Content marketing strategie opstellen

7 tips voor een succesvolle content marketingstrategie

Als startende ondernemer wil je jouw onderneming zowel online als offline onder de aandacht brengen. De inzet van content marketing kan daarbij helpen. In dit artikel leggen we uit wat content marketing inhoudt en hoe je dit kunt toepassen.

Wat is content marketing?

Content marketing is een marketingtechniek voor het creëren en verspreiden van relevante en waardevolle content.

Doel van content marketing

Content marketing gebruik je in eerste instantie om een bepaalde doelgroep aan te spreken. Dit doe je door content te verspreiden onder de doelgroep en deze vervolgens stimuleren tot het nemen van een bepaalde actie. Denk bijvoorbeeld aan het retweeten van een artikel op Twitter.

Communiceren met klanten met een (content) marketingstrategie 

De kracht van content marketing is dat je communiceert met (potentiële) klanten, zonder dat je een direct verkooppraatje houdt. Dit wordt ook wel 'non-interruption marketing' genoemd en is het tegenovergestelde van tv-reclames en krantenadvertenties.

Met content marketing probeer je een oplossing te bieden voor bestaande problemen die bij je doelgroep leven.

Het is de bedoeling dat je deze oplossingen verpakt in waardevolle content. Content marketing lukt alleen als je waardevolle content creëert en deelt. Sommige bedrijven zien hier nog niet de meerwaarde van in, zowel qua tijd als budget.

Vaak wordt in die gevallen besloten om dan maar minder relevante content te promoten of zelfs helemaal geen content te creëren. Mocht je geen tijd hebben om zelf content te maken, overweeg dan om dit uit te besteden aan een freelance tekstschrijver of extern bureau.

Wat is content voor in je marketingstrategie?

Sommige startende ondernemers vragen zich wellicht af wat er nu precies onder content wordt verstaan. En hoe zit dit in hun marketingstrategie kunnen verwerken.

Heel overzichtelijk: denk aan alles wat je creëert en waarmee je (potentiële) klanten en relaties iets probeert bij te brengen.

Contentvormen

Hieronder staan een aantal vormen van content die je regelmatig kunt gebruiken:

 • Artikelen
 • Case studies
 • Interviews
 • Afbeeldingen
 • Infographics
 • Video's
 • Nieuwsbrieven
 • White papers
 • E-books

Ga wel altijd goed voorbereid te werk als je deze middelen inzet voor je bedrijf. Hieronder vind je een concreet stappenplan voor het opstellen van een goede content marketing strategie.

1. Stel doelstellingen vast voor je content marketingstrategie

De eerste stap is om na te denken over de doelen die je wilt halen, want de stappen die je hierna neemt zijn daarvan sterk afhankelijk.

Doelstellingen kunnen onder meer zijn:

 • Naamsbekendheid
 • Betere online vindbaarheid
 • Het verkrijgen van relevante links
 • Meer verkeer of leads naar je website

2. Bepaal jouw doelgroep

Als je de doelstellingen hebt vastgesteld, kun je de doelgroep gaan bepalen. Dit is een essentiële stap, omdat je op basis van deze doelgroep bepaalt welke content- en communicatiekanalen je moet gebruiken om je klanten te bereiken.

Nog altijd is dit een van de meest gemaakte fouten bij startups. Denk daarom goed na over waaraan je doelgroep behoefte heeft.

3. Besteed aandacht aan contentcreatie

Nu is het tijd om de content te gaan creëren. Stel vast welke vragen of problemen er leven bij je doelgroep en koppel hier onderwerpen aan. Speel bij voorkeur in op actuele of terugkerende thema's.

Het is raadzaam een planning te maken, zodat je wanneer je welke content publiceert.

Tip: verwerk in de content zoekwoorden waarop je graag in Google gevonden wilt worden.

Content marketing draagt ook namelijk bij aan je online vindbaarheid.

4. Publiceer de content op de juiste plek

Content bereikt je doelgroep niet vanzelf. Breng daarom - voordat je de content gaat publiceren - eerst de markt in kaart.

Welke websites bezoekt je doelgroep regelmatig? Welke websites publiceren vergelijkbare content? Wie worden op deze platformen als autoriteit of expert beschouwd en hoe kun je daar een waardevolle bijdrage aan leveren?

5. Verspreid de content

Het verspreiden van content vindt via verschillende kanalen plaats. Via je eigen website bijvoorbeeld, bepaalde platformen binnen je branche of social media. Heb je ergens waardevolle content geplaatst?

Breng deze pagina dan vervolgens via social media onder de aandacht bij uw doelgroep.

Heb je bijvoorbeeld veel visuele producten, overweeg dan de inzet van Pinterest.

Zodoende kun je iets waardevols delen met je netwerk en zullen zij weer eerder geneigd zijn om dit te delen met hun collega's, vrienden en andere volgers.

6. Ga de interactie aan met je doelgroep

Wanneer de content eenmaal op een platform staat en je deze onder de aandacht hebt gebracht, kun je de interactie aangaan met je doelgroep. Wat vinden zij van de content, lost het hun probleem op?

Als mensen reageren op content, geef dan altijd tijdig antwoord. Reageer daarnaast op content van anderen, waarin je - indien relevant - verwijst naar je eigen publicaties.

7. Evalueer de activiteiten in je marketingstrategie

Je wilt natuurlijk wel weten wat alle inspanningen hebben opgeleverd. Bepaal daarom al aan het begin je strategie wat je gaat meten. Dit is vaak afhankelijk van de doelstellingen die je stelt.

Denk daarbij aan het aantal unieke bezoekers of paginaweergaves, de keren dat je content is gedeeld of de reacties die je hebt gekregen.

Houd er rekening mee dat het evalueren van je content marketing-inspanningen een onafgebroken proces is, waarbij je steeds kijkt of het nodig is om de huidige strategie te verbeteren.

Auteur: Christian Slagter/Slagter Media

Tip: zakelijk bankieren zonder zorgen

Als ondernemer wil je dat je zakelijkse betalingsverkeer altijd tot in de puntjes geregeld is. Het openen van een zakelijke rekening is hiervoor een eerste stap.

 

Bijgewerkt op: 04-02-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Goed netwerken is een vak apart. Maar wel een vak dat je kunt leren! Ben jij zzp'er en krijg je al kramp in je buik bij het vooruitzicht te moeten netwerken op een grote bijeenkomst? Deze netwerktips helpen je op weg: oefening baart kunst.

Zzp
5 netwerktips voor zzp'ers
5 netwerktips voor zzp'ers

Marketing en verkoop

Je kunt nog zo'n mooi product (of goede dienst) leveren, maar zonder naamsbekendheid en genoeg klanten of opdrachtgevers zul je niet ver komen. Marketing en sales zijn dan ook een cruciaal aspect van het ondernemerschap.

Het begint met het opstellen van een goede marketingstrategie. Hierbij komen onder andere de volgende zaken aan bod:

 1. Hoe zet ik een product of dienst in de markt?
 2. Moet ik een marketingplan schrijven? (en hoe pak ik dat aan?)
 3. Hoe bereik ik de juiste doelgroep?

Lees hier meer tips over starten met marketing en verkoop.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.