
Zzp-chauffeur worden in 9 stappen
Wat is er nou mooier dan als zzp-chauffeur aan de slag gaan? Je hebt de vrijheid om zelf te bepalen voor wie en wanneer je werkt. En je bent lekker onderweg. Een succesvol chauffeur worden kan alleen met een goede voorbereiding. Deze checklist helpt je op weg in 9 stappen.
1. Wat voor zzp-chauffeur wil je worden?
Er zijn verschillende soorten zzp-chauffeurs. De drie meest voorkomende soorten zijn:
Zzp-vrachtwagenchauffeur
Als zzp-vrachtwagenchauffeur zijn de mogelijkheden soms beperkt. Transportbedrijven mogen je alleen inhuren voor bepaalde soorten werk. Eigen vervoer, dus voor het transportbedrijf zelf, is een optie. Uitzendwerk of collegiale inleen ook. Wil je voor derden rijden? Dan heb je een eigen vrachtwagen nodig en een ‘Eurovergunning voor beroepsgoederenvervoer over de weg’.
2. Schrijf een ondernemingsplan
Wil je een eigen bedrijf starten? Dan kan een goed ondernemingsplan niet ontbreken. Hierin maak je duidelijk wat je wil bereiken en hoe je dat gaat doen. Je brengt de kansen, de risico’s en de concurrentie in kaart. Ook omschrijf je je doelgroep. Hoe uitgebreider je ondernemingsplan, hoe beter voorbereid je bent om je bedrijf goed in de markt te zetten.
Startkapitaal nodig
Als beginnend zzp-chauffeur heb je waarschijnlijk startkapitaal nodig om een taxi of vrachtwagen aan te schaffen. In dat geval is een ondernemingsplan extra belangrijk. Hiermee kun je de financiering bij een bank of andere investeerders rondkrijgen.
3. Schrijf je als zzp-chauffeur in bij de Kamer van Koophandel
Wie een eigen bedrijf begint, is verplicht zich in te schrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Dit kost je eenmalig € 82,25.
Na je inschrijving stuurt de KVK je bedrijfsgegevens automatisch naar de Belastingdienst. Je krijgt van de fiscus dan 2 verschillende btw-nummers: een btw-identificatienummer voor de communicatie naar je klant, en een omzetbelastingnummer voor je btw-aangifte.
4. Zet een bedrijfsadministratie op
De boekhouding bijhouden is niet direct het leukste deel van zzp’er zijn. Maar belangrijk is het wel. Zeker als je veel korte ritten maakt, is het nodig om alle transacties goed vast te leggen.
Zorg dat je duidelijk overzicht houdt over alle inkomsten en uitgaven. Dit doe je door een goede bedrijfsadministratie op te zetten. Deze helpt je bij het berekenen hoeveel inkomstenbelasting en btw je moet betalen. Ook weet je of je in aanmerking komt voor fiscale voordelen, zoals startersaftrek en investeringsaftrek.
Boekhouder inhuren
Je kunt je boekhouding zelf doen met softwarepakketten voor zzp’ers. Besteed je je tijd liever aan andere zaken? Dan is het uitbesteden van je boekhouding misschien wel iets voor jou. Dit kost je geld, maar kan het je ook opleveren. Een boekhouder of accountant is op de hoogte van de laatste fiscale regels en kan zo maximaal voordeel halen uit jouw belastingaangiftes.
5. Volg de juiste opleidingen
Als zzp-chauffeur moet je meer doen dan alleen rijden. Je moet ook voldoen aan bepaalde opleidingseisen. Dit zijn de belangrijkste voor verschillende typen chauffeurs:
Opleidingseisen zzp-vrachtwagenchauffeur
Naast het groot rijbewijs C(E) of C1(E) heb je een vakbekwaamheidsdiploma nodig, ook wel chauffeursdiploma genoemd. Deze nascholing van 35 uur moet je elke vijf jaar volgen om het diploma te verlengen.
Ook moet je het ‘Getuigschrift van vakbekwaamheid voor het vervoer van goederen over de weg’ hebben. Om die te halen, moet je 6 examens van het CBR afleggen. En ze ook halen natuurlijk. Het gaat om de volgende toetsen:
Wil je bijzondere transporten rijden? Dan moet je extra diploma’s en certificaten halen. Daarmee mag je bijvoorbeeld afval of gevaarlijke stoffen vervoeren.
Opleidingseisen zzp privéchauffeur
Rijd je als zzp-privéchauffeur met je eigen auto? Dan ziet de overheid dit als het aanbieden van een taxidienst. Dit betekent dat je ook het verplichte chauffeursdiploma voor taxi’s moet hebben.
Als zzp-privéchauffeur zónder eigen auto kun je in principe direct aan de slag. Toch is het aan te bevelen om, naast je rijbewijs B, een opleiding tot directiechauffeur te volgen. Met dit CCV-D1 of CCV-D2 certificaat kom je makkelijker aan werk in het bedrijfsleven, zowel nationaal als internationaal.
Opleidingseisen zzp-taxichauffeur
Als zzp-taxichauffeur heb je naast rijbewijs B ook een verplicht chauffeursdiploma voor taxi’s nodig. Dit examen leg je af bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Daarnaast biedt het CBR ook een examen Taxi Sociale Vaardigheden aan. Hoewel dit examen niet verplicht is, laat je met dit diploma wel zien dat je een klantgerichte houding hebt.
Taxichauffeurs moeten in het bezit zijn van een chauffeurskaart taxi van het CBR. Hierop zijn verschillende examentrajecten van toepassing. Dit heeft vooral te maken met welke chauffeurskaart je wilt aanvragen:
Ook van belang: laat de chauffeurs die bij jouw taxibedrijf werken straks ook een chauffeurskaart taxi aanvragen. De aanvraag van deze kaart loopt via Kiwa Register. Controleer of jouw chauffeurs de kaart op een zichtbare plaats in de taxi plaatsen.
6. Regel de vereiste vergunningen en verklaringen
Behalve de benodigde diploma’s moet je als zzp-chauffeur ook de vereiste vergunningen hebben. Dat geldt voor vrachtwagenchauffeurs, taxichauffeurs én privéchauffeurs.
Vergunningen voor zzp-vrachtwagenchauffeur
Iedere vrachtwagenchauffeur moet zich medisch laten keuren bij het halen of verlengen van het groot rijbewijs. Het CBR geeft de Gezondheidsverklaring groot rijbewijs af.
De belangrijkste vergunning die je als zzp-vrachtwagenchauffeur moet hebben, is de Eurovergunning van het NIWO. Die geldt voor binnenlands én internationaal vervoer. Om deze vergunning te krijgen, moet je voldoen aan de volgende eisen:
Verklaring omtrent gedrag aanvragen
Voordat je een ondernemersvergunning taxivervoer en chauffeurspas kunt aanvragen, moet je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben. Deze verklaring kun je aanvragen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Je krijgt een VOG als je geen strafbare feiten op je naam hebt staan. Is dat wel het geval? Dan wordt eerst bekeken hoe bezwaarlijk dit is voor je chauffeurswerk.
Vergunningen voor zzp-taxichauffeur
Voordat je als zzp-taxichauffeur aan de slag kunt, ben je verplicht een Ondernemersvergunning taxivervoer aan te vragen bij Kiwa Register. Dit is het loket voor vergunningen in de transportsector. Bij de aanvraag moet je aantonen dat je in bezit bent van het chauffeursdiploma voor taxi’s en een VOG.
Bij Kiwa kun je ook terecht voor je Vergunningbewijs Taxi. Dit bewijs moet je duidelijk zichtbaar in je taxi plaatsen. Zo kunnen je klanten zien dat je officieel geregistreerd bent als taxichauffeur. Verder moet je jouw taxi laten keuren door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Als je voertuig is goedgekeurd, ontvang je een Keuringsbewijs Taxi. Tot slot heb je ook een medische verklaring nodig om als zzp-taxichauffeur te mogen rijden. Ook die regel je via Kiwa.
Tip: aanvullende eisen, bijvoorbeeld voor de verplichte boordcomputer in taxi’s, lees je in ons artikel over het opzetten van een eigen taxibedrijf.
Vergunningen voor zzp-privéchauffeur
Als zzp-privéchauffeur met een eigen auto heb je dezelfde vergunningen nodig als een taxichauffeur. Verhuur je jezelf als zzp-privéchauffeur zonder eigen auto? Dan heb je geen speciale vergunning nodig.
Verklaring Gezamenlijk Vervoer aanvragen
Is jouw taxibedrijf een vennootschap onder firma (vof)? Dan moet je bij het aanvragen van de ondernemingsvergunning voor taxivervoer een Verklaring Gezamenlijk Vervoer aan Kiwa Register laten zien. Met deze verklaring geef je aan dat de vennoten het taxibedrijf in kwestie voor gezamenlijke rekening en risico leiden. Download hier het aanvraagformulier (PDF-bestand).
Ondernemerskaart en tariefkaart aanvragen
Wil je als taxiondernemer toegang tot de gegevens van de boordcomputer in je taxi's? Dan heb je een ondernemerskaart nodig. Deze kaart, die je ook aanvraagt bij Kiwa, geeft je toegang tot de rittenadministratie van jouw onderneming en de arbeids- en rusttijden van je medewerkers.
Daarnaast moet je als taxiondernemer een tariefkaart hebben. Je bent namelijk wettelijk verplicht om je passagiers vóór de rit op de hoogte te stellen van de kosten. Jouw tarieven moeten duidelijk zichtbaar zijn aan de binnenkant én de buitenkant van de taxi.
Bij het vaststellen van je tarieven kun je gebruikmaken van de modeltariefkaart van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
7. Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) maken
Ben je van plan om personeel aan te nemen voor je taxibedrijf? Dan ben je verplicht om vooraf een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op te stellen. Hierin breng je de risico's voor jouw toekomstige werknemers en je bedrijf in kaart.
Je kunt hierbij gebruikmaken van een erkend RI&E-instrument dat vaak door een brancheorganisatie is ontwikkeld.
8. Sluit de juiste verzekeringen af
Als zzp-chauffeur ben je altijd onderweg. Dat is niet zonder risico’s: ongelukken gebeuren nu eenmaal. Zorg daarom dat je goed verzekerd bent. Naast de gewone WA-verzekering heb je ook een zakelijke autoverzekering nodig. Bij veel van deze verzekeringen zijn de volgende zaken automatisch inbegrepen:
Als zzp-vrachtwagenchauffeur moet je in elk geval ook een transportverzekering afsluiten.
9. Bepaal je uurtarief als zzp-chauffeur
Je uurtarief vaststellen kan lastig zijn. Gelukkig zijn er online tools die je helpen met tariefindicaties en voorbeeldberekeningen. De gangbare uurtarieven voor zzp-chauffeurs, exclusief btw, zijn:
10. Arbeidstijden en rittenregistratie bijhouden
Of je nu zelf achter het stuur zit of leidinggeeft aan andere chauffeurs: je moet een overzichtelijke administratie bijhouden van de arbeidstijden en rittenregistratie. Voorheen waren hier speciale werkmappen van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) voor. Tegenwoordig zijn deze samengevoegd in de verplichte boordcomputer.
Je kunt jouw ritten, rij- en rusttijden registreren in deze computer. Dit kan alleen als deze is geïnstalleerd in de wagens én als je beschikt over een chauffeurskaart van Kiwa Register.
Let op: je blijft zelf verantwoordelijk voor jouw administratie. Als de boordcomputer een storing heeft, moet je de gegevens alsnog handmatig bijhouden.
11. Ga op zoek naar klanten
Je eigen bedrijf starten als zzp-chauffeur is natuurlijk prachtig. Maar je moet wel klanten of opdrachtgevers hebben. Hieronder een aantal tips om een klantenbestand op te zetten:
Benader intermediairs
Vind je het lastig om zelf aan klanten te komen? Overweeg dan om samen te werken met intermediairs. Er zijn veel bureaus en platforms die jou met nieuwe klanten in contact kunnen brengen. Ook bestaande websites zijn ideaal voor het aanbieden van jouw diensten, zoals driveme.nl en chauffeur.nl.
Voor vrachtvervoer is deze manier van klantenwerven minder geschikt. Dit komt omdat vacatures voor vrachtwagenchauffeurs meestal via uitzendbureaus of vacaturesites worden geplaatst. Bijvoorbeeld bij Indeed of Jobbird. Het gaat hierbij vaak om tijdelijke dienstverbanden.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de belangrijkste wetten waar ik als zzp chauffeur mee te maken krijg?
Als zzp-chauffeur krijg je te maken met verschillende wetten. Voor vrachtwagenchauffeurs is de Wet wegvoer goederen (WWG) belangrijk. Taxichauffeurs en privéchauffeurs houden zich aan de Wet personenvervoer 2000 (Wp2000). Elke chauffeur moet zich houden aan de regels voor rij- en rusttijden.
Moet ik als zzp taxichauffeur een rittenregistratie bijhouden?
Ja, een rittenregistratie is verplicht. Gelukkig gaat die registratie tegenwoordig automatisch via de boordcomputer in je taxi. Je kunt jouw ritten en rij- en rusttijden pas registreren in de computer als deze is geïnstalleerd in je wagen. Ook moet je beschikken over een chauffeurskaart van Kiwa Register.
Start je een taxibedrijf met meer taxi’s? Dan moet je in elke wagen een boordcomputer laten installeren. Let op: je blijft zelf verantwoordelijk voor jouw administratie. Als de boordcomputer een storing heeft, moet je de registratie handmatig bijhouden.
Hoeveel verdien je als zzp-chauffeur?
Het uurtarief voor zzp-chauffeurs varieert per type dienst. Voor vrachtwagenchauffeurs ligt het rond de € 30, voor taxichauffeurs rond de € 25. Privéchauffeurs kunnen ongeveer € 30 per uur vragen. Deze bedragen zijn exclusief btw.