Belangrijke verzekeringen

9 belangrijke verzekeringen voor ondernemers

Welke verzekeringen heb je nodig als (startende) ondernemer? Per bedrijf of ondernemer kan het verschillen welke risico's je loopt. In dit overzicht gaan we dieper op verschillende verzekeringen. Welke zijn op jou van toepassing?

Ben je benieuwd naar een specifieke verzekering? Klik dan direct door via de links hieronder:

 1. Arbeidsongeschiktheidsverzekering
 2. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
 3. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
 4. Rechtsbijstandverzekering
 5. Inventarisverzekering
 6. Goederentransportverzekering
 7. Debiteurenverzekering/kredietverzekering
 8. Pensioen
 9. Ziektekostenverzekering

1. Arbeidsongeschiktheidverzekering (AOV)

Als jij in de toekomst arbeidsongeschikt raakt, hoef je als ondernemer niet op steun van de overheid te rekenen. Het is nog niet verplicht, maar zelfstandige ondernemers doen er verstandig aan om zich goed tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren.

Vanaf 2024 wordt de AOV wél verplicht.

Een AOV is minder duur dan je waarschijnlijk denkt. De premie hangt onder andere af van het risico dat je loopt in je beroep. Particuliere verzekeraars hanteren daarnaast voor starters vaak redelijk aantrekkelijke tarieven. 

De hoogte van de premie hangt ook af van je leeftijd en het bedrag waarvoor jij je wilt verzekeren. 

Tip: De arbeidsongeschiktheidsverzekering is fiscaal aftrekbaar.

Hoe jonger en gezonder je bent, des te lager de premie. Wanneer je op een latere leeftijd instapt, krijg je een hogere premie vanwege het hogere risico dat de verzekeraar loopt.

2. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Wie denkt dat hij met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering ook meteen de bedrijfsmatige risico's kan afdekken, komt bedrogen uit.

Zakelijk gezien zul je een aparte bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten, zodat jij (en jouw eventuele medewerkers) verzekerd zijn voor de schade die kan ontstaan tijdens het uitoefenen van de werkzaamheden.

De premie is onder andere afhankelijk van de werkzaamheden, jaaromzet en het aantal werknemers.


Tip: Meer weten over aansprakelijkheid? We hebben een whitepaper voor je gemaakt met alle informatie hierover. Deze pdf is gratis te downloaden.


3. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Ben jij actief in de adviserende sector? Dan kan het gebeuren dat jij (of jouw werknemers) beroepsfouten maken en daardoor financiële schade veroorzaken bij je opdrachtgever.

Voor dit soort kwesties zijn speciale beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen in het leven geroepen.

Het verschil tussen beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid

Veel ondernemers verwarren deze twee verzekeringen omdat ze qua naam zo op elkaar lijken.

 • Met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je het risico van het toebrengen van vermogensschade aan je opdrachtgever. Let op: bij Interpolis is dit een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

 • Met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je jezelf en je eventuele werknemers tegen de gevolgen van het toebrengen van schade aan andere personen of hun spullen. 

Lees hier meer over de verschillen.

4. Rechtsbijstandverzekering

Hopelijk krijg je er nooit mee te maken, maar een zakelijke rechtsbijstandverzekering helpt je bij juridische problemen met bijvoorbeeld afnemers, leveranciers, personeel en de overheid.

Het dekt onder meer advocaatkosten, deurwaarderskosten en proceskosten. Je krijgt deskundige juridische hulp om een probleem op te lossen en/of een rechtszaak te voorkomen.

Net als bij de aansprakelijkheidsverzekering is een particuliere rechtsbijstandverzekering niet genoeg. Je moet hiervoor een speciale ondernemers rechtsbijstandverzekering afsluiten. 

5. Inventarisverzekering

Met de inventarisverzekering (bedrijfsmiddelenverzekering) kunnen ondernemers hun kantoren, machines, inventaris, voorraden en transportmiddelen (het bedrijfsvermogen) verzekeren tegen schade, bijvoorbeeld diefstal of brand.

Het afdekken van deze risico's is zeker geen overbodige luxe. Door brand of diefstal kun je bijvoorbeeld ook vertraging in de productie oplopen.

Let op: voor draagbare elektronische apparaten als laptops en camera's heb je een aparte verzekering nodig.

6. Goederentransportverzekering

Deze verzekering dekt schade die ontstaat als je zelf spullen vervoert of dat uitbesteed aan een beroepsvervoerder. Op internet kun je via een zoekopdracht verschillende goederentransportverzekeringen met elkaar vergelijken. 

 • Meer lezen over welke risico's van toepassing zijn op jouw transportregeling? Kijk op de pagina Transport.

7. Debiteurenverzekering/kredietverzekering

Ondernemers die goederen afleveren op rekening, lopen het risico dat de klant niet kan of wil betalen. Voor gevestigde ondernemingen is de schade dan vaak nog wel te overzien, maar starters kunnen hierdoor financieel echt in de problemen komen.

Een debiteurenverzekering (ook wel kredietverzekering genoemd) dekt deze risico's af en stelt jou grotendeels schadeloos wanneer je te maken krijgt met wanbetalers. 

8. Pensioen

Grote kans dat je bij de start van je bedrijf nog niet bezig bent met je pensioen. Toch is het verstandig je hier zo snel mogelijk in te verdiepen. Als ondernemer heb je na je pensioen namelijk alleen recht op AOW.

Dat is voor de meeste ondernemers niet genoeg om onbezorgd van hun oude dag te kunnen genieten.

AOW aanvullen als ondernemer

Om je AOW aan te vullen, kun je een zorgverzekeraar inschakelen voor een pensioenvoorziening. Ouderwets maandelijks zelf een bedrag opzij zetten kan natuurlijk ook, maar die methode vergt wel de nodige discipline. Bij de Rabobank kun je bijvoorbeeld banksparen.

9. Ziektekostenverzekering

Net als iedereen in Nederland ben je als ondernemer verplicht een ziektekostenverzekering af te sluiten. Dit is dus geen specifieke ondernemersverzekering.

Ben jij op zoek naar een goede zorgverzekering speciaal voor ondernemers? Er zijn online diverse onafhankelijke vergelijkingssites te vinden waarmee je kunt vaststellen welke zorgverzekeraar het best aansluit bij jouw wensen.

Bijgewerkt op: 18-12-2020

Wat vind je van dit artikel?

x27
x8

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ben je zzp'er? Dan moet je je binnen een paar jaar verplicht gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dit betekent het voor jou als een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht wordt.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Eigenlijk kun je wel wat juridisch advies gebruiken, want een klant weigert al maanden om jouw factuur te betalen. Maar op deze extra kosten zit je eigenlijk helemaal niet te wachten. Wat nu?

Juridisch conflict? Een rechtsbijstandsverzekering biedt uitkomst
Juridisch conflict? Een rechtsbijstandsverzekering biedt uitkomst

Verzekeren

Een goed voorbereide ondernemer telt voor twee, maar natuurlijk hoef je niet meteen alles te verzekeren. Start je als zzp'er? Dan hoef jij bijvoorbeeld (nog) geen rekening te houden met werknemersverzekeringen terwijl dit voor werkgevers juist een must is.

Maar hoe weet je nou welke risico's je moet afdekken? Dat hangt sterk af van je situatie en branche. Je wilt natuurlijk geen premie betalen voor wat je niet nodig hebt, maar wel goed verzekerd zijn. Hier vind je een overzicht van alle relevante verzekeringen voor ondernemers.

Het in elk geval aan te raden om te kijken naar de volgende vragen:

 1. Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering relevant?
 2. Bouw ik straks nog steeds pensioen op?
 3. Hoe zit het met mijn aansprakelijkheid?

Extra leestip! Alles wat je moet weten over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf hebben we opgeschreven in de whitepaper 'ben jij voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld'. Simpel en overzichtelijk, zodat je snel de juiste informatie hebt. 

Doe mij die gratis PDF maar

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.610 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.