9 belangrijke verzekeringen voor ondernemers

Bijgewerkt op 07 april 2021
8 min  leestijd
34.794
Image
Belangrijke verzekeringen ondernemers

Welke verzekeringen heb je nodig als (startende) ondernemer? Per bedrijf of ondernemer kan het verschillen welke risico's je loopt. In dit overzicht gaan we dieper op verschillende verzekeringen.

Ben je benieuwd naar een specifieke verzekering? Klik dan direct door via de links hieronder:

 1. Arbeidsongeschiktheidsverzekering
 2. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
 3. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
 4. Rechtsbijstandverzekering
 5. Inventarisverzekering
 6. Transportverzekering
 7. Voorraadverzekering
 8. Pensioen
 9. Autoverzekering

Wil je snel een antwoord hebben? Met deze tool weet je na enkele vragen binnen één minuut welke verzekeringen je nodig hebt.

1. Arbeidsongeschiktheidverzekering (AOV)

Als jij in de toekomst arbeidsongeschikt raakt, hoef je als ondernemer niet op steun van de overheid te rekenen. Het is nog niet verplicht, maar zelfstandige ondernemers doen er verstandig aan om zich goed tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren. 

Mocht je bijvoorbeeld door het coronavirus langdurig ziek worden en niet kunnen werken, dan krijg je (na de eigenrisicoperiode) een uitkering van de verzekering. 

Over een aantal jaar (2026 of later) wordt de AOV waarschijnlijk wél verplicht.

De hoogte van de premie voor je AOV hangt af van verschillende zaken. Op sommige factoren heb je zelf invloed, bijvoorbeeld de wachttijd (ook wel eigenrisicoperiode) en de hoogte van het bedrag dat je wilt verzekeren.

Tegelijkertijd zijn er ook factoren waar je geen invloed op hebt. Denk bijvoorbeeld aan je leeftijd en de zwaarte van je beroep.

Premie fiscaal aftrekbaar

Hoe jonger en gezonder je bent, des te lager de premie. Wanneer je op een latere leeftijd instapt, krijg je een hogere premie vanwege het hogere risico dat de verzekeraar loopt. En: de arbeidsongeschiktheidsverzekering is fiscaal aftrekbaar. Je betaalt dus minder inkomstenbelasting. Hier staat wel tegenover dat je inkomstenbelasting over je uitkering betaalt, als je arbeidsongeschikt wordt. 

2. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering zijn je bedrijfsmatige risico’s helaas niet afgedekt. Je product veroorzaakt bijvoorbeeld schade of een klant wordt ziek door eten dat jouw medewerker heeft bereid. Meestal een ongelukje, maar dat kan voor jou flink in de kosten lopen. 

Zakelijk gezien sluit je daarvoor een aparte bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af, zodat jij en jouw eventuele medewerkers) verzekerd zijn voor de schade die kan ontstaan tijdens het uitoefenen van de werkzaamheden.

De premie is onder andere afhankelijk van de werkzaamheden, jaaromzet en het aantal werknemers.

Meer weten over aansprakelijkheid? Download de gratis whitepaper Aansprakelijkheid

Heb jij jouw verzekeringen voor 2023 goed geregeld?

Choices

3. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

Ben jij actief in de adviserende sector? Dan kan het gebeuren dat je beroepsfouten maakt en daardoor financiële schade veroorzaakt bij je opdrachtgever.

Voor dit soort kwesties zijn speciale beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen in het leven geroepen. Ook bij deze verzekering kun je medewerkers meeverzekeren.

Aansprakelijkheid

Alles over aansprakelijkheid

Wanneer word ik aansprakelijk gesteld? Welke vormen? Wat kost het? Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen van ondernemers.

Beperk je risico's

Verschil tussen beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid

Veel ondernemers verwarren deze twee verzekeringen omdat ze qua naam zo op elkaar lijken.

 • Met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) verzeker je jezelf en je eventuele werknemers tegen de gevolgen van het toebrengen van schade aan andere personen of hun spullen.

 • Met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) verzeker je het risico van uitbrengen van een verkeerd advies, waardoor je opdrachtgever financiële schade lijdt. Let op: bij Interpolis is dit een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Lees meer over de verschillen tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid.

4. Rechtsbijstandverzekering

Net als bij de aansprakelijkheidsverzekering is een particuliere rechtsbijstandverzekering niet genoeg. Een juridisch conflict lijkt ver weg, maar kan zomaar ontstaan. Je kunt hiervoor als ondernemer een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten.

Zakelijke rechtsbijstand

Een zakelijke rechtsbijstandverzekering helpt je bij juridische problemen met bijvoorbeeld afnemers, leveranciers, personeel en de overheid.

Het dekt onder meer advocaatkosten, deurwaarderskosten en proceskosten. Je krijgt deskundige juridische hulp om een probleem op te lossen en/of een rechtszaak te voorkomen.

Is een rechtsbijstandverzekering relevant voor jou? Lees dan hier alles over het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering afsluiten

Ook fijn, bij de zakelijke rechtsbijstandverzekering van Interpolis betaal je geen eigen risico.  

5. Inventarisverzekering

Met de inventarisverzekering (bedrijfsmiddelenverzekering) kunnen ondernemers hun kantoren, machines, inventaris, voorraden en transportmiddelen (het bedrijfsvermogen) verzekeren tegen schade, bijvoorbeeld diefstal of brand.

Het afdekken van deze risico's is zeker geen overbodige luxe. Door brand of diefstal kun je bijvoorbeeld ook vertraging in de productie oplopen. Je wilt je bedrijfsmiddelen dan snel kunnen vervangen. 

Bedrijfspand of vanuit huis werken?

De inventarisverzekering is belangrijk voor ondernemers die een bedrijfspand hebben gekocht of gehuurd. Wanneer je vanuit huis werkt, moet je controleren of je particuliere inboedelverzekering ook je zakelijke inventaris aan huis verzekert. Dat is vaak niet zo, of maar tot een bepaald bedrag.

Let op: als je jouw draagbare elektronische apparaten zoals laptops en camera's ook buitenshuis gebruikt, heb je een aparte verzekering nodig. 

6. Transportverzekering

Deze verzekering dekt schade die ontstaat als je zelf spullen vervoert of dat uitbesteed aan een beroepsvervoerder. Ook als je goederen gestolen worden, valt dat onder de transportverzekering

7. Voorraadverzekering

Heb je een webshop of fysieke winkel? Dan heb je waarschijnlijk ook een aardige voorraad liggen. Met de voorraadverzekering verzeker je de hele bedrijfsvoorraad.

Wanneer er schade ontstaat door brand of wateroverlast, helpt een voorraadverzekering je om weer snel aan de slag te gaan. Ook bij diefstal van je voorraad kun je beroep doen op deze verzekering.  

Onder bedrijfsvoorraad vallen:

 • Alle goederen die je wilt verkopen
 • Emballage
 • Zaken in bewerking
 • Grond- en hulpstoffen
 • Halffabricaten

8. Pensioen

Grote kans dat je bij de start van je bedrijf nog niet bezig bent met je pensioen. Toch is het verstandig om je hier zo snel mogelijk in te verdiepen. Als ondernemer heb je na je pensioen namelijk alleen recht op AOW.

Dat is voor de meeste ondernemers niet genoeg om onbezorgd van hun oude dag te kunnen genieten.

AOW aanvullen als ondernemer

Om je AOW aan te vullen, kun je een zorgverzekeraar inschakelen voor een pensioenvoorziening. Ouderwets maandelijks zelf een bedrag opzij zetten kan natuurlijk ook, maar daar heb je wel wat discipline voor nodig.

Bij de Rabobank kun je bijvoorbeeld banksparen. Je kunt ervoor kiezen om je geld voor langere periode vast te zetten, dat maakt het sparen voor lange termijn makkelijker. 

9. Zakelijke autoverzekering

Als ondernemer heb je misschien een auto of bestelbus van de zaak of zelfs een wagenpark. Als de auto op naam van je bedrijf staat en dus op de balans van je onderneming staat, moet je hiervoor een zakelijke autoverzekering afsluiten.

Als je privévoertuig ook particulier verzekerd, zijn je zakelijke ritten hier namelijk niet in mee verzekerd. 

Bij de zakelijke autoverzekering van Interpolis ben je WA-verzekerd, dus voor schade aan spullen of de wagen van een ander of lichamelijke schade. Je kunt dit aanvullen met dekking bij diefstal van of schade aan je zakelijke voertuig. 

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties

Veelgestelde vragen over de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers

 • Wat zijn de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers? Ben jij zelfstandig ondernemer? Dan is het belangrijk om je goed te verzekeren. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Toch is niet elke verzekering even relevant voor jou. Ontdek de negen belangrijkste verzekeringen voor ondernemers.
 • Wat kosten de belangrijkste zakelijke verzekeringen? Om te bepalen hoe hoog de premie wordt voor jouw zakelijke verzekeringen, moet je rekening houden met verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan je beroep, omzet en de keuzes die je zelf maakt omtrent de dekking van de verzekeringen.
 • Zijn zakelijke verzekeringen verplicht als ondernemer? Kort gezegd: nee. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de juiste verzekeringen. Wel is er één uitzondering. Het ziet er naar uit dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) verplicht wordt in de nabije toekomst.

  Meer over verzekeren

  Meer over verzekeren

  Snel weten welke verzekeringen je nodig hebt?

  Beantwoord dan nu 7 vragen en binnen 2 minuten weet jij of je geen verzekering over het hoofd hebt gezien.

  Sluiten