B&B Buitenland

B&B starten in het buitenland: zo zit dat

Het droomscenario van menig ondernemer is het starten van een Bed & Breakfast (B&B) in het buitenland. En dan het liefst in een zonnig oord in Zuid-Europa. In dit artikel lees je met welke algemene zaken je hierbij te maken krijgt en welke valkuilen je moet zien te vermijden.

Wie plannen heeft om een Bed & Breakfast in het buitenland te beginnen, doet er verstandig aan om regelmatig het televisieprogramma Ik Vertrek te kijken. Alle valkuilen waar je als ondernemer in kunt stappen, komen hier namelijk voorbij.

Van het niet beheersen van de taal tot strubbelingen met de lokale bevolking. Daarnaast blijkt er altijd nog wel ergens een addertje onder het gras te zitten: van kleine lettertjes in het koopcontract tot een niet verstrekte vergunning of verrotte rioleringsbuizen.

Bereid je goed voor

Moraal van het verhaal: als je besluit een B&B in het buitenland te gaan starten, bereid je dan zo goed mogelijk voor. Het is een illusie om te denken dat je zomaar even een horecagelegenheid in het buitenland opstart. In dit artikel brengen we de belangrijkste aandachtspunten onder de aandacht en proberen we je te behoeden voor veelgemaakte fouten. 

Wie besluit een nieuw leven en bedrijf te starten in het buitenland, moet om te beginnen rekening houden met alle persoonlijke consequenties van een emigratie. Dat betekent onder meer dat je jouw huis moet verkopen, dat je kinderen naar een nieuwe school moeten, dat iedereen een nieuwe taal moet leren en dat alle leden van het gezin zijn vrienden en familie veel minder zullen zien en daardoor, zeker in het begin, heel erg op elkaar aangewezen zijn. 

Het spreken van de taal van het land in kwestie is een van de belangrijkste dingen. Als je naar Spanje besluit te emigreren, zorg er dan in ieder geval voor dat je de basis van de Spaanse taal onder de knie hebt. In Ik Vertrek is regelmatig te zien dat ondernemers zich niet verstaanbaar kunnen maken en dit leidt tot veel misverstanden.

Je krijgt zaken nu eenmaal makkelijker geregeld als je de taal spreekt. Het contact met lokale aannemers is van groot belang, net als het contact met bijvoorbeeld de buren. Of de lokale bakker, slager of groothandel waar je de inkopen doet. 

Doe uitgebreid onderzoek naar de locatie

Doe op zakelijk gebied eerst uitgebreid lokaal onderzoek voordat je besluit een B&B over te nemen in het buitenland. Natuurlijk, toen je op vakantie dat fantastische pand in Zuid-Spanje voor het eerst zag, viel je er direct voor, maar ga vooral nog een paar keer langs.

Kijk bijvoorbeeld hoe de locatie er in de winter uitziet. Wellicht is de hele omgeving wel uitgestorven, is alle horeca gesloten omdat er geen toeristen zijn en blijft er van het idyllische plaatje niet veel over. 

Vraag je ook af waarom de eigenaar zijn B&B van de hand doet. Bekijk daarom de staat van onderhoud, de populariteit van het gebied, of er veel activiteiten te doen zijn in de omgeving en kijk ook nog eens goed naar de locatie.

Dat jij na een uur rijden via een slingerweg toevallig de B&B bereikte, betekent waarschijnlijk ook dat er niet veel gasten spontaan een nacht komen logeren. Dergelijke zaken hebben vaak veel invloed op het aantrekken van gasten en kunnen het succes van jouw buitenlandse onderneming maken of breken.

Vraag op tijd vergunningen aan

In welk land je ook een B&B begint, je bent altijd gebonden aan de lokale en nationale regels. Dat geldt uiteraard ook voor Nederland, zoals in dit artikel is te lezen. Je hebt bijvoorbeeld vergunningen nodig voor de verbouwing, voor het verkopen van drank en een hygiënecode. 

Feit is dat je zowel in Nederland als in het buitenland ruim op tijd moet beginnen met het checken van het bestemmingsplan en het aanvragen van deze vergunningen om niet tegen vertragingen op te lopen.

Je kunt dus wel een B&B in Spanje overnemen en direct boekingen aannemen, maar als de verbouwing vertraging oploopt (en dat doet het waarschijnlijk!), wil je de klanten niet in een bouwval laten slapen. Of afbellen. Dan zie je ze waarschijnlijk nooit meer terug – en dan hebben we de negatieve mond-tot-mondreclame of slechte online recensies nog niet eens genoemd.

In Nederland verlopen de aanvragen voor vergunningen allemaal keurig volgens een vast stramien. Of de afhandeling en het verkrijgen van de vergunningen net zo snel loopt, is per aanvraag en gemeente verschillend, maar je weet in ieder geval precies bij welk loket en welke instantie je moet zijn.

In het buitenland is dit vaak een ander verhaal. Zoals je regelmatig in Ik Vertrek kunt zien, moet je niet alleen op bezoek bij de lokale ambtenaren, maar soms zelfs op de koffie bij de burgemeester om de juiste papieren te bemachtigen.

Houd rekening met de cultuur en lokale gebruiken

Je moet, kortom, het vertrouwen zien te winnen van de lokale bevolking. Houd daarbij rekening met de cultuur: in Zuid-Spanje doet men heel anders zaken dan in Nederland. Hier gaat alles er formeel aan toe, daar moet je wellicht eerst een aantal gesprekken voeren om de betreffende ambtenaren te overtuigen van jouw verhaal. 

Vergeet verder niet dat het tempo in het buitenland vaak veel trager ligt. Wat vandaag niet gebeurt, komt morgen wel en dat kan nog weleens tot frustratie leiden bij de punctuele Nederlander. Zeker als je bijvoorbeeld al afspraken met de aannemer hebt gemaakt en je nog altijd wacht op de vergunning. 

Praktische zaken

Inpage advertorial voorbeeldplan horeca

Voorbeeldplan nodig?

Blijft het lastig om een bedrijfsplan te schrijven? Met dit gratis ondernemingsplan voorbeeld voor ondernemers in de horeca helpen wij jou graag op weg.
Download je voorbeeldplan

Ondernemers die hulp nodig hebben bij deze administratieve verplichtingen, kunnen een beroep doen op de Dienstenwet.

Dit is een EU-breed digitaal loket waar dienstverleners met plannen om zich in de nabije toekomst in een andere EU-lidstaat te vestigen terecht kunnen met vragen of het aanvragen van vergunningen.

Op de website van de Europese Commissie vind je een overzicht van de centrale contactpunten in de EU. 

Uiteraard zijn er nog veel andere praktische zaken die je vooraf moet regelen. Maak een professionele website en zorg dat je goed vindbaar bent via Google en diverse boekingssites.

Zorg verder voor een goed ondernemingsplan waarin je alle aspecten van jouw B&B duidelijk beschrijft. 

Besteed ook veel aandacht aan het financiële plan. Maak een realistische begroting en bereken de dekkingsgraad die je moet halen om break-even te spelen. Oftewel: hoeveel gasten moet je maandelijks ontvangen om er zelf van te kunnen leven. 

Bedenk verder of je budget wilt vrijmaken voor personeel of dat je alles zelf doet: gasten ontvangen, schoonmaken, eten bereiden, klusjes opknappen, bedden verschonen, wassen, boekingen beheren, reclame maken, inkopen doen – een B&B behelst meer werk dan je wellicht op het eerste gezicht denkt.

Lees ook

Een eigen Bed & Breakfast in 12 stappen
Een bedrijfsplan in 10 stappen
4 vragen en antwoorden over starten in het buitenland
6 Europese subsidies en regelingen voor ondernemers
Internationaal zakendoen: wat zijn de do's en dont's?
Alles wat je moet weten over de horecabranche

Gepubliceerd op:
06-12-2016

Horeca

Droom jij al jaren van een eigen restaurant, hotel of café en wil je deze stap eindelijk gaan zetten? Weet dan dat er bij het starten van een onderneming in de horeca meer komt kijken dan je misschien denkt. Op deze pagina's vind je informatie die van belang kan zijn voor startende horecaondernemers. En met de volgende links zet je in ieder geval de eerste stap naar een goede start van jouw horecabedrijf:

  1. Stappenplan 1: een eigen horecabedrijf in 12 stappen
  2. ​​Stappenplan 2: een eigen bed & breakfast in 13 stappen
  3. Checklist: een foodtruck beginnen doe je zo

Moet jij eerst nog een bedrijfsplan schrijven? Met deze tips schrijf je een goed ondernemingsplan voor de horeca.

Tip! Hier vind je actuele cijfers en trends over de horecabranche.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Hoe zijn andere ondernemers gestart?

Startersverhaal - Nimbles

In de rubriek Startersverhalen vertellen succesvolle ondernemers over de start van hun bedrijf. Hoe hebben zij het aangepakt?

Lees hun verhalen

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.