Van eerste idee naar eigen bedrijf

Bijgewerkt op 04 februari 2021
3 min  leestijd
777
Auteur: Marieke Leijnen
Van idee naar eigen bedrijf

Ondernemen begint met een goed idee. Vervolgens moet dat idee naar iets concreets worden omgezet: een onderneming. In dit artikel lees je hoe je de stap kunt maken van een goed idee naar het starten van een eigen bedrijf.

1. Maak je idee zo concreet mogelijk 

Maak je idee zo concreet mogelijk door jezelf kritische vragen te stellen en deze uitgebreid te beantwoorden. In het ondernemingsplan komen allerlei zaken aan bod.

Zo moet je onder meer de volgende vragen beantwoorden:

  • Wat ga je precies doen en voor wie?
  • Hoe ga je het product of dienst creëren?
  • Waar en hoe ga je dit aanbieden?
  • Wat is je doelgroep?
  • Wat brengt het financieel op?

Wees zo concreet mogelijk in je bedrijfsplan. Wees eerlijk tegen jezelf; over de mogelijke zwakke punten van jezelf en van het idee.

De uitwerking van het idee geeft houvast en focus. Je signaleert mogelijke obstakels en kunt alvast bedenken hoe je die kunt ontwijken of overwinnen.

  • Lees in dit artikel nog eens goed na hoe je een goed idee bedenkt 

Illustratie van papier met gloeilamp

Nóg sterker van start

Als jij de belangrijkste zaken van tevoren regelt, maak je een goed voorbereide start en vergroot je jouw kansen op succes.

Ik maak een goede start

2. Kies de juiste rechtsvorm

Kies een rechtsvorm die bij jou als ondernemer en je idee past. Het verschil tussen rechtsvormen zit 'm vooral in aansprakelijkheid en belastingen.

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak 

Een vaak gekozen twee optie voor startende ondernemers is de bv

3. Zoek een geschikte locatie voor je bedrijf

Het vinden van een geschikte locatie voor je bedrijf is van groter belang dan je wellicht zou denken. De bereikbaarheid, uitstraling en werksfeer dragen bij aan het succes van de organisatie. 

Veel startende ondernemers werken, als de werkzaamheden het toelaten uiteraard, in eerste instantie vanuit huis. Dit geeft de eerste periode rust om de basis van je bedrijf goed op te zetten. Vandaaruit kun je vanzelf gaan zoeken naar een externe bedrijfsruimte.

  • Lees in dit artikel bijvoorbeeld alles over flexplekken voor zzp'ers

4. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Startende ondernemers schrijven zich in bij de Kamer van Koophandel (KvK). Vanaf een week vóór de start van je bedrijf kun je je inschrijven in het Handelsregister.

Startende ondernemers komen in aanmerking voor speciale belastingregelingen als de zelfstandigen- en startersaftrek

Btw-identificatienummer

Je krijgt een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer als jouw gegevens zijn verwerkt door de Belastingdienst. Je hoeft je dus niet zelf in te schrijven bij de Belastingdienst, dat regelt de KvK voor jou.

5. Regel bankzaken en verzekeringen

Als startende ondernemer heb je een zakelijke rekening nodig. Dit geeft niet alleen professionele uitstraling, maar zorgt er vooral ook voor dat je een overzichtelijke administratie opzet.

Met een zakelijke rekening scheid je de zakelijke- en privé-uitgaven, waardoor je altijd een goed financieel overzicht hebt

Verder heb je waarschijnlijk zakelijke verzekeringen nodig om zakelijke risico's af te dekken. Denk aan bijvoorbeeld aansprakelijkheid, rechtsbijstand en arbeidsongeschiktheid.

Kan ik als zelfstandige personeel aannemen

Ga jij starten als ZZP'er?

Begin goed met je privé en zakelijke financiën gescheiden. Open nu de nieuwe Rabo ZZP Rekening zonder vaste kosten. 

Ontdek je voordeel

Meer over ondernemingsplan

Meer over ondernemingsplan
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten