In dit artikel duiken we in de belangrijkste verzekeringen voor horeca-ondernemers. Benieuwd naar een specifiek onderdeel? Klik dan op één van de onderstaande links.
- Aansprakelijkheidsverzekering
- Bedrijfsmiddelen: inventaris en voorraad
- Rechtsbijstandsverzekering
- Verzuimverzekering
- Bedrijfsschadeverzekering
- Overige belangrijke verzekeringen
Risico’s voor horeca-ondernemers
Zowel je bedrijf, je personeel, je klanten als jezelf kan iets overkomen. Er ontstaat brand in de keuken, een klant wordt ziek door voedsel dat door jouw personeel is bereid of je raakt arbeidsongeschikt en kunt tijdelijk niet in de zaak werken.
Voor de meeste risico’s geldt: de kans dat het jou overkomt is gelukkig klein, maar als het gebeurt kan de schade je veel geld kosten. Daarom is het slim om uit te zoeken voor welke risico’s je een verzekering afsluit.
Wat verzekeren collega’s in jouw branche? Bekijk de infographic.
Horecaverzekeringen: dit zijn de 7 belangrijkste
Hieronder zetten we de belangrijkste verzekeringen voor horeca-ondernemers op een rij. Welke past bij jouw zaak?
1. Aansprakelijkheidsverzekering voor horeca
Hoe hard jij en je medewerkers ook werken, fouten maken is menselijk. Er kan schade ontstaan aan de spullen van klanten of iemand kan gewond raken. Dan kun je aansprakelijk gesteld worden voor de schade. Een paar voorbeelden:
- Een klant wordt ziek na het eten in jouw restaurant
- Een medewerker struikelt en laat zijn volle dienblad op de tas van je klant vallen
- Een klant glijdt uit op jouw pas gedweilde vloer en raakt gewond
Met de aansprakelijkheidsverzekering (AVB) kun je de kosten van deze schade dekken. Dat geldt voor schade aan anderen (inclusief medewerkers) of spullen van anderen. Extra fijn: ook tijdelijke medewerkers zijn verzekerd.
Tip: alles over aansprakelijkheid lees je in de gratis whitepaper
2. Bedrijfsmiddelen: voorraad en inventaris
64% van de horeca-ondernemers verzekert de bedrijfsmiddelen, oftewel de voorraad en inventaris. Dat is ook niet zo gek. Het meubilair van je zaak, je keukenapparatuur, glazen en servies: je hebt meer inventaris dan je denkt.
Inventarisverzekering
Het is vervelend als daar schade aan ontstaat. Met een inventarisverzekering zijn die spullen verzekerd tegen inbraak, diefstal en brand.
Deze verzekering kan verschillende namen hebben: goederenverzekering, bedrijfsmiddelenverzekering en zakelijke inboedelverzekering. Ze betekenen allemaal hetzelfde. Ze verzekeren schade aan de spullen die niet bedoeld zijn voor verkoop aan je klanten.
Voorraadverzekering
De spullen die wel bedoeld zijn voor verkoop, dus je eten en drank, vallen onder je voorraad. Ook daar kan iets mee gebeuren, zoals waterschade, koelschade of diefstal. Dan kun je aanspraak maken op je voorraadverzekering, zodat je de producten en ingrediënten zo snel mogelijk kunt vervangen.
3. Rechtsbijstandsverzekering
Stel, je krijgt een conflict met je leverancier over de kwaliteit en de levertijd van producten die hij levert. Of je wil graag uitbreiden maar de buren klagen. De kosten van juridische conflicten lopen al snel hoog op. Die kosten kun je gelukkig verzekeren met de rechtsbijstandsverzekering.
- Let op, ook hier geldt: je privé verzekering dekt de kosten van zakelijke situaties niet.
4. Verzuimverzekering
Ook als horeca-ondernemer krijg je te maken met zieke werknemers. Sterker nog, het gemiddelde verzuim in de branche is in recente jaren naar een gemiddelde 3,93% gestegen in 2023 ten opzichte van 2,7% in 2019 (CBS). Vooral als je werknemer langdurig ziek is, kunnen de kosten voor jou snel oplopen.
In het 1e kwartaal van 2022 steeg het verzuim in de horecabranche naar een recordhoogte van 6%.
Je moet de werknemer namelijk niet alleen vervangen, je betaalt ook het loon door tijdens de ziekteperiode. Volgens de horeca cao is dat 95% in het eerste jaar, 75% in het tweede jaar. Deze kosten kun je verzekeren met een verzuimverzekering.
Hoger minimumloon in horeca
Die lonen zijn in recente jaren óók gestegen. In 2023 bedraagt het wettelijk minimumuurloon € 12,12, maar wordt per 1 januari 2024 verhoogd € 13,27: een totale stijging van 9,5%.
5. Bedrijfsschadeverzekering
Een situatie als brand of inbraak kan ervoor zorgen dat je je zaak tijdelijk moet sluiten en je dus geen omzet hebt. Daarvoor is er de bedrijfsschadeverzekering, waarmee je vermindering van de brutowinst verzekert. Zo kun je de vaste lasten en andere kosten doorbetalen.
Deze verzekering wordt ook wel bedrijfsstagnatieverzekering genoemd.
Deze verzekering vergoedt ook kosten om weer op te starten. Is je naamsbekendheid bijvoorbeeld gedaald door de tijdelijke sluiting? Ook een reclamecampagne wordt vergoed. Wat de verzekering bijvoorbeeld niet dekt is een sluiting door een verbouwing.
6. Andere belangrijke horecaverzekeringen
Bovenstaande verzekeringen zijn het belangrijkst. Daarnaast kun je onderstaande risico’s verzekeren:
- Je eigen langdurige ziekte met een arbeidsongeschiktheidsverzekering
- Schade aan je bedrijfspand met een gebouwenverzekering
- Schade aan aanpassingen in je huurpand met een huurdersbelangverzekering
- Je bedrijfswagen met een bedrijfsautoverzekering
- Je website en digitale omgeving met een cyberverzekering
- Welke verzekeringen zijn belangrijk voor horeca? De aansprakelijkheidsverzekering wordt in de horecabranche het meest afgesloten. Ook bedrijfsmiddelen worden vaak verzekerd. Dit zijn de top 5 horecaverzekeringen.`
- Welke risico's loop je als horeca ondernemer? Ondernemen is niet zonder risico's. Je kunt bijvoorbeeld aansprakelijk worden gesteld als een klant ziek wordt van jouw voedsel. Ook inbraak en brand zijn risico's. Alle risico's voor horeca-ondernemers op een rij.
- Hoeveel verzekeringen moet je als horeca ondernemer afsluiten? Hoeveel en welke verzekeringen je moet afsluiten, hangt van jouw situatie af. De aansprakelijkheidsverzekering is de meest populaire. Deze 11 verzekeringen kunnen voor jou interessant zijn.