Belangrijke verzekeringen ondernemers

9 belangrijke verzekeringen voor ondernemers

Welke verzekeringen heb je nodig als (startende) ondernemer? Per bedrijf of ondernemer kan het verschillen welke risico's je loopt. In dit overzicht gaan we dieper op verschillende verzekeringen. Welke zijn op jou van toepassing?

Ben je benieuwd naar een specifieke verzekering? Klik dan direct door via de links hieronder:

 1. Arbeidsongeschiktheidsverzekering
 2. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
 3. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
 4. Rechtsbijstandverzekering
 5. Inventarisverzekering
 6. Transportverzekering
 7. Voorraadverzekering
 8. Pensioen
 9. Autoverzekering

1. Arbeidsongeschiktheidverzekering (AOV)

Als jij in de toekomst arbeidsongeschikt raakt, hoef je als ondernemer niet op steun van de overheid te rekenen. Het is nog niet verplicht, maar zelfstandige ondernemers doen er verstandig aan om zich goed tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren. 

Mocht je bijvoorbeeld door het coronavirus langdurig ziek worden en niet kunnen werken, dan krijg je (na de eigenrisicoperiode) een uitkering van de verzekering. 

Over een aantal jaar (2024 of later) wordt de AOV waarschijnlijk wél verplicht.

De hoogte van de premie voor je AOV hangt af van verschillende zaken. Op sommige factoren heb je zelf invloed, bijvoorbeeld de wachttijd (ook wel eigenrisicoperiode) en de hoogte van het bedrag dat je wilt verzekeren.

Tegelijkertijd zijn er ook factoren waar je geen invloed op hebt. Denk bijvoorbeeld aan je leeftijd en de zwaarte van je beroep.

Premie fiscaal aftrekbaar

Tip: de arbeidsongeschiktheidsverzekering is fiscaal aftrekbaar.

Hoe jonger en gezonder je bent, des te lager de premie. Wanneer je op een latere leeftijd instapt, krijg je een hogere premie vanwege het hogere risico dat de verzekeraar loopt.

2. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering zijn je bedrijfsmatige risico’s helaas niet afgedekt. Je product veroorzaakt bijvoorbeeld schade of een klant wordt ziek door eten dat jouw medewerker heeft bereid. Meestal een ongelukje, maar dat kan voor jou flink in de kosten lopen. 

Zakelijk gezien sluit je daarvoor een aparte bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af, zodat jij en jouw eventuele medewerkers) verzekerd zijn voor de schade die kan ontstaan tijdens het uitoefenen van de werkzaamheden.

De premie is onder andere afhankelijk van de werkzaamheden, jaaromzet en het aantal werknemers.

Meer weten over aansprakelijkheid? Download de gratis whitepaper Aansprakelijkheid

3. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

Ben jij actief in de adviserende sector? Dan kan het gebeuren dat je beroepsfouten maakt en daardoor financiële schade veroorzaakt bij je opdrachtgever.

Voor dit soort kwesties zijn speciale beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen in het leven geroepen. Ook bij deze verzekering kun je medewerkers meeverzekeren.

Verschil tussen beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid

Veel ondernemers verwarren deze twee verzekeringen omdat ze qua naam zo op elkaar lijken.

 • Met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) verzeker je jezelf en je eventuele werknemers tegen de gevolgen van het toebrengen van schade aan andere personen of hun spullen.

 • Met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) verzeker je het risico van uitbrengen van een verkeerd advies, waardoor je opdrachtgever financiële schade lijdt. Let op: bij Interpolis is dit een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Lees meer over de verschillen tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid.

4. Rechtsbijstandverzekering

Net als bij de aansprakelijkheidsverzekering is een particuliere rechtsbijstandverzekering niet genoeg. Een juridisch conflict lijkt ver weg, maar kan zomaar ontstaan. Je kunt hiervoor als ondernemer een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten.

Zakelijke rechtsbijstand

Een zakelijke rechtsbijstandverzekering helpt je bij juridische problemen met bijvoorbeeld afnemers, leveranciers, personeel en de overheid.

Het dekt onder meer advocaatkosten, deurwaarderskosten en proceskosten. Je krijgt deskundige juridische hulp om een probleem op te lossen en/of een rechtszaak te voorkomen.

Ook fijn, bij de zakelijke rechtsbijstandverzekering van Interpolis betaal je geen eigen risico.  

5. Inventarisverzekering

Met de inventarisverzekering (bedrijfsmiddelenverzekering) kunnen ondernemers hun kantoren, machines, inventaris, voorraden en transportmiddelen (het bedrijfsvermogen) verzekeren tegen schade, bijvoorbeeld diefstal of brand.

Het afdekken van deze risico's is zeker geen overbodige luxe. Door brand of diefstal kun je bijvoorbeeld ook vertraging in de productie oplopen. Je wilt je bedrijfsmiddelen dan snel kunnen vervangen. 

Bedrijfspand of vanuit huis werken?

De inventarisverzekering is belangrijk voor ondernemers die een bedrijfspand hebben gekocht of gehuurd. Wanneer je vanuit huis werkt, moet je controleren of je particuliere inboedelverzekering ook je zakelijke inventaris aan huis verzekert. Dat is vaak niet zo, of maar tot een bepaald bedrag.

Let op: als je jouw draagbare elektronische apparaten zoals laptops en camera's ook buitenshuis gebruikt, heb je een aparte verzekering nodig. 

6. Transportverzekering

Deze verzekering dekt schade die ontstaat als je zelf spullen vervoert of dat uitbesteed aan een beroepsvervoerder. Ook als je goederen gestolen worden, valt dat onder de transportverzekering

7. Voorraadverzekering

Heb je een webshop of fysieke winkel? Dan heb je waarschijnlijk ook een aardige voorraad liggen. Met de voorraadverzekering verzeker je de hele bedrijfsvoorraad.

Wanneer er schade ontstaat door brand of wateroverlast, helpt een voorraadverzekering je om weer snel aan de slag te gaan. Ook bij diefstal van je voorraad kun je beroep doen op deze verzekering.  

Onder bedrijfsvoorraad vallen:

 • Alle goederen die je wilt verkopen
 • Emballage
 • Zaken in bewerking
 • Grond- en hulpstoffen
 • Halffabricaten

8. Pensioen

Grote kans dat je bij de start van je bedrijf nog niet bezig bent met je pensioen. Toch is het verstandig om je hier zo snel mogelijk in te verdiepen. Als ondernemer heb je na je pensioen namelijk alleen recht op AOW.

Dat is voor de meeste ondernemers niet genoeg om onbezorgd van hun oude dag te kunnen genieten.

AOW aanvullen als ondernemer

Om je AOW aan te vullen, kun je een zorgverzekeraar inschakelen voor een pensioenvoorziening. Ouderwets maandelijks zelf een bedrag opzij zetten kan natuurlijk ook, maar daar heb je wel wat discipline voor nodig.

Bij de Rabobank kun je bijvoorbeeld banksparen. Je kunt ervoor kiezen om je geld voor langere periode vast te zetten, dat maakt het sparen voor lange termijn makkelijker. 

9. Zakelijke autoverzekering

Als ondernemer heb je misschien een auto of bestelbus van de zaak of zelfs een wagenpark. Als de auto op naam van je bedrijf staat en dus op de balans van je onderneming staat, moet je hiervoor een zakelijke autoverzekering afsluiten.

Als je privévoertuig ook particulier verzekerd, zijn je zakelijke ritten hier namelijk niet in mee verzekerd. 

Bij de zakelijke autoverzekering van Interpolis ben je WA-verzekerd, dus voor schade aan spullen of de wagen van een ander of lichamelijke schade. Je kunt dit aanvullen met dekking bij diefstal van of schade aan je zakelijke voertuig. 

Veelgestelde vragen over de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers

 • Wat zijn de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers? Ben jij zelfstandig ondernemer? Dan is het belangrijk om je goed te verzekeren. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Toch is niet elke verzekering even relevant voor jou. Ontdek de negen belangrijkste verzekeringen voor ondernemers.
 • Wat kosten de belangrijkste zakelijke verzekeringen? Om te bepalen hoe hoog de premie wordt voor jouw zakelijke verzekeringen, moet je rekening houden met verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan je beroep, omzet en de keuzes die je zelf maakt omtrent de dekking van de verzekeringen.
 • Zijn zakelijke verzekeringen verplicht als ondernemer? Kort gezegd: nee. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de juiste verzekeringen. Wel is er één uitzondering. Het ziet er naar uit dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) verplicht wordt in de nabije toekomst.
  Bijgewerkt op: 07-04-2021

  Wat vind je van dit artikel?

  Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

  Lees meer

  Dagelijks ben je op pad in je bestelbus vol met gereedschappen en materialen. Of met je bestellingen. Zijn die spullen eigenlijk wel verzekerd bij een aanrijding of diefstal? En wat als ze uit je handen vallen tijdens het uitladen?

  marieke
  marieke

  Bij een bouwproject zijn vaak veel partijen betrokken. Wat te denken van een hoofdaannemer, constructeur, loodgieter, installateur en stukadoor?

  CAR-verzekering voor ondernemers in de bouw
  CAR-verzekering voor ondernemers in de bouw

  Verzekeren

  Een goed voorbereide ondernemer telt voor twee, maar natuurlijk hoef je niet meteen alles te verzekeren. Start je als zzp'er? Dan hoef jij bijvoorbeeld (nog) geen rekening te houden met werknemersverzekeringen terwijl dit voor werkgevers juist een must is.

  Maar hoe weet je nou welke risico's je moet afdekken? Dat hangt sterk af van je situatie en branche. Je wilt natuurlijk geen premie betalen voor wat je niet nodig hebt, maar wel goed verzekerd zijn. Hier vind je een overzicht van alle relevante verzekeringen voor ondernemers.

  Het in elk geval aan te raden om te kijken naar de volgende vragen:

  1. Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering relevant?
  2. Bouw ik straks nog steeds pensioen op?
  3. Hoe zit het met mijn aansprakelijkheid?

  Extra leestip! Alles wat je moet weten over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf hebben we opgeschreven in de whitepaper 'ben jij voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld'. Simpel en overzichtelijk, zodat je snel de juiste informatie hebt. 

  Stuur mij die gratis PDF

  Created with Sketch.

  Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

  Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
   

  Ja ik wil die tips >

  Meld je aan

  Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.