Verzekeringen voor webshops: welke heb je nodig?

Bijgewerkt op 12 maart 2024
5 min  leestijd
2.690
Auteur: Redactie
Verzekeringen voor webshops: welke heb je nodig?

Er kan iets gebeuren met de voorraad of inventaris van jouw webshop, zoals brand of diefstal. Of jouw product brengt iemand schade. Deze risico’s kun je gelukkig verzekeren. Deze 7 verzekeringen kun je afsluiten voor je webshop.

In dit artikel zetten we de verzekeringen op een rij die jij nodig hebt voor jouw webshop. Benieuwd naar een specifiek onderwerp? Deze verzekeringen kun je afsluiten om risico’s te beperken voor je webshop:

  1. Voorraadverzekering
  2. Inventarisverzekering
  3. Transportverzekering
  4. Aansprakelijkheidsverzekering
  5. Rechtsbijstandsverzekering
  6. Cyberverzekering
  7. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Welke verzekeringen zijn nodig voor een webshop?

Als ondernemer en eigenaar van een webshop loop je nou eenmaal een aantal risico’s. Het is vooraf lastig in te schatten hoe groot de kans op een bepaald risico is en hoeveel financiële schade dit risico met zich meebrengt.

Voor al deze risico’s voor webwinkels geldt: bekijk of je eventuele schade zelf kunt opvangen, mocht het misgaan. Een schadeclaim kan bijvoorbeeld in de duizenden euro’s lopen, terwijl een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vaak slechts een paar tientjes per maand kost.

Tip: Een verzekeraar kan je vaak helpen met tips om de risico’s te beperken en schade te voorkomen.

In 30 minuten sparren over jouw webshop

Weet je niet zeker welke van deze verzekeringen voor jouw webshop van pas komt? En heb je geen bedrijfsjurist? Leg bij Interpolis in 30 minuten een vraagstuk voor aan een jurist en spar hierover. Voor een eenmalig bedrag van 59 euro beantwoordt een jurist je vragen en helpt je bij het bepalen van de juiste vervolgstappen.

1. Voorraadverzekering

Als webshopeigenaar heb je natuurlijk voorraad opgeslagen, met als doel die te verkopen. Als daar iets mee gebeurt, zoals wateroverlast, diefstal of brand, moet je deze producten weer vervangen en heb je dus financiële schade.

Hiervoor kun je je verzekeren met een voorraadverzekering. Je financiële schade wordt dan vergoed zodat je je producten snel kunt vervangen om aan de vraag van je klanten te voldoen.

2. Inventarisverzekering

Naast je voorraad heb je bepaalde bedrijfsmiddelen aangeschaft. Denk aan een laptop, machine en meubilair zoals stellages voor je opslag. Ook deze inboedel kun je verzekeren met een inventarisverzekering, ook wel zakelijke inboedelverzekering of bedrijfsmiddelenverzekering genoemd.

Tip: wat valt er onder de voorraad- en inventarisverzekering? Lees er meer over in dit artikel.

3. Transportverzekering

Je producten worden vervoerd van de producent naar jou en vervolgens van jou naar de klant. Ook hier kan iets misgaan, zoals diefstal of schade door het weer. Voor deze financiële schade kun je een transportverzekering afsluiten.

Handig, die dekt namelijk niet alleen het transport wat je zelf uitvoert maar je  bent ook verzekerd als je het transport uitbesteedt aan een beroepsvervoerder.

Tip: wat valt er onder de transportverzekering? Lees er mee over in dit artikel. 

4. Aansprakelijkheidsverzekering voor je webshop

Als jouw product schade toebrengt aan één van je klanten, bijvoorbeeld door een defect, kan die klant jou aansprakelijk stellen voor de schade. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering worden de kosten van een schadeclaim gedekt.

Dat geldt óók voor de import van producten van buíten de EU. Als je bijvoorbeeld een product van buiten de EU importeert, ben jij verantwoordelijk voor eventuele schade dit het product veroorzaakt.

Tip: neem aansprakelijkheid op in de algemene voorwaarden voor je webshop. Je kunt aansprakelijkheid niet uitsluiten in je algemene voorwaarden, maar je kunt hiermee wel conflicten met klanten beperken.

Voorblad WP aansprakelijkheid

Jouw aansprakelijkheid

Best saai, wel belangrijk. Wat als jouw opdrachtgever jou aansprakelijk stelt? Zo regel je het.

Download gratis PDF

5. Rechtsbijstand voor je webwinkel

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je er nog niet. Een geschil met klant, bijvoorbeeld over aansprakelijkheid of garantie, kan uitlopen op een juridisch conflict. Als je hierbij juridische ondersteuning nodig hebt, kun je aanspraak maken op je zakelijke rechtsbijstandsverzekering.

Let op: zowel bij aansprakelijkheid als rechtsbijstand is je privé-verzekering niet voldoende, hiermee worden jouw werkzaamheden namelijk niet gedekt.

Je kunt ook van je rechtsbijstandsverzekering gebruik maken bij conflicten met een andere partij dan je klant. Denk bijvoorbeeld aan je werknemer, leveranciers of je boekhouder.

6. Cyberverzekering

Je online winkel is de basis van jouw bedrijf. Online ondernemen brengt nieuwe risico’s met zich mee, namelijk die van cybercrime. Omdat je met geld en persoonsgegevens werkt, is het belangrijk om je website goed te beveiligen. Maar ook het risico op een hack of cyberaanval kun je verzekeren.

Met een cyberverzekering ben je verzekerd voor schade door cyberincidenten, bijvoorbeeld door inbreuk van gegevens of cyberafpersing zoals ransomware). Ook word je geholpen bij het herstellen van je gegevens en software.

7. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als ondernemer ben je niet automatisch verzekerd voor ziekte. In loondienst krijg je doorbetaald als bij ziekte of een ongeluk, maar als je onderneemt moet je hier zelf iets voor regelen. Dat kan in de vorm van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, ofwel AOV.

Hoe hoog is de AOV-premie voor jouw branche? Bekijk de premievoorbeelden.

De AOV staat bekend om de hoge premie, maar in de praktijk valt dit mee, zeker voor ondernemers met een webshop. De hoogte van je premie wordt namelijk bepaald aan de hand van je beroep en het risico op ziekte dat dit beroep met zich meebrengt. Ook heb je veel keuzevrijheid en daarmee zelf invloed op je maandelijkse premie.

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties

Veel gestelde vragen over verzekeringen voor webshops 

  • Welke verzekering heb ik nodig voor mijn winkelvoorraad?
    Hiervoor kun je je verzekeren met een voorraadverzekering. Je financiële schade wordt dan vergoed zodat je je producten snel kunt vervangen om aan de vraag van je klanten te voldoen.
  • Hoe werkt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor webshops? Als jouw product schade toebrengt aan één van je klanten, bijvoorbeeld door een defect, kan die klant jou aansprakelijk stellen voor de schade. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering worden de kosten van een schadeclaim gedekt. Dat geldt óók voor de import van producten van buíten de EU. 
  • Hoe weet ik welke verzekering ik nodig heb voor mijn webshop? Kom je er niet helemaal uit? Dan kun je altijd vrijblijvend, eenmalig advies winnen bij een expert van Interpolis. Leg in 30 minuten een vraagstuk voor aan een jurist en spar hierover. De jurist beantwoordt je vragen en helpt je bij het bepalen van de juiste vervolgstappen.

Meer over webwinkel

Meer over webwinkel
Voorblad WP aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten