Business model canvas ondernemer

8. Het Business Model Canvas

Met het business model canvas breng je jouw bedrijfsaspecten goed in kaart. Aan de hand van bouwstenen beschrijf je het bedrijf, verdienmodel, de klanten, relaties en leveranciers. Zo krijg je zicht op bedrijfsonderdelen die van groot belang zijn en waar eventuele bijsturing nodig is.

Business model canvas toevoegen aan je ondernemingsplan

Het business model canvas is ooit ontworpen door Alex Osterwalder, die er samen met Yves Pigneur een boek over schreef. Het model (PDF) werkt zeer overzichtelijk en bestaat uit negen bouwstenen.

Je kunt het business model canvas toevoegen aan je ondernemingsplan om helder in beeld te brengen wat je plannen zijn. Ga aan de slag met het voorbeeld op deze pagina en maak een vliegende start.

Business model canvas voorbeeld

Download een gratis voorbeeld door op het plaatje of de oranje button onder de afbeelding te klikken (dit bestand opent in PDF).

Wil je meer weten over hoe een business model canvas is opgebouwd en wat de verschillende bouwstenen betekenen? Lees er alles over in dit artikel: 

Business Model Canvas

Download gratis PDF

Verdienmodel in kaart brengen

Beantwoord bij het opstellen van het verdienmodel de vraag hoe je geld gaat verdienen. Door (realistische) doelstellingen te formuleren en te denken in scenario’s, laat je zien hoe je inkomsten genereert. Deze informatie is niet alleen essentieel voor jezelf, maar ook voor potentiële investeerder.

Een verdienmodel in kaart brengen kan op verschillende manieren. Een manier is het business model canvas.

« Ga terug naar hoofdstuk 7
« Ga terug naar de overzichtspagina

Bijgewerkt op: 12-05-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Wat staat er in een ondernemingsplan?

Of je het nu een businessplan, bedrijfsplan, ondernemingsplan of ondernemersplan noemt: dit document is een belangrijke houvast bij de start van je bedrijf. Hiermee breng je alle kansen, concurrentie en potentiële klanten in kaart. Lees in deze snelcursus wat er in welke hoofdstukken van jouw ondernemingsplan aan bod komt.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.