Taxibedrijf starten - stappenplan

Start een taxibedrijf in 11 stappen

Wie een taxibedrijf wil opzetten, mag niet zomaar een taxibordje op zijn auto plaatsen en beginnen met het vervoeren van klanten. Je moet natuurlijk wel rekening houden met regels van de overheid. Dit stappenplan geeft een globaal beeld van de verplichtingen waaraan taxiondernemers moeten voldoen, maar let op: de regels kunnen per gemeente verschillen.

1. Inschrijving KvK en Belastingdienst

Ongeacht de sector waarin je werkzaam bent, moet je een onderneming altijd inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) als je zelfstandig ondernemer wilt worden. Een aparte inschrijving bij de Belastingdienst is verder niet nodig, omdat de KvK deze gegevens na jouw inschrijving automatisch doorgeeft aan de fiscus.

2. Verklaring Omtrent het Gedrag aanvragen

Voordat je kunt overgaan tot het aanvragen van een ondernemersvergunning taxivervoer en chauffeurspas, moet je in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Deze verklaring kun je aanvragen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Je krijgt een VOG als je geen strafbare feiten op jouw naam hebt staan. Is dat wel het geval? Dan zal eerst goed worden gekeken naar hoe bezwaarlijk dit is voor jouw toekomstige functie.

3. Ondernemersvergunning taxivervoer aanvragen

Voor het legaal starten van een taxionderneming heb je ook een ondernemingsvergunning taxivervoer nodig. Je kunt hiervoor contact opnemen met het Kiwa Register. Je moet voor deze vergunning voldoen aan de gestelde eisen van vakbekwaamheid en betrouwbaarheid. Daarnaast moet de onderneming ingeschreven staan bij de KvK.

4. Verklaring Gezamenlijk Vervoer aanvragen

Is jouw taxibedrijf een Vennootschap Onder Firma (VOF)? Dan moet je bij het aanvragen van de ondernemingsvergunning voor taxivervoer een Verklaring Gezamenlijk Vervoer aan het Kiwa Register kunnen overleggen. Met deze verklaring geef je in feite aan dat de vennoten het taxibedrijf in kwestie voor gezamenlijke rekening en risico leiden. Download hier het aanvraagformulier (PDF-bestand).

5. Vergunningbewijs Taxi aanvragen

Voor het starten van een taxibedrijf dien je in het bezit te zijn van de juiste vergunningen. Het Vergunningbewijs Taxi moet je per auto aanvragen. De aanvraag loopt wederom via het Kiwa Register. Tip: zorg ervoor dat het Taxibewijs duidelijk zichtbaar is in de wagens, zodat de klant weet dat hij te maken heeft met een officieel geregistreerde taxionderneming.

6. Keuringsbewijs Taxi aanvragen

Als je eenmaal zo ver bent om taxiritten uit te voeren met een auto die geschikt is voor personenvervoer, heb je nog wel een Keuringsbewijs Taxi nodig. De RDW, de instelling die de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen verzorgt, voert inrichtingskeuringen uit. Houd er rekening mee dat een taxi in Nederland altijd moet zijn voorzien van een blauwe kentekenplaat, boordcomputer en een taxameter. Die laatste meter moet jaarlijks worden gekeurd door het Nederlands Meetinstituut (NMi). In de nieuwe, verplicht gestelde boordcomputers is overigens de taxameter ingebouwd. 

7. Ondernemerskaart en tariefkaart aanvragen

Goed om te weten: als je als taxiondernemer toegang wilt krijgen tot de gegevens in de boordcomputer van jouw wagens, moet je beschikken over een zogenoemde ondernemerskaart. Deze kaart, die je wederom aanvraagt bij Kiwa, maakt het mogelijk om de ritadministratie en de arbeids- en rusttijden in te zien en indien nodig aan jouw onderneming te koppelen. 

Daarnaast moet je als taxiondernemer straks beschikken over een tariefkaart. Het is namelijk wettelijk verplicht om jouw passagiers voorafgaand aan de rit op de hoogte te stellen van de kosten. Jouw tarieven moeten straks duidelijk zichtbaar zijn aan zowel de binnen- als buitenkant van de taxi. Maak bij het vaststellen van de tarieven altijd gebruik van de modeltariefkaart van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). 

8. Tariefkaart en klachtenregeling opstellen

Om onnodige geschillen met toekomstige klanten te voorkomen, is het raadzaam om altijd van tevoren het tarief van de taxi kenbaar te maken. U kunt hiervoor de modeltariefkaart van het Registratiebureau Geschillencomissie Taxivervoer (Rbgt) raadplegen. Bij klachten ben je verplicht aan te geven waar de klant zijn of haar beklag kan doen. Hiervoor moet in de taxi het P-nummer, het nummer waaronder jouw bedrijf bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) is geregistreerd, duidelijk zichtbaar zijn.

autoverzekering zakelijk promo banner

Zit jij veel op de weg?

Dan weet je dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Met vaak hoge kosten als gevolg. Met de zakelijke autoverzekering van Interpolis ga je weer met een gerust hart de weg op.

Bekijk de mogelijkheden

9. Haal het Chauffeursdiploma Taxi

Taxichauffeurs moeten in het bezit zijn van een Chauffeursdiploma Taxi van het CBR. Hierop kunnen verschillende examentrajecten van toepassing zijn. Dit heeft vooral te maken met welke chauffeurskaart je wilt aanvragen:

 • volledige chauffeurskaart: voor alle soorten taxivervoer.
 • beperkte chauffeurskaart: als je rijdt met vaste passagiers, op vaste routes en vaste tijden.
 • doelgroepenvervoer: voor contractvervoer van ouderen, kinderen en mensen met een beperking.
   

Ook van belang: laat de chauffeurs die werkzaam zijn bij jouw taxibedrijf straks ook een 'chauffeurskaart taxi' aanvragen. De aanvraag van deze kaart loopt ook via Kiwa. Houd er rekening mee dat jouw chauffeurs deze chauffeurskaart op een voor de reiziger zichtbare plaats in de taxi moeten plaatsen.

10. Houd arbeidstijden en rittenregistratie bij

Of je straks nu zelf de taxi bestuurt of vanuit jouw bedrijf leiding geeft aan een groep taxichauffeurs: je moet een overzichtelijke administratie bijhouden van de arbeidstijden en rittenregistratie. Waar je eerder speciale werkmappen van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) moest gebruiken, is dit nu in de verplichte boordcomputer geïntegreerd. 

Je kunt jouw ritten, rij- en rusttijden pas registreren in de boordcomputer als deze is geïnstalleerd in de wagens en zodra je beschikt over een chauffeurskaart van Kiwa Register. Let wel: je blijft zelf verantwoordelijk voor jouw administratie. Als de boordcomputer een storing heeft, moet je dit alsnog handmatig bijhouden. De vorm waarin je dit doet is vrij, je kunt hiervoor de oude werkmappen gebruiken.

11. Maak een Risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E)

Als je van plan bent om personeel aan te nemen voor de taxionderneming, is het verplicht om voorafgaand aan de start een risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E) op te stellen. In een RI&E moet je onder anderen nagaan welke risico's er zijn voor jouw toekomstige werknemers en het bedrijf en welke maatregelen je bij eventuele problemen zult treffen (het plan van aanpak). Je kunt hierbij gebruikmaken van een erkend RI&E-instrument dat vaak door een brancheorganisatie voor een specifieke branche is ontwikkeld.

Lees ook

Een eigen horecabedrijf in 12 stappen
Starten in de zakelijke dienstverlening doe je zo
Een eigen bed & breakfast in 13 stappen
Een winkel beginnen in 11 stappen
Hoe maak je van jouw webshop een succes?
Open een praktijk in 10 stappen

Bijgewerkt op: 05-12-2016

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart. In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tools van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten: maak een bedrijfsplan in 10 stappen.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Aan de slag met je plan?

voorbeeld ondernemingsplan

Op zoek naar voorbeelden voor jouw businessplan? Download hier gratis een voorbeelddocument, zodat je tijdens het schrijven van je ondernemersplan een goed voorbeeld bij de hand hebt.

Maak nu jouw ondernemingsplan

Wat zet je in jouw plan?

Gratis ondernemingsplan voorbeeld voor ZZP'ers

Het ondernemingsplan is een belangrijke houvast bij de start van je bedrijf. Check hier uit hoeveel hoofdstukken jouw plan moet bestaan.

Ga naar ondernemingsplan inhoud

Gratis voorbeeldplannen

Ondernemingsplan voorbeeld

Op zoek naar een goed voorbeeld om naast je eigen ondernemingsplan te leggen? Op Rabobank.nl kun je diverse voorbeeldplannen gratis downloaden.

Bekijk de voorbeeldplannen

Gratis PDF's voor starters

Gratis whitepapers voor startende ondernemers

Alle informatie die je nodig hebt in één PDF: met deze whitepapers ga je goed voorbereid van start met je bedrijf:

 • Ondernemingsplan in 10 stappen
 • Bedenk de perfecte bedrijfsnaam
 • Bereken je uurtarief
 • Een administratie opzetten doe je zo
   

Download gratis PDF

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.