Van idee naar eigen bedrijf

Van eerste idee naar eigen bedrijf

Ondernemen begint met een goed idee. Vervolgens moet dat idee naar iets concreets worden omgezet: een onderneming. In dit artikel lees je hoe je de stap kunt maken van een goed idee naar het starten van een eigen bedrijf.

1. Maak je idee zo concreet mogelijk 

Maak je idee zo concreet mogelijk door jezelf kritische vragen te stellen en deze uitgebreid te beantwoorden. In het ondernemingsplan komen allerlei zaken aan bod.

Zo moet je onder meer de volgende vragen beantwoorden:

 • Wat ga je precies doen en voor wie?
 • Hoe ga je het product of dienst creëren?
 • Waar en hoe ga je dit aanbieden?
 • Wat is je doelgroep?
 • Wat brengt het financieel op?

Wees zo concreet mogelijk in je bedrijfsplan. Wees eerlijk tegen jezelf; over de mogelijke zwakke punten van jezelf en van het idee.

De uitwerking van het idee geeft houvast en focus. Je signaleert mogelijke obstakels en kunt alvast bedenken hoe je die kunt ontwijken of overwinnen.

 • Lees in dit artikel nog eens goed na hoe je een goed idee bedenkt 

2. Kies de juiste rechtsvorm

Kies een rechtsvorm die bij jou als ondernemer en je idee past. Het verschil tussen rechtsvormen zit 'm vooral in aansprakelijkheid en belastingen.

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak 

Een vaak gekozen twee optie voor startende ondernemers is de bv

3. Zoek een geschikte locatie voor je bedrijf

Het vinden van een geschikte locatie voor je bedrijf is van groter belang dan je wellicht zou denken. De bereikbaarheid, uitstraling en werksfeer dragen bij aan het succes van de organisatie. 

Veel startende ondernemers werken, als de werkzaamheden het toelaten uiteraard, in eerste instantie vanuit huis. Dit geeft de eerste periode rust om de basis van je bedrijf goed op te zetten. Vandaaruit kun je vanzelf gaan zoeken naar een externe bedrijfsruimte.

 • Lees in dit artikel bijvoorbeeld alles over flexplekken voor zzp'ers

4. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Startende ondernemers schrijven zich in bij de Kamer van Koophandel (KvK). Vanaf een week vóór de start van je bedrijf kun je je inschrijven in het Handelsregister.

Startende ondernemers komen in aanmerking voor speciale belastingregelingen als de zelfstandigen- en startersaftrek

Btw-identificatienummer

Je krijgt een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer als jouw gegevens zijn verwerkt door de Belastingdienst. Je hoeft je dus niet zelf in te schrijven bij de Belastingdienst, dat regelt de KvK voor jou.

5. Regel bankzaken en verzekeringen

Als startende ondernemer heb je een zakelijke rekening nodig. Dit geeft niet alleen professionele uitstraling, maar zorgt er vooral ook voor dat je een overzichtelijke administratie opzet.

Met een zakelijke rekening scheid je de zakelijke- en privé-uitgaven, waardoor je altijd een goed financieel overzicht hebt

Verder heb je waarschijnlijk zakelijke verzekeringen nodig om zakelijke risico's af te dekken. Denk aan bijvoorbeeld aansprakelijkheid, rechtsbijstand en arbeidsongeschiktheid.

Bijgewerkt op: 04-02-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ondernemingsplan maken

Een goed ondernemersplan schrijven is de eerste stap naar een succesvolle start van jouw bedrijf. In een bedrijfsplan maak je jouw plannen concreet en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.

Opstellen ondernemersplan

In de artikelen op deze pagina lees je alles over het maken van een businessplan. Hierbij komen ook de volgende tips van pas:

Meest gelezen op IkGaStarten over het opstellen van een ondernemingsplan:

Ondernemingsplan maken: de meest gestelde vragen

 • Wat is een ondernemingsplan? Een ondernemingsplan wordt ook wel businessplan, bedrijfsplan of ondernemersplan genoemd. In het ondernemingsplan beschrijf je onder meer je doelen, de markt, hoe je de marketing aanpakt en maak je een financieel plan.
 • Hoe ziet een ondernemingsplan eruit? Het ondernemingsplan bestaat uit 7 onderdelen, waaronder het marketingplan en het financieel plan. Je beschrijft hierin je plan van aanpak om je onderneming tot een succes te maken. Download de verschillende voorbeeldplannen per branche die je verder helpen.
 • Waarom een ondernemingsplan schrijven? Voor startende ondernemers die financiering nodig hebben is het noodzakelijk een ondernemingsplan te schrijven. Ook als je geen directe financieringsbehoefte hebt, is het schrijven van een ondernemersplan belangrijk. Het geeft je inzicht in de levensvatbaarheid van je onderneming
 • Is een ondernemingsplan verplicht? Een ondernemingsplan opstellen is niet verplicht. Als je startkapitaal nodig hebt voor je onderneming, is het wel noodzakelijk een ondernemersplan te schrijven. Zonder een goed onderbouwd financieel plan kom je niet in aanmerking voor financiering.
 • Hoe maak ik een ondernemingsplan? Aan de hand van diverse gratis voorbeelden van ondernemingsplannen kun je zelf een ondernemersplan opstellen. Per hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je een ondernemingsplan schrijft.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.