Belangrijke verzekeringen

9 belangrijke verzekeringen voor ondernemers

Als ondernemer loop je persoonlijke en bedrijfsmatige risico's. Denk maar aan arbeidsongeschiktheid, uitval van personeel of een brand in je bedrijfspand. Per bedrijf of ondernemer kan het verschillen welke risico's je loopt. In dit overzicht gaan we dieper op verschillende verzekeringen. Welke zijn op jou van toepassing?

1. Ziektekostenverzekering

Net als iedereen in Nederland ben je als ondernemer verplicht een ziektekostenverzekering af te sluiten. Ben jij op zoek naar een goede zorgverzekering speciaal voor ondernemers? Er zijn online diverse onafhankelijke vergelijkingssites te vinden waarmee je kunt vaststellen welke zorgverzekeraar het best aansluit bij jouw wensen.

2. Pensioen

Je houdt je bij het opzetten van een onderneming waarschijnlijk nog niet bezig met iets te regelen voor je pensioen. Toch is het verstandig je hier zo snel mogelijk in te verdiepen. Ondernemers hebben na hun pensionering namelijk alleen recht op AOW en dat is voor de meeste mensen niet genoeg om onbezorgd van hun oude dag te kunnen genieten.

Om hun AOW aan te vullen, kiezen sommige ondernemers ervoor om een zorgverzekeraar in te schakelen voor een pensioenvoorziening. Ouderwets maandelijks zelf een bedrag opzij zetten kan natuurlijk ook, maar die methode vergt wel de nodige discipline. Bij de Rabobank kun je bijvoorbeeld banksparen.

3. Arbeidsongeschiktheidverzekering (AOV)

Indien jij in de toekomst arbeidsongeschikt raakt, hoef je als ondernemer niet op steun van de overheid te rekenen. Het is (nog) niet verplicht, maar zelfstandige ondernemers doen er verstandig aan om zich goed tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren.

En een AOV is minder duur dan je waarschijnlijk denkt. Vaak heb je al een AOV voor 1 euro per declarabel uur.  Particuliere verzekeraars hanteren daarnaast voor starters vaak redelijk aantrekkelijke tarieven. De hoogte van de premie hangt erg af van jouw leeftijd en het bedrag waarvoor jij je wilt verzekeren. 

4. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Wie denkt dat hij met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering ook meteen zijn bedrijfsmatige risico's kan afdekken, komt bedrogen uit. Zakelijk gezien zul je een aparte bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten, zodat jij (en jouw eventuele medewerkers) straks verzekerd zijn voor de schade die kan ontstaan tijdens het uitoefenen van de werkzaamheden.

De premie is onder andere afhankelijk van de werkzaamheden, jaaromzet en het aantal werknemers. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering valt binnen Interpolis ZekerVanJeZaak® een handig pakket aan waarmee je diverse belangrijke bedrijfsrisico's, waaronder bedrijfsaansprakelijkheid, in één keer kunt afdekken.


Tip: Meer weten over aansprakelijkheid? We hebben een whitepaper voor je gemaakt met alle informatie hierover. Deze pdf is gratis te downloaden.


5. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Ben jij actief in de adviserende sector? Dan kan het gebeuren dat jij (of jouw werknemers) beroepsfouten maken en daardoor schade veroorzaken bij derden. Voor dit soort kwesties zijn speciale beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen in het leven geroepen.

6. Rechtsbijstandverzekering

Bij juridische problemen met afnemers, leveranciers en personeel, dekt de rechtsbijstandsverzekering onder meer advocaatkosten, deurwaarderkosten en proceskosten.

Net als bij de aansprakelijkheidsverzekering is particulier verzekerd zijn niet genoeg. Je moet hiervoor een speciale ondernemers rechtsbijstandverzekering afsluiten. 

7. Bedrijfsvermogen verzekeren

Met deze bedrijfsverzekering kunnen ondernemers hun kantoren, machines, inventaris, voorraden en transportmiddelen (het bedrijfsvermogen) verzekeren tegen schade, bijvoorbeeld diefstal of brand. Het afdekken van deze risico's is zeker geen overbodige luxe. Bijkomend probleem is dat je door brand of diefstal stagnatie in de productie kunt oplopen.

Let op: voor draagbare elektronische apparaten als laptops en camera's heb je een aparte verzekering nodig.

8. Goederentransportverzekering

Deze verzekering dekt schade die ontstaat bij het vervoer van goederen, zowel door eigen vervoer als door beroepsgoederenvervoer. Op internet kun je via een zoekopdracht verschillende goederentransportverzekeringen met elkaar vergelijken. 

  • Meer lezen over welke risico's van toepassing zijn op jouw transportregeling? Kijk op de pagina Transport.

9. Debiteurenverzekering/kredietverzekering

Ondernemers die goederen afleveren op rekening, lopen het risico dat de klant niet kan of wil betalen. Voor gevestigde ondernemingen is de schade dan vaak nog wel te overzien, maar starters kunnen hierdoor financieel echt in de problemen komen.

Een debiteurenverzekering dekt deze risico's af en stelt jou grotendeels schadeloos wanneer je te maken krijgt met wanbetalers. 

Bijgewerkt op: 17-10-2019

Wat vind je van dit artikel?

x20
x6

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Ben je zzp'er? Dan moet je je rond 2024 verplicht gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Zo'n verplichte AOV staat in het principeakkoord over de pensioenen waarover de vakbonden en het kabinet overeenstemming hebben bereikt. 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Verzekeren

Een goed voorbereide ondernemer telt voor twee, maar natuurlijk hoef je niet meteen alles te verzekeren. Start je als zzp'er? Dan hoef jij bijvoorbeeld (nog) geen rekening te houden met werknemersverzekeringen terwijl dit voor werkgevers juist een must is.

Maar hoe weet je nou welke risico's je moet afdekken? Dat hangt sterk af van je situatie en branche. Je wilt natuurlijk geen premie betalen voor wat je niet nodig hebt, maar wel goed verzekerd zijn. Hier vind je een overzicht van alle relevante verzekeringen voor ondernemers.

Het in elk geval aan te raden om te kijken naar de volgende vragen:

  1. Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering relevant?
  2. Bouw ik straks nog steeds pensioen op?
  3. Hoe zit het met mijn aansprakelijkheid?

Extra leestip! Alles wat je moet weten over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf hebben we opgeschreven in de whitepaper 'ben jij voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld'. Simpel en overzichtelijk, zodat je snel de juiste informatie hebt. 

Doe mij die gratis PDF maar

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.653 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.