In 7 stappen een eigen winkel beginnen

Bijgewerkt op 23 mei 2023
12 min  leestijd
0
Auteur: Marieke Leijnen
Eigen winkel beginnen ondernemer

Het beginnen van een eigen (fysieke) winkel is voor veel mensen een langgekoesterde droom. In dit artikel lees je hoe je in 7 stappen van jouw zaak een succes maakt. 

In dit artikel vind je belangrijke 7 belangrijke stappen voor het starten van een eigen winkel. Benieuwd naar een specifieke stap? Klik dan op één van de links hieronder:

  1. Winkel inschrijven bij de KvK
  2. Ondernemingsplan schrijven voor je winkel
  3. Administratie van je winkel regelen
  4. Je winkelpand inrichten
  5. Branding van je winkel
  6. Marketing van je winkel
  7. De laatste checks

Stap 1: Winkel inschrijven bij de KvK

Of je nu een kleding-, elektronica- of sieradenwinkel wilt beginnen: je moet je altijd eerst inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dat geldt voor íedere ondernemer in íedere branche, dus ook voor de detailhandel.

Je inschrijving in het Handelsregister wordt automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Je krijgt dan een btw-identificatienummer voor de communicatie naar je klanten en een omzetbelastingnummer voor je btw-aangifte.

Stap 2: Ondernemingsplan schrijven voor je winkel

Een goed ondernemingsplan is dé basis voor iedere eigen winkel — en tevens verplichte kost voor de start van jouw bedrijf. Dat geldt zeker als je (aanvullende) financiering nodig hebt om de start van je bedrijf te realiseren. Maak dus een praktisch plan voor joúw winkel.

Je beantwoordt in je bedrijfsplan onder andere de volgende vragen:

  • Waar liggen de kansen en risico's?
  • Waarom wil je juist nú de winkel beginnen?
  • En hoe ga jij de markt veroveren?

Wat ga je verkopen en wie is je klant?

Leg in je plan niet alleen de hoofdlijnen van de strategie vast. Ga ook in op welke producten je gaat verkopen en de belangrijkste doelgroep die je hiermee wilt aanspreken.

Onderzoek jouw markt en branche

Daar is een markt- en brancheonderzoek een uitstekende manier voor. Zo breng je alle zaken die een winkel kunnen beïnvloeden in kaart. Wie zijn jouw concurrenten en klanten en wat zijn de laatste ontwikkelingen in de sector en jouw regio?

Wanneer je bijvoorbeeld opmerkt dat er recentelijk in jouw regio een drogist failliet is gegaan, is het belangrijk om eerst goed uit te zoeken of dit wel het juiste moment is om een nieuwe drogisterij te beginnen. Wil je weten wat er speelt in ondernemend Nederland, lees dan de laatste trends uit de sectoren.

Doe een SWOT-analyse

Een SWOT-analyse is een fijn hulpmiddel om alle sterke en zwakke punten van jouw plannen te bepalen. Doe dit zowel op zakelijk als op persoonlijk vlak. Dit proces legt feilloos alle mogelijke knelpunten bloot.

Uit de analyse kan bijvoorbeeld blijken dat je geen held bent met cijfers. Dat is goed om te weten, zodat je op dat gebied versterking kunt inschakelen. 

Tip: huur op tijd een boekhouder of accountant in om financiële misstappen te voorkomen. Zo krijg je geen vervelende verrassingen van de Belastingdienst.

Toch liever een franchise?

Als startende ondernemer kun je ook ervoor kiezen om gebruik te maken van een bestaande franchiseformule. In dat geval sluit jij je aan bij een groter collectief. Daardoor kun je als starter gebruik maken van de deskundigheid en ervaring van een franchisegever.

Je hoeft doorgaans minder te investeren omdat de inventaris en producten collectief kunnen worden ingekocht. Daarnaast bestaat er al naamsbekendheid, en wordt er vaak landelijk reclame voor jouw keten gemaakt.

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Hulp nodig bij je ondernemingsplan?

Deze gratis voorbeelden van de Rabobank helpen jou met het maken van een goede start.

Download gratis voorbeeld

Stap 3: Administratie van je winkel regelen

Iedere onderneming is verplicht om een boekhouding bij te houden. Zo weet je precies hoeveel inkomstenbelasting en btw je moet betalen. Daarnaast geeft een overzichtelijke administratie je een goede indicatie hoe je bedrijf er financieel voor staat.

Download hier onze gratis whitepaper 'Zo zet je een administratie op'. 

Zakelijke rekening openen

Om je administratie overzichtelijk te houden, open je een zakelijke rekening. Bovendien staan de meeste banken niet toe dat er zakelijke transacties vanaf je privérekening plaatsvinden.

Een belangrijk voordeel van een zakelijke rekening is dat je toegang hebt tot zakelijke financiële diensten, zodat je al je betaalmogelijkheden met behulp van één handig dashboard kan regelen. 

Stel algemene voorwaarden op

Iedereen die een product of dienst levert, doet er verstandig aan om algemene voorwaarden op te stellen. Deze maken duidelijk welke rechten en plichten zowel de leverancier (jij) als de afnemer (de klant) heeft.

Deze kleine lettertjes voorkomen een hoop gedoe achteraf en verkleinen het ondernemersrisico: alle voorwaarden zijn immers vooraf bekend en opgeschreven.

Startkapitaal: genoeg om te beginnen?

Als je een winkel opent, is de kans aanwezig dat je ook op zoek moet naar kapitaal om de start daadwerkelijk te realiseren. Als jij je goed hebt voorbereid op de start en kunt aantonen dat jouw plannen haalbaar zijn, maak je bij een bank meer kans op financiering.

Ga eens langs voor een gesprek over de financiële mogelijkheden in jouw situatie. Denk aan:

  • Aanvullende financiering voor de aanschaf van een inventaris;
  • De huur/koop van het winkelpand;
  • De inkoop van producten;
  • Promotiemateriaal;
  • Een startsalaris voor jezelf.

Kies voor de juiste betaaloplossingen

Je bent er bijna klaar voor, maar hoe betalen jouw winkelbezoekers? Betalen kan tegenwoordig op talloze manieren en dat geldt ook voor pinnen.

Bezoekers doen dit op grote schaal steeds vaker contactloos, of via bepaalde mobiele apps. Je kunt een pinterminal aanschaffen, maar er bestaan tegenwoordig ook oplossingen waarin je jouw mobiele telefoon als pinautomaat gebruikt.

Houd rekening met contant geld

Afgezien van pinnen blijft ook contant geld een populair betaalmiddel. Detaillisten hebben in vergelijking met ondernemers in andere sectoren relatief veel contant geld in kas. Het is dan wel zo fijn als je grote geldbedragen snel en gemakkelijk kunt laten bijschrijven op je bankrekening. 

Denk aan verzekeringen

Hou er rekening mee dat je de nodige persoonlijke en zakelijke risico's ook zult moeten afdekken met de juiste bedrijfsverzekeringen. Ondernemers met een fysieke winkel sluiten vaak verzekeringen af voor:

  • De voorraadverzekering is van toepassing op alle goederen die je op voorraad en in de winkel hebt liggen voor de verkoop.
  • De inventarisverzekering geldt voor de zaken binnen je onderneming die niet voor de verkoop zijn. Denk aan kledingrekken, de kassa en tafels.
  • De aansprakelijkheidsverzekering is van toepassing als je goederen verkoopt die door anderen geproduceerd zijn. Dan kun jij aansprakelijk gesteld worden.
  • De bedrijfsschade­verzekering is nuttig wanneer jouw winkel schade ondervindt van een brand, storm of stroomstoring. Dan word je geholpen door de bedrijfsschadeverzekering, die compenseert de omzet die je misloopt doordat je bedrijf stilstaat. 
  • De arbeidsongeschiktheidsverzekering is van toepassing als jij niet kunt werken. Dat heeft namelijk drastische gevolgen voor je winkel. Als je geen medewerkers hebt, zul je de deuren zelfs moeten sluiten. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dan essentieel.

Stap 4: Je winkelpand inrichten

Wanneer je een plek hebt gevonden voor jouw winkel, moet je ook denken aan de inrichting van je zaak. Met een slimme winkelinrichting kun je meer omzet behalen. Wat kun je zoal doen om je klanten langer in je winkel te houden of te verleiden tot aankopen?

Creëer een unieke en memorabele winkelervaring voor je klanten. Denk na over elementen zoals de indeling van je winkel, de muziek, de geur en het gedrag van je personeel.

Checklist voor winkelinrichting

  • Vertraag het looptempo van de klant door een display te plaatsen net na de ingang;
  • Plaats producten aan de rechterkant. Onderzoek wijst namelijk uit dat rechtshandige mensen (85 tot 90% van de mensen) het meest zijn georiënteerd op de rechterkant van het gangpad;
  • Creëer een koffiecorner waar klanten rustig een kopje koffie kunnen drinken;
  • Plaats de kassa niet aan het begin van je winkel, maar in het midden zodat klanten eerder in aanraking komen met de producten die je verkoopt. Je kunt ook producten rond de de kassa plaatsen om klanten te verleiden tot impulsaankopen;
  • Zorg dat klanten eenvoudig kunnen betalen door verschillende betaalmethoden aan te bieden. Sommige klanten willen graag met contant geld betalen en anderen geven de voorkeur aan pinnen.

Ga in onderhandeling 

Er is al enkele jaren sprake van leegstand van veel winkelpanden. Daarom zien gemeenten graag dat deze worden opgevuld door initiatieven van (nieuwe) ondernemers. Hoe voller de binnenstad, des te aantrekkelijker het gebied wordt om te winkelen.

In sommige gevallen bemiddelt de gemeente tussen ondernemers en de verhuurders. Informeer of dit ook voor jouw gemeente geldt. Onthoud: hoe meer leegstand, des te makkelijker het wordt om een bedrijfsruimte te huren. Wanneer het pand in particulier bezit is, voel je vrij om over de huur te onderhandelen.

Controleer het bestemmingsplan

Als je het ultieme winkelpand hebt gevonden, is het verstandig om eerst nog even het bestemmingsplan van de gemeente te controleren. Controleer altijd of de gemeente op (korte en lange) termijn plannen heeft om wijzigingen aan te brengen op de beoogde locatie of in de directe omgeving. 

Wanneer je de winkel nog wilt verbouwen of uitbreiden, terwijl dit niet in het huidige bestemmingsplan past, dan kun je bij de gemeente terecht voor het aanvragen van een omgevingsvergunning. Dit is een verzamelnaam voor onder andere de milieu-, bouw- en sloopvergunning.

Personeel aannemen

Wil je als winkeleigenaar personeel aannemen? Dan is het belangrijk om te weten dat je pas officieel personeel in dienst hebt als degene die voor je werkt aan een aantal eisen voldoet. Iemand wordt beschouwd als personeel wanneer hij of zij:

  • Drie opeenvolgende maanden voor je bedrijf werkt;
  • Iedere week of tenminste twintig uur per maand tegen betaling werkt;
  • Er sprake is van een zekere gezagsverhouding;
  • Er een verplichting is om arbeid te verrichten.

Maak duidelijke afspraken met je personeel en stel een arbeidsovereenkomst op voor nieuwe werknemers. Hierin staan onder meer de gemaakte afspraken met betrekking tot de functie, loon, vrije dagen, proeftijd, arbeidsduur en opzegtermijn.

Stap 5: Branding van je winkel

Het belang van branding voor fysieke winkels kan niet genoeg benadrukt worden. Een sterke branding creëert een herkenbare identiteit voor je winkel, trekt klanten aan en zorgt voor loyaliteit. Enkele tips om een effectieve brandingstrategie voor je fysieke winkel te ontwikkelen:

  • Visuele identiteit: Investeer in een professioneel ontworpen logo en visuele elementen die de essentie van je merk weergeven. Kies kleuren, lettertypen en afbeeldingen die passen bij je merkpersoonlijkheid en aantrekkelijk zijn voor je doelmarkt.
  • Consistente merkervaring: Zorg ervoor dat je merk consistent wordt weergegeven in alle aspecten van je fysieke winkel, zoals interieurontwerp, verpakkingen, logo's en promotiemateriaal. Dit zorgt voor een samenhangende en herkenbare merkervaring voor je klanten.
  • Doelgerichte positionering: Identificeer je doelmarkt en bepaal hoe je je wilt positioneren ten opzichte van je concurrenten. Kies de juiste merkboodschap en merkwaarden die je doelgroep aanspreken.

Oók een webshop?

Consumenten komen steeds minder snel hun huis uit om iets te gaan kopen. Daarom kan het lonen om, naast jouw fysieke winkel, een webshop te openen. Een combinatie biedt veel voordelen: meer publiek, altijd open en je hebt veel al ingericht.

Of je nu een fysieke winkel hebt, een webshop, of allebei: de belangrijkste beslisfactoren voor een aankoop zijn altijd:

  • Het assortiment van je winkel;
  • De service;
  • De mogelijkheid om de producten aan te raken of te passen;
  • Het gemak van de bereikbaarheid en de aanschaf;
  • De beschikbaarheid van productinformatie;
  • De gebruikerservaringen of aanbevelingen.

Stap 6: Marketing van je winkel

Voordat je de deuren kunt openen, is het van belang dat je jouw winkel promoot om klanten aan te trekken. Creëer een aantrekkelijke website en zorg voor een sterke aanwezigheid op sociale mediaplatforms om je winkel te promoten en klanten te betrekken.

Online aanwezigheid: Maak gebruik van online kanalen zoals sociale media, een professionele website en online advertenties om je fysieke winkel te promoten. Houd je online informatie up-to-date, deel boeiende content en reageer actief op vragen en opmerkingen van potentiële klanten.

Marketingchecklist

  1. Overweeg het plaatsen van advertenties in lokale kranten, tijdschriften of radio- en tv-stations. Dit kan helpen om de aandacht van mensen in de buurt te trekken en hen bewust te maken van je winkel.
  2. Organiseer evenementen, workshops of acties in samenwerking met andere lokale bedrijven om je winkel te promoten, zodat je op die manier zorgt voor positieve mond-tot-mondreclame.
  3. Implementeer een klantloyaliteitsprogramma om terugkerende klanten aan te moedigen. Bied speciale kortingen, beloningen of exclusieve aanbiedingen aan om klanten te stimuleren om vaker je fysieke winkel te bezoeken.
  4. Zorg ervoor dat je klanten een positieve ervaring hebben in je winkel, zodat ze enthousiast worden en het aanbevelen aan anderen. Stimuleer tevreden klanten om online recensies te schrijven en beloon hen bijvoorbeeld voor het doorverwijzen van nieuwe klanten.

Stap 7: De laatste checks

Dan de laatste paar checks. De belangrijkste is de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), waar de gemeentelijke regelgeving op het gebied van openbare orde en veiligheid in staat.

Onder de APV vallen onder meer de openings- en sluitingstijden, maar ook de tijden waarop je de winkel mag bevoorraden. Deze is voor iedere gemeente anders. De ene gemeente heeft bijvoorbeeld wél een zondagsopenstelling, de andere niet. Ook regels rondom koopavonden kunnen per gemeente verschillen. De lokale regels kun je terugvinden op de website van jouw gemeente.

Vergunningen nodig?

Omdat je na een opening van jouw zaak wellicht wat promotie-acties wilt houden, is het goed om te onderzoeken waarvoor je een vergunning nodig hebt. In bepaalde gemeenten mag je namelijk niet zomaar reclamemateriaal in de handen van voorbijgangers stoppen.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Vragen over eigen winkel beginnen

  • Hoe kan ik een eigen winkel starten? Wil je graag een eigen winkel beginnen? Volg dan dit stappenplan zodat je niets mist: van een ondernemingsplan schrijven tot een bedrijfspand zoeken en bedrijfsverzekeringen afsluiten.  
  • Eigen winkel beginnen: wat heb ik nodig? Om een eigen winkel te beginnen moet je veel regelen. Van een zakelijke rekening openen en verschillende betaalmogelijkheden voor je klanten tot een bedrijfspand zoeken en financiering vinden. In dit stappenplan loodsen we je door de start heen. 
  • Hoe schrijf ik een ondernemingsplan voor de detailhandel? Een ondernemingsplan is onmisbaar voor elke startende ondernemer, zeker als je een eigen winkel begint. Lees hier alles over het schrijven van een ondernemingsplan voor een eigen winkel.
  • Waar vind ik een voorbeeld van een ondernemingsplan voor een eigen winkel? Ben je bezig met het schrijven van een ondernemingsplan voor een bedrijf in de detailhandel en kun je wel wat hulp gebruiken? Download dan dit handige voorbeeld van een ondernemingsplan voor een eigen winkel.

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten