horeca verzekeringen

Horeca: 5 verzekeringen voor ondernemers

De horecabranche is hard getroffen door de coronacrisis en maatregelen. De reserves zijn verbruikt en personeel is schaars. Je wil kosten besparen, maar juist in deze tijd zijn verzekeringen belangrijk in de horeca. Welke verzekeringen heb je nodig? Dit zijn de 5 belangrijkste, plus 6 extra verzekeringen.

Risico’s voor horeca-ondernemers

Zowel je bedrijf, je personeel, je klanten als jezelf kan iets overkomen. Er ontstaat brand in de keuken, een klant wordt ziek door voedsel dat door jouw personeel is bereid of je raakt arbeidsongeschikt en kunt tijdelijk niet in de zaak werken.

Voor de meeste risico’s geldt: de kans dat het jou overkomt is gelukkig klein, maar als het gebeurt kan de schade je veel geld kosten. Daarom is het slim om uit te zoeken voor welke risico’s je een verzekering afsluit.

 • Wat verzekeren collega’s in jouw branche? Bekijk de infographic.

Horeca verzekeringen, dit zijn de belangrijkste

Er zijn diverse verzekeringen voor je horeca-onderneming. Dit zijn de meest belangrijke. Klik op een link om meteen naar de info te gaan.

 1. Aansprakelijkheidsverzekering
 2. Bedrijfsmiddelen: inventaris en voorraad
 3. Rechtsbijstandsverzekering
 4. Verzuimverzekering
 5. Bedrijfsschadeverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering horeca

Hoe hard jij en je medewerkers ook werken, fouten maken is menselijk. Er kan schade ontstaan aan de spullen van klanten of iemand kan gewond raken. Dan kun je aansprakelijk gesteld worden voor de schade. Een paar voorbeelden:

 • Een klant wordt ziek na het eten in jouw restaurant
 • Een medewerker struikelt en laat zijn volle dienblad op de tas van je klant vallen
 • Een klant glijdt uit op jouw pas gedweilde vloer en raakt gewond

Met de aansprakelijkheidsverzekering (AVB) kun je de kosten van deze schade dekken. Dat geldt voor schade aan anderen (inclusief medewerkers) of spullen van anderen. Extra fijn: ook tijdelijke medewerkers zijn verzekerd.

Tip: alles over aansprakelijkheid lees je in de gratis whitepaper

Bedrijfsmiddelen: voorraad en inventaris

64% van de horeca-ondernemers verzekert de bedrijfsmiddelen, oftewel de voorraad en inventaris. Dat is ook niet zo gek. Het meubilair van je zaak, je keukenapparatuur, glazen en servies: je hebt meer inventaris dan je denkt.

Inventarisverzekering

Het is vervelend als daar schade aan ontstaat. Met een inventarisverzekering zijn die spullen verzekerd tegen inbraak, diefstal en brand.

Deze verzekering kan verschillende namen hebben: goederenverzekering, bedrijfsmiddelenverzekering en zakelijke inboedelverzekering. Ze betekenen allemaal hetzelfde. Ze verzekeren schade aan de spullen die niet bedoeld zijn voor verkoop aan je klanten.

Voorraadverzekering

De spullen die wel bedoeld zijn voor verkoop, dus je eten en drank, vallen onder je voorraad. Ook daar kan iets mee gebeuren, zoals waterschade, koelschade of diefstal. Dan kun je aanspraak maken op je voorraadverzekering, zodat je de producten en ingrediënten zo snel mogelijk kunt vervangen.

Rechtsbijstandsverzekering

Stel, je krijgt een conflict met je leverancier over de kwaliteit en de levertijd van producten die hij levert. Of je wil graag uitbreiden maar de buren klagen. De kosten van juridische conflicten lopen al snel hoog op. Die kosten kun je gelukkig verzekeren met de rechtsbijstandsverzekering.

 • Let op, ook hier geldt: je privé verzekering dekt de kosten van zakelijke situaties niet.

Verzuimverzekering

Ook als horeca ondernemer krijg je te maken met zieke werknemers. Sterker nog, het gemiddelde verzuim in de branche steeg in 2020 naar 3,7% ten opzichte van 2,7% in 2019 (CBS). Vooral als je werknemer langdurig ziek is, kunnen de kosten voor jou snel oplopen.

Je moet de werknemer namelijk niet alleen vervangen, je betaalt ook het loon door tijdens de ziekteperiode. Volgens de horeca cao is dat 95% in het eerste jaar, 75% in het tweede jaar. Deze kosten kun je verzekeren met een verzuimverzekering.

Bedrijfsschadeverzekering

Een situatie als brand of inbraak kan ervoor zorgen dat je je zaak tijdelijk moet sluiten en je dus geen omzet hebt. Daarvoor is er de bedrijfsschadeverzekering, waarmee je vermindering van de brutowinst verzekert. Zo kun je de vaste lasten en andere kosten doorbetalen.

Deze verzekering wordt ook wel bedrijfsstagnatieverzekering genoemd.

Deze verzekering vergoedt ook kosten om weer op te starten. Is je naamsbekendheid bijvoorbeeld gedaald door de tijdelijke sluiting? Ook een reclamecampagne wordt vergoed. Wat de verzekering bijvoorbeeld niet dekt is een sluiting door een verbouwing.

Andere verzekeringen horeca

Bovenstaande verzekeringen zijn het belangrijkst. Daarnaast kun je onderstaande risico’s verzekeren:

 • Welke verzekeringen zijn belangrijk voor horeca? De aansprakelijkheidsverzekering wordt in de horecabranche het meest afgesloten. Ook bedrijfsmiddelen worden vaak verzekerd. Dit is de top 5 horeca verzekeringen.
 • Welke risico's loop je als horeca ondernemer? Ondernemen is niet zonder risico's. Je kunt bijvoorbeeld aansprakelijk worden gesteld als een klant ziek wordt van jouw voedsel. Ook inbraak en brand zijn risico's. Alle risico's voor horeca ondernemers op een rij. 
 • Hoeveel verzekeringen moet je als horeca ondernemer afsluiten? Hoeveel en welke verzekeringen je moet afsluiten, hangt van jouw situatie af. De aansprakelijkheidsverzekering is de meest populaire. Deze 11 verzekeringen kunnen voor jou interessant zijn. 
Bijgewerkt op: 23-06-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Dagelijks ben je op pad in je bestelbus vol met gereedschappen en materialen. Of met je bestellingen. Zijn die spullen eigenlijk wel verzekerd bij een aanrijding of diefstal? En wat als ze uit je handen vallen tijdens het uitladen?

marieke
marieke

Bij een bouwproject zijn vaak veel partijen betrokken. Wat te denken van een hoofdaannemer, constructeur, loodgieter, installateur en stukadoor?

CAR-verzekering voor ondernemers in de bouw
CAR-verzekering voor ondernemers in de bouw

Verzekeren

Een goed voorbereide ondernemer telt voor twee, maar natuurlijk hoef je niet meteen alles te verzekeren. Start je als zzp'er? Dan hoef jij bijvoorbeeld (nog) geen rekening te houden met werknemersverzekeringen terwijl dit voor werkgevers juist een must is.

Maar hoe weet je nou welke risico's je moet afdekken? Dat hangt sterk af van je situatie en branche. Je wilt natuurlijk geen premie betalen voor wat je niet nodig hebt, maar wel goed verzekerd zijn. Hier vind je een overzicht van alle relevante verzekeringen voor ondernemers.

Het in elk geval aan te raden om te kijken naar de volgende vragen:

 1. Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering relevant?
 2. Bouw ik straks nog steeds pensioen op?
 3. Hoe zit het met mijn aansprakelijkheid?

Extra leestip! Alles wat je moet weten over de aansprakelijkheid van jouw bedrijf hebben we opgeschreven in de whitepaper 'ben jij voorbereid als je aansprakelijk wordt gesteld'. Simpel en overzichtelijk, zodat je snel de juiste informatie hebt. 

Stuur mij die gratis PDF

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.