8. Het Business Model Canvas

Bijgewerkt op 21 juni 2023
2 min  leestijd
3.385
Auteur: Marieke Leijnen
Business model canvas ondernemer

Met het business model canvas breng je jouw bedrijfsaspecten goed in kaart. Aan de hand van bouwstenen beschrijf je het bedrijf, verdienmodel, de klanten, relaties en leveranciers. Zo krijg je zicht op bedrijfsonderdelen die van groot belang zijn en waar eventuele bijsturing nodig is.

Business model canvas toevoegen aan je ondernemingsplan

Het business model canvas is ooit ontworpen door Alex Osterwalder, die er samen met Yves Pigneur een boek over schreef. Het model (PDF) werkt zeer overzichtelijk en bestaat uit negen bouwstenen.

Je kunt het business model canvas toevoegen aan je ondernemingsplan om helder in beeld te brengen wat je plannen zijn. Ga aan de slag met het gratis voorbeeld op deze pagina en maak een vliegende start.

Business model canvas voorbeeld

Download een gratis invulmodel door op het plaatje of de blauwe button onder de afbeelding te klikken.

Wil je meer weten over hoe een business model canvas is opgebouwd en wat de verschillende bouwstenen betekenen? Lees er alles over in dit artikel: 

 

Image
Business Model Canvas IkGaStarten

Download gratis PDF

Verdienmodel in kaart brengen

Beantwoord bij het opstellen van het verdienmodel de vraag hoe je geld gaat verdienen. Door (realistische) doelstellingen te formuleren en te denken in scenario’s, laat je zien hoe je inkomsten genereert. Deze informatie is niet alleen essentieel voor jezelf, maar ook voor potentiële investeerder.

Een verdienmodel in kaart brengen kan op verschillende manieren. Een manier is het business model canvas.

« Ga terug naar hoofdstuk 7
« Ga terug naar de overzichtspagina

Meer over wat staat er in een ondernemingsplan?

Meer over wat staat er in een ondernemingsplan?
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten