Ondernemingsplan

Een succesvolle carrière als ondernemer begint met het schrijven van jouw ondernemingsplan. Dit document, ook wel ondernemersplan, businessplan of bedrijfsplan genoemd, speelt een essentiële rol bij het starten van een bedrijf. Met een ondernemingsplan breng je namelijk pas echt concreet de kansen, concurrentie en potentiële klanten uitgebreid in kaart.

Wat staat er in een ondernemingsplan?

In jouw ondernemingsplan zet je in feite een plan van aanpak uiteen. Je geeft antwoord op vragen als: wat ga ik precies doen? Waar ga ik me vestigen? Welke rechtsvorm kies ik? Is er een markt voor mijn product, waaruit blijkt dat en hoe kom ik aan klanten? Hoe zit het met de concurrentie? En hoeveel geld heb ik in totaal nodig om dit bedrijf te kunnen oprichten? Als jij al deze vragen in het plan eerlijk beantwoordt en toelicht, krijg zowel jij als eventuele potentiële investeerders inzicht in de haalbaarheid van jouw plannen.

Checklist ondernemersplan

Hieronder vind je een aantal verwijzingen naar artikelen die je verder kunnen helpen bij het schrijven van een goed ondernemingsplan.

 1. Checklist: het opstellen van een businessplan
 2. Alles over de marketingmix
 3. Download hier de gratis white paper: een ondernemersplan in 10 stappen 
 4. Een bedrijfsplan in 10 stappen
 5. Download een gratis ondernemingsplan voorbeeld (PDF) voor ZZP, detailhandel, horeca of persoonlijke dienstverlening
 6. Breng al je bedrijfsaspecten in kaart met het business model canvas

Checklist: ben jij een geboren ondernemer?

Geboren ondernemer thumbnail

Iedereen droomt er weleens bij weg: je vaste baan opzeggen en lekker voor jezelf beginnen. Maar beschik jij over de capaciteiten om het te maken als ondernemer? Hoe kun je jouw kansen vergroten? In deze checklist lees je er alles over.

Een bedrijfsplan in 10 stappen

Bedrijfsplan maken

Een goed businessplan schrijven? Dat hoeft niet zo ingewikkeld te zijn als je misschien denkt. Hier gaan we in op het beroemde Sequioa-principe, waarmee je al in 10 stappen een concreet bedrijfsplan kunt maken.

De 9 bouwstenen van het Business Model Canvas

Een business model canvas maken doe je zo

Met het Business Model Canvas breng je al jouw bedrijfsaspecten op een overzichtelijke en visuele manier in kaart. Aan de hand van negen bouwstenen beschrijf je jouw organisatie, het verdienmodel, klanten, relaties en leveranciers.

Zo vind je het gat in de markt

Zo vind je het gat in de markt - 2017

Het is een van de eerste dingen waar een startende ondernemer over nadenkt: hoe vind ik een gat in de markt? In dit artikel lees je hoe je van jouw product of dienst een commercieel succes kunt maken.

Stappenplan: een eigen zaak beginnen

Stappenplan: een eigen zaak beginnen

Droom jij van een eigen zaak? Dan is misschien nu hét moment om de stap naar het ondernemerschap te zetten. Een goede voorbereiding is essentieel. In deze checklist vertellen we hoe je de kans op een succesvolle start van jouw bedrijf kunt vergroten.

Een eigen Bed & Breakfast in 12 stappen

Een eigen B&B in 12 stappen

Wil jij een Bed & Breakfast beginnen? Dan moet je straks niet alleen een goede gastheer- of vrouw zijn voor je gasten, maar ook rekening houden met het naleven van verschillende overheidsregels. Hier lees je er alles over.

Start een taxibedrijf in 11 stappen

Taxibedrijf starten - stappenplan

Wie een taxibedrijf wil opzetten, is gebonden aan de regels van de overheid. Dit stappenplan geeft een globaal beeld van de verplichtingen waaraan taxiondernemers moeten voldoen: een eigen taxibedrijf in 11 stappen.

ZZP'er worden: zo doe je dat

ZZP'er worden: complete checklist

Overweeg jij om ZZP'er te worden? Met deze checklist ga je goed voorbereid van start met jouw bedrijf en vergroot je jouw kansen op succes als zelfstandig ondernemer.

Ondernemer worden: ben jij er klaar voor?

Ben jij klaar voor het ondernemerschap?

Voordat je enthousiast bij de Kamer van Koophandel binnenstapt of een zakelijke rekening opent, moet je jezelf eerst afvragen: ben ik écht klaar voor een eigen bedrijf? Met de tips in dit artikel ga je goed voorbereid van start.

Zo maak je een ijzersterk financieel plan

Een ijzersterk financieel plan: zo maak je het

Krijg ik mijn financiering wel rond? Het is iets wat menig starter zich afvraagt. Het financiële hoofdstuk in je businessplan is daarin vaak doorslaggevend. Met de tips van expert Bas Bakkenes maak je een ijzersterk financieel plan.

5 begrotingen van het financieel plan

marieke

Omdat geen starter of investeerder over een glazen bol beschikt, moet je de slagingskans van jouw onderneming onderzoeken. Een financieel plan geeft inzicht in de winstmogelijkheden en risico's.

Start een schildersbedrijf in 8 stappen

Start een bedrijf in de bouw

Werk jij in de bouw en droom je van een eigen bedrijf? Of ben je gedwongen te starten als ZZP'er? Weet dan dat er best veel bij ondernemen komt kijken. Wat komt er kijken bij het starten van een schildersbedrijf?

Hoe start je vanuit een uitkering?

Hoe start je vanuit een uitkering?

Als je in de WW zit en weer betaald werk wil vinden, heb je doorgaans twee opties: je kunt solliciteren naar een baan in loondienst of voor jezelf beginnen. Hoe start je eigenlijk een bedrijf vanuit een uitkering?

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.