voordelen.

Met leasen kun je als startende ondernemer dus meer kanten op dan je denkt. Ben jij nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden bij de Rabobank? Ontdek binnen een minuut of jij in aanmerking komt voor financial lease.

Tips van de redactie

Wat je moet weten over leasen
Lease: dit zijn de mogelijkheden voor starters
Bedrijfsmiddelen fiscaal afschrijven: zo zit dat
Auto op naam van de zaak
Welke verzekeringen zijn belangrijk voor starters?

Bijgewerkt op: 18-04-2017

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren. Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:


Klik hier om de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters te zien.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.